Koronavirus kurittaa Suomenkin taloutta - Lukijalta - Aamulehti

Voiko koronavirus johtaa Suomessa tappioihin, tulosvaroituksiin, lomautuksiin ja irtisanomisiin?

22.2.2020 11:12

Koronavirus on pysäyttänyt maailman talousveturi Kiinan, mutta Suomessa tilanteen vakavuuteen ei ole vielä herätty.

On virheellistä kuvitella, että epidemian vaikutukset rajoittuisivat Kiinaan, sillä ne näkyvät vääjäämättä myös suomalaisissa kaupoissa ja muissa yrityksissä.

Ensi kesän tuotteiden pitäisi olla matkalla Suomeen, mutta eivät ole. Jopa kymmeniä prosentteja Kiinan tuontitavarasta uhkaa jäädä tulematta, joten kaupoissa tullaan näkemään tyhjiä hyllyjä ja tehtaissa lomautuksia.

Kiinalaiset ovat myös merkittävä matkailijaryhmä, jonka katoaminen tekee valtavan loven Suomen palvelusektorin liikevaihtoon erityisesti matkailualalla.

Virusepidemian myötä kiinalaiset ovat linnoittautuneet koteihinsa, sillä liikkuvuus on romahtanut peräti 80 prosenttia ja teollisuustuotanto 70 prosenttia. Satamat toimivat, mutta niissä ei ole mitä lastata. Harvat yhä toimivat tehtaat eivät saa tuotteitaan satamiin rekkaliikenteen ollessa pysähtynyt.

Koronaseisokilla on siis merkittävät negatiiviset vaikutukset myös Suomen talouteen.

Tuotannon ja logistiikan ongelmat tulevat jatkumaan pitkään viruksen taltuttamisen jälkeen, sillä merikonttien ja rahtilaivojen määrä on rajallinen. Lento- ja merirahdin hinta on jo nyt noussut rajusti, mikä siirtyy suoraan tuotteiden hintoihin. Matkailualalle aiheutuneita vahinkoja ei saada korjattua edes pitkällä aikavälillä, joten luvassa on kylmää kyytiä erityisesti Lapissa ja Helsingissä.

Koronavirus on halvaannuttanut maailmantalouden kasvun, eikä Suomi ole sille immuuni. Nykytilanne uhkaa johtaa lukuisilla aloilla myynnin ja tuotannon ongelmiin, mitkä taas voivat johtaa tappioihin, tulosvaroituksiin, lomautuksiin ja irtisanomisiin.

Suomessa uhkakuva näytetään sivuuttavan yhä pelkällä olankohautuksella, joten talouden niin sanottu Musta joutsen -ilmiö näyttää mahdolliselta.

Voittajia tässä ovat ne suomalaiset vientiyritykset, jotka eivät ole Kiinan tuotannon varassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut