Hävittäjäkaupoissa ennakkosuosikki ei tee myönnytyksiä - Lukijalta - Aamulehti

Kommodori evp pohtii hävittäjähankintaa – Ennakkosuosikki vastaan suorituskyky

Hävittäjäkaupassa sotilaallisesti herkkää tietoa ei anneta, ellei sen uskota vaikuttavan kilpailun voittamiseen.

24.4.2020 6:52 | Päivitetty 24.4.2020 7:08

Kun puolustusministeri totesi 17.4. Ylen TV-uutisissa, että meillä on käynnissä avoin ja reilu kilpailu – sen tulee myös näyttää avoimelta ja reilulta..., hän kiinnitti huomiota aivan oikeaan asiaan. Kysymys on lopuksi siitä, miten veromenoille saataisiin mahdollisimman suuri vastine hävittäjähankkeessa eli HX -kaupassa.

Kaikissa HX:n kaltaisissa merkittävää suorituskykyä edustavissa asejärjestelmäkaupoissa kaupan kohteena voivat olla myös osavalmistus, lisenssit, T&K –yhteistyösopimukset, modifikaatiot, koulutus, varaosakaupan etuisuudet, uudet teknologiat sekä myyjämaan keräämä käyttötilastotieto, jotka aina kiinnostavat ostajaa. Tällaisia mahdollisuuksia ei ole pääsääntöisesti tarjolla. Ulko- ja turvallisuuspoliittinen näkökulma, 10 miljardia euroa ja 30 vuoden ylläpito motivoivat kyllä myyjämaita kaupantekoon.

Kaupallisia myönnytyksiä tai sotilaallisesti herkkää tietoa ei anneta, ellei tarjoaja itse usko niiden olevan vaa’ankieliasemassa kaupan voittamiseksi. Jos kandidaatti uskoo olevansa ennakkosuosikki, sen ei tarvitse tehdä myönnytyksiä. Jos taas kandidaatti taas uskoo kilpailijan ennakkosuosikin asemaan, se pysyy kilpailussa muodollisesti mukana, mutta varjelee panoksiaan.

Jo hankintamallia luotaessa tiedettiin kokemuksesta, että kilpailuasetelman ylläpitäminen uskottavana on itseisarvoisen tärkeä tavoite. Se antaa mahdollisuuden saavuttaa lisää suorituskykyä – yhden kandidaatin nostaminen ennakkosuosikiksi vaarantaisi tämän mahdollisuuden. Siksi ei ole vailla merkitystä, millaisia signaaleja hävittäjäkandidaatit vastaanottavat suomalaisilta vaikuttajilta.

Ilmapuolustuksen kiistattoman asiantuntijan, kenraali evp Jarmo Lindbergin, henkilökohtainen valinta on nyt noteerattu myös HX-kilpailijoiden keskuudessa. Taktikkona hän ymmärtää kyllä edellä kuvatun asetelman. Uskonkin, että muiden vaikuttimien lisäksi, tämä oli Lindbergin vastaveto julkisuudessa käydylle kauppa-, teollisuus- ja työvoimapoliittiselle keskustelulle. Se on tähän mennessä suosinut kaikkia muita kandidaatteja paitsi tätä, jonka kanssa entinen komentaja uutena yrittäjänä näyttää nyt tehneen sopimuksen.

HX:n suorituskyvystä tai valinnasta ei voida käydä kattavaa teknisiin faktoihin perustuvaa julkista keskustelua, koska se edellyttäisi tietoa, jonka julkaiseminen olisi vastoin kansallisen turvallisuuden etuja.

Veronmaksajina etumme onkin antaa rauha puolustusvoimissa tarkasti suunnitellulle puolueettomalle kilpailulle loppuun asti. Mikäli Suomessa julkisuudessa käytävä poliittinen pohdinta ja muu lobbaus nostaa jonkun konetyypeistä tai sen aseistuksesta ennakkosuosikiksi, saattaa olla, että valtioneuvosto päättäjänä ei lopulta saa valittavakseen kaikkea ilmapuolustuksen suorituskykyä eikä kotimainen puolustusteollisuus teknologista harppaustaan, joita lähdettiin tavoittelemaan hankintaan varatulla rahalla.

Kirjoittaja on kommodori evp, tohtorikoulutettava.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos