Nokia-areenan avajaisaamuna nähtiin poikkeuksellista hälinää ja ”vangiksi” jäänyt valokuvaaja – yksivuotias areena on upea asia Tapparalle ja Ilvekselle

Tamperelaisessa jääkiekkohistoriassa on useita suurhetkiä, jotka ovat samalla muuttaneet koko suomalaisen jääkiekon suuntaa. Nokia-areena on kiistaton osa tätä jatkumoa.

2.12.2022 19:27

Aamulehti

Nokia-areenassa oli eläväinen kuhina vuosi sitten perjantaiaamuna 3. joulukuuta. Jääkiekkokaukalossa olivat alkamassa Ilveksen harjoitukset, ensimmäiset pelipäivän treenit uudessa kotipyhätössä. Kaukalossa touhu oli tuttua: huoltajat laittoivat kiekot, pullot ja muut kuntoon, ensin jäälle tulivat maalivahdit valmentajineen ja viimeisenä muu joukkue.

Ani harvoin aamuharjoitusten ympärillä oli nähty vastaavaa hälinää. Nokia-areenaa laitettiin kovalla kyydillä avajaiskuntoon, kun illalla oli edessä Nokia-areenan ensimmäinen tapahtuma, Tapparan ja Ilveksen välinen miesten jääkiekkoliigan paikallisottelu. Rakenteita ruuvattiin kiinni niin sähäkästi, että katsomoon valokuvia käsittelemään kivunnut Aamulehden kuvaaja huomasi hetkeä myöhemmin jääneensä juuri kiinnitettyjen katsomokaiteiden väärälle puolelle.

Onneksi kuvaajamme Mika Kanerva osoitti jälleen notkeutensa ja urheilullisuutensa, eikä hyppy kaiteiden yli takaisin kaukalotasolle tuottanut pieniäkään ongelmia.

Illalla areena suoriutui kiireelliseen aikatauluun suhteutettuna kiitettävästi ensi-illastaan, kun 13 000 katsojaa todisti Ilveksen selvää 6–3-voittoa paikallisvastustajastaan. Tappara kimpaantui nöyryyttävästä tappiosta niin pahoin, että lauantain uusinnassa se oli tulta ja tappuraa voittaen peräti 7–0. Samalla kääntyi Tapparan koko kauden suunta kohti kevään kultajuhlia.

Tamperelaisessa jääkiekkohistoriassa on useita suurhetkiä, jotka ovat samalla muuttaneet koko suomalaisen jääkiekon suuntaa. Yrjö Salminen, Pyhäjärven jää vuonna 1927 ja ”pelakkaa, pojat”. Suomen ensimmäisen jäähallin, Hakametsän, valmistuminen vuonna 1965. Eniten miesten Suomen mestaruuksia voittaneet seurat Tappara ja Ilves.

Nokia-areena on kiistaton osa tätä jatkumoa. Vuosi sitten Tampereelle valmistui Euroopan moderneimpiin kuuluva monitoimiareena, joka kuljettaa osaltaan tamperelaisen huippujääkiekon 2020-luvulle. Areena mahdollistaa Tapparalle ja Ilvekselle kasvun, joka on huima kilpailuetu suhteessa muihin suomalaisseuroihin.

Havainnollistavia esimerkkejä riittää Tampereella harva se viikko. Ilves veti viimeisimpänä kolmeen kotipeliinsä – jotka vielä pelattiin Pelicansia, SaiPaa ja KalPaa vastaan – viiden päivän sisällä 21 038 katsojaa. Kotipelien yleisökeskiarvoksi tuli 7 013, joka vastaa lähes täyttä Hakametsää (7 300). Ilveksen yleisökeskiarvo (7 640) on noussut yli Hakametsän maksimikapasiteetin, eikä Tapparakaan (6 817) ole kaukana.

Ja nyt eletään vasta joulukuun ensimmäisiä päiviä. Ensi perjantain Tampereen paikallispeli on ollut loppuunmyyty viikkokausia ennen ottelua. Tapparan ja Ilveksen menestys sekä yleinen kiinnostus ovat huippuluokkaa, mutta areenan vaikutusta yleisömääriin ei sovi vähätellä.

Lauantaina areena viettää yksivuotispäiväänsä, mutta sen kädenjälki tamperelaisessa urheilussa on vasta alkutekijöissään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut