Lukijalta: Sähköauton ekologisuudesta - Lukijalta - Aamulehti

Kaikkein selvin silmänkääntötemppu on sähköauto, sanoo lukija

4.11.2020 17:54

Ilmaston hiilidioksidipitoisuuden nousun aiheuttama lämpeneminen on saanut ihmiset tekemään ratkaisuja, jotka muistuttavat silmänkääntötemppuja. Kaikkein selvin tapaus on sähköauto.

Sen akkuineen tarvitsema materiaalimäärä aiheuttaa valtavan tuotantopulan. Kaivoksista, metallien rikastamoja ja tuotantolaitoksia joudutaan rakentamaan lisää. Niistä on seurauksena entistä suuremmat päästöt.

On laskettu, että sähköautolla pitää ajaa vähintään 50 000 kilometriä, jotta sen ekologisuus voittaa polttomoottorikäyttöisen. Suomessa omaa autoa tarvitsevat vain haja-asutusalueilla asuvat. Kaupungeissa työmatkaliikenne tapahtuu kätevimmin julkisilla kulkuneuvoilla – siis koronasta pääsemisen jälkeen.

Nyt pitää hallituksen harkita tarkkaan ja oikein ne keinot, joilla ihmisille saadaan puhdasta hengitysilmaa ja liikenne sujuvaksi. Yhtenä avain alana on vesivoima, jolla toimitetaan säätöenergiaa ydinvoimalle. Ne tulevat olemaan päästöttöminä ainoat tulevaisuuden energialähteet.

Suomessa liikenteen ilmastolle aiheuttama ongelma on pieni, jos sitä on ollenkaan. On nimittäin fysikaalinen tosi asiat, että hiilidioksidi on ilmaa raskaampi kaasu. Suurkaupungeissa ja niiden ympärillä kuten Pietarissa ja Pariisissa tilanne on täysin erilainen.

Suomessa pitää tehdä tänne sopivat ratkaisut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?