Jättiyllätys: Raimo Helminen liittyy Ilveksen valmennus­ryhmään – urheilujohtaja Koskela kiistää päävalmentaja­spekulaatiot: ”Emme ole puhuneet mitään tulevasta”

Jääkiekon SM-liigassa kolme ensimmäistä peliään voittanut Ilves vahvistaa valmennusryhmäänsä seuralegenda Raimo Helmisellä.

Raimo Helminen vieraili toukokuussa Aamulehden MM-kiekkostudiossa. Vielä tuolloin hänellä ei ollut tämän kauden töistään kerrottavaa.

19.9. 10:48 | Päivitetty 19.9. 14:14

Aamulehti

Tampereen Ilves vahvistaa valmennusryhmäänsä. Jääkiekkoseura tiedotti maanantaina, että seuralegenda Raimo Helminen toimii loppukauden ajan joukkueessa apuvalmentajana. Helminen liittyy joukkueen jääharjoituksiin maanantaina.

Seuran urheilujohto halusi täydentää Ilveksen valmennusta erikoistilannevalmentajalla. Kun keskustelujen jälkeen päävalmentaja Jouko Myrrä antoi hyväksyntänsä Helmisen kiinnitykselle, sopimukseen päästiin.

”Saamme taas tiimiin yhden ihmisen lisää, jonka tiedämme sopeutuvan varmasti ja tiedämme, mitä seura merkitsee hänelle. Koimme sen erinomaisena mahdollisuutena ja halusimme luonnollisesti sen käyttää, jos kaikki näin kokevat. Nyt kun kaikki olivat samaa mieltä, oli hieno homma, että tämä meni maaliin”, kertoi Ilveksen urheilujohtaja Timo Koskela Aamulehdelle.

Lue lisää: Ilvekseen liittynyt Helminen tietää jo, miten ylivoiman voisi laittaa kuntoon – ensimmäinen visiitti uuden areenan syövereissä oli koettelemus: ”Olen ihan pihalla”

Helmisen vastuualueina ovat alivoima ja ylivoima.

Ilves on voittanut SM-liigakauden kaikki kolme ensimmäistä otteluaan. Joukkue ei ole päästänyt alivoimalla yhtäkään maalia, vaikka kauden toisessa ottelussa Ilves pelasi Sportia vastaan liki puolet avauserästä alivoimaisena.

Sen sijaan ylivoima on tuottanut päänvaivaa alkukauden aikana erityisesti CHL-peleissä, joiden aikana Helminen bongattiin katsomossa Ilves-johdon kanssa Nokia-areenassa.

Kuka?

Raimo Helminen

58-vuotias jääkiekkovalmentaja ja Ilves-legenda.

Valmentanut Ilveksessä, Jokereissa, Barys Astanassa, Dinamo Riiassa, TPS:ssä ja HC Pustertalissa sekä Suomen miesten ja alle 20-vuotiaiden maajoukkueissa.

Edusti pelaajaurallaan SM-liigajoukkueista vain Ilvestä. Ulkomailla pelasi muun muassa NHL:ssä New York Rangersissa ja New York Islandersissa sekä Ruotsissa Malmössä.

Voitti pelaajana muun muassa maailmanmestaruuden 1995, olympiahopeaa ja -pronssia sekä Suomen mestaruuden 1985. Mestaruus on Ilveksen viimeisin.

Ilveksen valmennustiimiin kuuluvat nyt päävalmentaja Jouko Myrrä sekä valmentajat Marko Ojanen, Pasi Saarinen, Raimo Helminen, Jarkko Näppilä ja maalivahtivalmentaja Markus Korhonen.

Neljässä CHL-pelissä Ilveksen ylivoimaprosentti 5,56 on 32 joukkueen sarjassa neljänneksi heikoin. Pelaamissaan otteluissa Ilves on ylivoimalla tehnyt vain yhden maalin, mutta myös päästänyt yhden. Ylivoimamahdollisuuksia sillä on ollut runsaasti.

Kotoisessa liigassa tilanne on alkukauden aikana hieman parantunut ja joukkue on pelannut sarjan kolmanneksi parasta ylivoimaa.

”Kaikki valmentaminen on kimppatyötä. Se täytyy muistaa. Päävalmentaja vastaa kokonaisuudesta ja apuvalmentajilla on kaikilla eri osa-alueet joista he vastaavat. Ei tämä sitä tarkoita, että hän yksin rupeaa valmentamaan ja kukaan muu ei osallistu näihin. Mutta se on hänen vastuualueensa”, Koskela sanoi.

Nousujohteinen ura

Helmisen valmennusura alkoi Ilveksestä. Kesken ensimmäisen päävalmentajakautensa hän sai potkut. Tämän jälkeen Helminen on valmentanut muun muassa nuorten maajoukkueessa, KHL:ssä ja SM-liigassa TPS:ää, jossa hän voitti hopeaa keväällä 2021.

Viime kaudella Helminen hyppäsi marraskuussa italialaisen HC Pustertalin päävalmentajaksi monikansalliseen ICEHL-liigaan. Tamperelainen nosti joukkueen runkosarjassa viimeiseltä sijalta viidenneksi.

Valmennusurallaan Helminen on toiminut muun muassa jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajan Jukka Jalosen valmennusryhmässä.

”Hänellä on merkittävä rekordi, jos katsoo ihan, missä hän on valmentanut. Hän on menestynyt todella monessa paikassa ja ollut monen huippuvalmentajan tiimissä mukana. Raipe on ennen kaikkea tiimin mies ja sitä kautta helppo ratkaisu. Ei tarvitse miettiä, miten tiimi suhtautuu tähän”, Koskela kommentoi.

Vaikka Helminen on kerännyt menestystä valmentajana, valmennuspestit ovat olleet viime vuosina lyhyitä. Vielä viime toukokuussa Helminen kertoi Aamulehden MM-kiekkostudiossa, ettei hänellä ole vielä mitään tietoa tämän kauden töistä.

”Kaikki on auki. Taas olin vähän myöhässä, kuten normaalisti, rauhassa ottaen. Mutta kaikki on ihan ok”, hän kertoi tuolloin.

Päävalmentaja Myrrän nykyinen sopimus Ilveksen kanssa päättyy tähän kauteen.

Jääkiekkoväki alkoi maalailla sosiaalisessa mediassa Helmisestä tulevaa päävalmentajaa maanantaisen uutisen jälkeen. Urheilujohtaja Koskela kiistää, että mitään olisi sovittu tätä kautta pidemmälle.

”Emme ole puhuneet mitään tulevasta. Olemme tienneet, mikä hänen tilanteensa on. Nyt kun asiat loksahtivat maaliin, mietimme ihan tätä hetkeä niin hänen kuin meidänkin puoleltamme.”

Ilves pelaa seuraavan ottelunsa keskiviikkona Porissa. Ottelu Ässiä vastaan alkaa kello 18.30.

Raimo Helminen toimi TPS:n päävalmentajana toissa vuonna. Kausi päättyi hopeamitaliin. Mitali oli TPS:n ensimmäinen 11 vuoteen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut