Lukija: Miten pitää yritysten omistus Suomessa? - Lukijalta - Aamulehti

Miten pitää yritysten omistus Suomessa, olisiko osakkeiden omistaminen ratkaisu, pohtii lukija

Sijoittamalla suomalaisiin yhtiöihin voit tukea suomalaista yrittäjyyttä ja taloutta, lisäksi saatat jopa vaurastua.

16.7.2020 19:06

Mitä yhteistä on suomalaisille tutuilla Kotipizzalla, Suomen Hoivatiloilla, Ramirentilla ja kiinteistöfirma Technopolisilla? Se, että ne ovat laadukkaita, Suomessa syntyneitä ja omistajille rahaa tekeviä yrityksiä. Ja se, ettei ne ole enää suomalaisten kotitalouksien omistuksissa.

Lista ulkomaille valuneista suomalaisista yrityksistä on pitkä, ja lista todennäköisesti kasvaa, kun ruotsalainen teollisuusyhtymä teki julkisen ostotarjouksen venttiiliyhtiö Neleksen osakkeista.

Suomalaisista pörssiyhtiöistä tehdään nykyään vähän väliä julkinen ostotarjous. Usein ostajataho on ulkomailla toimiva varakas, kasvunälkäinen suuryritys tai konserni, joka napsii itselleen pienempiä kilpailijoita. Kun ostotarjous menee läpi eli ostettavan yrityksen omistajat - muun muassa pääomasijoittajat, lukuisat piensijoittajat sekä kotitaloudet ja rahastot hyväksyvät ostotarjouksen ja luovuttavat osakkeensa tiettyä preemiota vastaan, yritys lähtee - eikä tule takaisin.

Suomi on maa missä ihmisillä on ollut innovaatioita, missä on kehitetty todella ainutlaatuisia liikeideoita ja liiketoimintaa. Suomesta puuttuu vain kyky pitää nämä laadukkaat yritykset käsissämme.

Tarvitaanko Suomessa enemmän isoja pääomasijoittajia jotka pitävät osakkeista kiinni vai yrityksiä tukevaa politiikkaa, vai sekä että, en tiedä.

Mutta se minkä me voimme tehdä, on olla pörssiyhtiöiden osakkeenomistajia! Mitä enemmän me suomalaiset sijoitamme pörssiyhtiöihin, sen epätodennäköisemmin yrityksiä ostetaan pois (tai ainakin niistä joutuu maksamaan korkeampaa hintaa), koska osakkeiden kysynnän lisääntyminen nostaa osakkeen hintaa.

Osakkeen korkea hinta on myös yhtiölle erinomaista valuuttaa, kun yhtiö tekee esimerkiksi yrityskauppoja.

Lähes jokaisella Helsingin pörssin yrityksellä on oikeus järjestää osakeanteja ja käydä kauppaa omilla osakkeilla yrityskauppojen yhteydessä. Tämä voi vaikuttaa positiivisesti yhtiön kassavirtoihin, joka valuu osinkoina osakkeenomistajille. Miettikää tätä.

Joten sijoittakaa! Se ei ole uhkapeluuta ja odotusarvokin on positiivisempi kuin Veikkauksen peleissä. Onko sinulla 15 euroa? Se on minimisumma, jonka voit sijoittaa kuluttomiin indeksirahastoihin.

Sijoittamalla suomalaisiin yhtiöihin voit tukea suomalaista yrittäjyyttä ja taloutta sekä viet eteenpäin suomalaista kansankapitalismia, lisäksi saatat jopa vaurastua. Myös piensijoittajat voivat yksinään tai yhdessä vaikuttaa esimerkiksi pörssiyhtiön vastuullisuuteen tai muuhun toimintaan, myös siihen, millä hinnalla ostotarjouksen saanut yritys lähtee pois pörssistä.

Uskallan jopa väittää, että ihmisen on turha itkeä julkisesti noteeratun yrityksen lipumisesta ulkomaille, jos tämä ihminen ei ole tehnyt asian eteen mitään. Omistan Harvian osakkeita. Olen sanonut tämän ennenkin mutta sanon uudestaan; alle sadan euron en omia Harvioitani luovuta kenellekään korppikotkalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: