Lukijalta: Tampereen keskusta ei ole pysähtyneisyyden tilassa - Lukijalta - Aamulehti

Kaupunginvaltuutettu: Tampereen keskusta ei ole pysähtyneisyyden tilassa – Pysäköintitilaakin on maan alla ja parkkitaloissa

19.10.2020 6:55

Olen Kimmo Kosken tavoin ihastellut Tampereen uutta silhuettia ajettaessa Helsingin suunnasta Tampereelle. Näkymä on symboli sille, että kaupunkia on kehitetty voimakkaasti julkisin ja yksityisin voimin ja tulokset alkavat näkyä. Kun areena ja ratikan ykkösvaihe valmistuvat, voidaan Tampereen nähdä astuvan uuteen aikaan.

Koski oli kolumnissaan (16.10.) huolissaan keskustan liike-elämän puolesta ja siitä, pääseekö keskustaan kaikilla kulkuvälineillä nyt ja tulevaisuudessa. Saavutettavuus yksityisautoilla muiden kulkuvälineiden ohella on todella tärkeää sekä elinkeinoelämän että asiakkaiden kannalta. Erityisesti ikäihmiset, joita Tampereen keskustassakin asuu paljon, tarvitsevat asiointiin omaa autoa.

Pysäköintimahdollisuuksista käydään keskustelua paljon ja niitä arvostellaan. Jokainen varmasti kokee tilanteen omalla tavallaan, mutta autoilevana keskustan asukkaana en pidä tilannetta huonona. Keskustassa on runsaasti pysäköintitilaa maan alla ja pysäköintitaloissa.

Suosittelen tutustumista Hämpin parkkiin. Se muodostaa maanalaisen kadun, jossa voi tarvittaessa vaikka siirtää autoa asiointipaikkojen mukaan Hämeenkadun alla. Joihinkin palveluihin on Hämpin parkista loistava pääsy suoraan sisätiloista. Finnpark ei riittävästi markkinoi hienoa parkkiluolaa.

Monet arvostelevat sitä, ettei Hämeenkadulla ole paljoa kauppoja. Arvostelijat unohtavat Hämeenkadun poikkikadut, jotka nyt ovat elävä osa keskustan kauppa-aluetta. Samoin Ratina ja Koskikeskus muodostavat yhdessä upean kaupan ja muiden palvelujen keskustan. Molempien isot parkkihallit ovat usein täynnä ja ihmisiä runsaasti liikkeellä. Koronan hiljentämät keskukset ovat pikkuhiljaa palaamassa entiseen vilkkauteen.

Toisen ison keskuksen muodostavat Kauppahalli ja Sokos ja lähellä oleva Laukontori. Tampereen keskusta ei siis missään tapauksessa ole pysähtyneisyyden tilassa.

Kaikilla kulkuvälineillä saavutettavuus on tärkeä tavoite kaikkialla Tampereella.

Tammelan torin parkkipaikkojen poistosuunnitelma oli tehdä autoilla asioinnin mahdottomaksi, mutta onneksi suunnitelmat saatiin estettyä. On tärkeää, ettei millään alueella unohdeta eri väestöryhmien erilaisia liikkumisen tarpeita ja tapoja.

Kirjoittaja on Tampereen kaupunginvaltuutettu (kok.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?