Lukija: Koululaiset poimimaan marjoja - Lukijalta - Aamulehti

Koululaiset poimimaan marjoja niin kuin ennen, kun kansakouluun piti tuoda puolukoita

14.7.2020 6:33

Normaalioloissakin Suomen metsiin jää 90 prosenttia metsämarjoista poimimatta ja näin korona-aikana kaikki marjat uhkaavat jäädä poimimatta. Yleensäkin teollisuuden käyttöön menevistä marjoista poimii Suomessa ulkomaalaiset marjanpoimijat – jotenkin erikoista. Tänä vuonna on uhkana, että metsiin jää kymmenien miljoonien eurojen arvoinen marjasaalis, koska ulkomaalaisten tulo on epävarmaa. Tämä voi johtaa siihen, että talven tullen et saa puurosi päälle marjoja.

Kansakouluaikoihin koululaisilla oli 1940-luvulta lähtien syksyisin perunannostoloma, joka muuttui 1970-luvulla syyslomaksi. Kansakoulussa odotettiin (pakotettiin), että oppilas vie syksyisin puolukoita kouluun – litramäärät määräytyivät yleensä iän mukaan.

Ehdotankin, että nyt Suomessa otetaan käytäntöön tämä vanha tapa. Kaikki koululaiset metsiin poimimaan marjoja. Voisi sinne mennä muutkin niin sanotusti kaikki kynnelle kykenevät. Tänä vuonna suomalaiset ovat muutenkin löytäneet tiensä metsiin, samalla voisimme poimia metsistä miljoonien arvoiset marjat.

Mikä parasta, marjat voi myydä verovapaasti eteenpäin, jos niitä ei jatkojalosta ensin. Puhtaat ja peratut marjat voi myydä ilman, että verokarhu syö osan niistä. Suomen metsissä siis kasvaa puhdasta rahaa, ei muuta kuin poimimaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?