Lastensuojelu kaipaa lisää psykologien asiantuntemusta - Lukijalta - Aamulehti

Lastensuojelu kaipaa lisää psykologien asiantuntemusta

14.11.2019 9:49 | Päivitetty 15.11.2019 14:13

Lastensuojelun nuoret kokemusasiantuntijat ja Osallisuuden aika ry kirjoittivat, etteivät ole sijaishuollon aikana saaneet riittävästi apua ja tukea psyykkisiin ongelmiin (AL 5.11.2019). Syitä tällaiseen ikävään kokemukseen on varmasti monia.

Yksi tiedossa oleva puute monissa lastensuojelun organisaatiossa ja palveluissa on, että moniammatillinen osaaminen toistaiseksi puuttuu. Esimerkiksi psykologin asiantuntijuutta hyödynnetään vielä varsin kapeasti ja niukasti, eikä laki velvoita sen saatavuuteen.

Psykologien keskeisintä erityisosaamista lastensuojelussa on kehitys- ja traumapsykologinen tieto ja ymmärrys sekä sen välittäminen lapsia hoitaviin työyhteisöihin.

Psykologeilla on valmiudet sekä arvioida lapsen ja perheen tilannetta että tehdä kuntouttavaa tukityötä. Psykologi on myös tärkeä konsultaatiokumppani ja työnohjaaja lastensuojelun työyhteisöille ja työryhmille.

Lapsen asioista vastaavalla sosiaalityöntekijällä ja sijaishuollossa pitäisi aina olla käytettävissään lapsen kasvuun ja kehitykseen sekä traumoihin perehtyneen psykologin asiantuntemus.

Kuten kirjoittajat totesivat, nyt lastensuojelun asiakkaat jäävät liian usein vaille riittävää mielenterveyden tukea ja hoitoa. Lastensuojelun Keskusliittokin on kiinnittänyt tähän huomiota. Keväällä valmistuneessa ylisosiaalineuvos Aulikki Kananojan lastensuojelun loppuraportissa nostettiin myös esiin moniammatillisuuden tarve.

Jokainen lapsi ja nuori ansaitsee tulla hoidollisesti kohdatuksi ja autetuksi matalalla kynnyksellä, kun elämässä on rankka aika. Lastensuojelun psykologien tekemän mielenterveystyön olisi tärkeää olla lastensuojelun asiakkaiden ja työntekijöiden saatavilla helposti kaikkialla Suomessa. Tämä vähentäisi myös painetta psykiatrisen erikoissairaanhoidon suuntaan.

Kirjoituksen ovat allekirjoittaneet Suomen psykologiliiton Lastensuojelupsykologien työryhmä sekä psykologiliiton puheenjohtaja Annarilla Ahtola.

Oikaisu 15.11. kello 14.12: Jutun lopussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Annarilla Ahtola on Lastensuojelupsykologien työryhmän puheenjohtaja. Hän on Suomen psykologiliiton puheenjohtaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos