Marko Anttila paljastaa intohimonsa, josta moni ei tiedä

Ilman jääkiekkoammattilaisuutta Marko Anttila olisi mahdollisesti aloittanut aivan erilaisen uran.

Marko Anttila pelaa jääkiekkoa Oulun Kärpissä.

19.1. 12:00

Jääkiekkotähti Marko Anttilalla on intohimo, josta kovin moni ei tiedä. Hän on hyvin kiinnostunut historiasta ja sen tutkimisesta.

Kiinnostuksen jäljet johtavat hänen nuoruusvuosiinsa Lempäälän lukiossa.

Yläkoulussa hän ei omien sanojensa mukaan loistanut, mutta lukiossa kurssit alkoivat mennä läpi kohtalaisen hyvin. Erityisesti yksi henkilö valoi Anttilaan tiedonjanoa.

”Lukion historianopettajani oli loistava ja sai minut innostumaan. Historia sytytti. Nykyisin voisin lukea enemmänkin, mutta on muita kiireitä. Historia kiinnostaa minua yhä paljon ja sitä on hauskaa opiskella”, Anttila kertoo.

Lukioaikoinaan hän pelasi vielä Lempäälän Kisassa eikä tuleva jääkiekkoammattilaisuus ollut vielä lainkaan varmaa. Anttila pohti, että hänestä voisi tulla historian- tai liikunnanopettaja.

Myöhempi siirtyminen Ilvekseen johti kuitenkin siihen, etteivät hakupaperit koskaan lähteneet yliopistoon.

Nykyiseen historiaharrastukseensa Anttila saa sytykettä esimerkiksi lautapeleistä. Hän tykkää pelata monipuolisesti erilaisia pelejä, esimerkiksi tietovisoja Trivial Pursuitia ja Smart 10:tä.

Kun vastaan tulee kysymys, johon Anttila ei tiedä vastausta, hän käärii hihat.

”Tulee esimerkiksi katsottua, minä vuonna hehkulamppu keksittiin. Pitäisi muistaa, mutten aina muista.”

37-vuotias kiekkoilija kertoo katselevansa dokumentteja ja lukevansa tietokirjoja sekä historia-aiheisia lehtiä.

”Kun tulee mielenkiintoinen juttu vastaan, tankkaan tietoa. Moneen vuoteen en valitettavasti ole pänttäämällä päntännyt tietoa”, hän sanoo.

Anttilalla ei ole yksittäistä historian ajanjaksoa tai henkilöä, josta hän olisi erityisen kiinnostunut. Pari asiaa on kolahtanut.

”Kun aikoinaan kävin Roomassa, tuli paljon tutkittua sitä, mitä siellä oli tapahtunut. Rooma on makea paikka historian näkökulmasta.”

Lisäksi Suomen historia 1900-luvulla kiehtoo Anttilaa, sillä siihen hänellä on selvä kiinnityskohta.

Hän on syntynyt Pirkanmaalla, joka oli vuoden 1918 sisällissodan keskeinen näyttämö. Vuoden 1918 sodan tapahtumat eivät varsinaisesti kuitenkaan ole hänen juttunsa.

”Ei ole tietoa, että sukulaiset olisivat olleet hirveästi osallisina.”

Ahaa, lienet siis talvi- ja jatkosotanörtti, Marko Anttila?

”Nörttiä minusta ei saa millään, koska ei ole niin paljon tietoa! Toinen maailmansota ylipäätänsä on tietenkin kova juttu. Itsenäisyyspäivänä tulee katseltua kaikennäköistä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut