Tappara on Suomen mestari – näin ottelu eteni

Aamulehti seurasi Tapparan ja TPS:n välistä miesten jääkiekkoliigan viidettä finaalia hetki hetkeltä tässä jutussa.

Joona Luoto vei Tapparan salamannopeasti johtoon viidennen finaalin alkajaisiksi.

28.4. 17:30 | Päivitetty 1.5. 22:01

Aamulehti

Jääkiekon miesten Suomen mestaruus oli torstaina toista kertaa katkolla Tapparalle. Finaalisarjassa sillä oli kolme voittoa, Turun Palloseura taas voitti kerran.

Aamulehti seurasi viidettä finaalia tässä jutussa.

Tappara–TPS 1–0 (1–0, 0–0, 0–0)

Maalit:

1–0 Joona Luoto 0.35.

Seuranta:

Tappara on SUOMEN MESTARI! Yksi maali riitti ratkaisevassa viidennessä finaalissa. ”Tappara on terästä” soi Nokia-areenalla voimakkaammin kuin kertaakaan aiemmin. Lisää ottelusta ja mestareista piakkoin Aamulehden sivuilla!

Kelloon jää viimeistä aloitusta varten yksi sekunti.

”Pelikellon aika tarkistetaan”, kertoo kuuluttaja Kääriäinen.

59 min: Valtaisa myllytys ja jälkipeli Tapparan maalilla! Kiekko ei ole maalissa, kello näyttää enää 0,1 sekuntia!

TPS:lle vielä aikalisä ajassa 59.16. Joko nyt Karejev tulisi maaliltaan pois?

59 min: Viimeistä viedään, yleisö nousee seisomaan!

Korjataan vielä tuomio, joka on 2+10 minuuttia päähän kohdistuneesta taklauksesta.

57 min: Lopun alkua: 3.13 jäljellä, Pärssinen jäähylle poikittaisesta mailasta. Vähän tarpeeton temppu TPS:n ykkössentteriltä.

56 min: TPS pääsee heti hyökkäyspäähän ja saa hankittua sieltä aloituksen. Ykkösketju odotetusti valkopaidoilta askissa.

56 min: Arell vapautuu boksista.

55 min: Tappara painaa päälle vimmatusti, mutta kiekko ei päädy millään Karejevin ohi.

53 min: TPS:n ahdinko syvenee vielä lisää, kun joukkue joutuu alivoimalle. Niklas Arell saa kakkosen huitomisesta.

48 min: Tappara kestää Virran jäähystä aiheutuneen alivoiman. TPS tuntuu nyt aika alistuneelta, ja kotiyleisö on haltioissaan.

46 min: Nyt TPS saa tilaisuuden. Patrik Virta lähtee jäähylle yritettyään taklata keskialueella melko holtittomasti. Virta saa olla tyytyväinen selvitessään kakkosella kampituksesta eikä isolla rangaistuksella polvitaklauksesta.

46 min: Tapparan pitkän pyörityksen jälkeen TPS saa toisessa päässä kiekkoa maalille ja mailoja perään. 2–0-maaliin on Tapparalla ollut muutamakin oikein mainio paikka, mutta toistaiseksi se on jäänyt syntymättä.

43 min: Sitten torjuu toisessa päässä Karejev, vieläpä vähän vaarallisemman yrityksen. Maalivahtipeli on ollut tässä finaalisarjassa mainiota.

42 min: Heljangolle vaihteeksi torjuntatöitä, mutta hän liimaa suoraan kohti tulevan vedon helposti. Heljangolla oli ensimmäisten 40 minuutin aikana yhteensä vain viisi torjuntaa.

40 min: Kolmas erä käynnistyy – liekö jopa koko liigakauden viimeinen?

I Need a Hero”, kaikuu Bonnie Tylerin laulu Nokia-areenan äänentoistolaitteistosta. Sankaria kaipaa nyt kuitenkin kuumeisimmin vierasjoukkue, eivät niinkään isännät.

Toinenkin erä päättyy ilman lisämaaleja. Toisen erän torjunnat: Karejev 6, Heljanko 4.

Illan yleisömäärä on 12 451, eli vielä lähes 400 katsojaa enemmän kuin kolmannessa finaalissa.

Kahden erän jälkeen Joona Luoto on toistaiseksi kiinni mestaruusmaalissa. Luoto rankaisi TPS:ää puolustuksen huolimattomuudesta heti ensi hetkillä.

36 min: Karejev hieman pomputtelee Santtu Kinnusen viivavetoa, mutta oranssipöksyjä ei kuitenkaan ole lähettyvillä irtokiekkoa varten. Tappara hallitsee yhä, mutta se kaipaisi myös lisämaalia vahinkojen välttämiseksi. TPS varmasti lyö myös kaiken peliin viimeistään päätöserän alkuun.

34 min: Topias Haapanen pelaa hyvää ottelua: hän riistää jälleen kiekon Tappara-pelaajalta hyvillä apajilla, haastaa puolustuksen ja ajaa Heljangon maalille. Laukausyritystä TPS:n nelosen laituri ei kuitenkaan enää saa aikaan.

31 min: Tappara yrittää vapauttaa Levtchiä maalintekoon hienosti kovalla päätykiekolla, mutta kimmoke pleksistä takaisin maalinedustalle ei aivan ole riittävän kova. Hyvää variaatiota keskialueen ja hyökkäyssinisen ylittämiseen.

Pasila on (viimein) puhunut: ei maalia. Tuomio on odotettu, buuauskonsertti myös. Perusteeksi kuulutetaan maalivahdin häirintä. Tähän päätyminen kesti vähän liian kauan.

Tuomarihuoneen ratkaisu Tapparan potentiaaliseen toiseen maaliin oli odotettu: ei kelpaa, maalivahtia estetty.

Sinänsä väkevästi pelattu tilanne Tapparan Kuuselalta ja Virralta, mutta tarkistus kestää yllättävänkin kauan, sillä tuomion pitäisi olla – melko selkeästi – Tapparan kannalta kielteinen.

Virta työntää Karejevin patjat maaliin. Vaikea uskoa, että tuomio muuttuisi.

Videoille mennään. Ensisilmäyksellä on vähän vaikea sanoa juuta tai jaata, mutta kotiyleisö on maalin syntymisestä varmanpuoleinen.

MAALI? Tapparan kolmonen runnoo pienestä kulmasta kiekon maaliin, mutta tuomari levittää kätensä pienen tuumaustuokion päätteeksi. Tilanne katsotaan mitä luultavimmin videolta.

Viidettä finaalia saapui seuraamaan yhteensä 12 451 katsojaa. Suurin osa heistä oli Alfred Yli-Antolan tapaan kotijoukkue Tapparan kannattajia.

28 min: Tilanne normalisoituu, riitapukarit pääsevät pois jäähyaitiosta.

Tasavajaalla neljällä neljää vastaan siis jatketaan. Peliin tulee pieni katko, sillä linjatuomari sai nujakassa pienen osuman kasvoihinsa.

26 min: Mikael Seppälä työnnetään päin TPS:n maalia, mikä aiheuttaa toistaiseksi melko maltillisen pelin ensimmäisen kahakan. Jäähylle lähtevät hurjimmat hanskojenheiluttajat Ivarsson ja Luoto.

22 min: Kotijoukkueen kakkosketju perii nelosketjulta hyökkäysalueen pyörityksen, mutta tällä kertaa tulosta ei tule. Tappara näyttäisi kuitenkin jatkaneen heti siitä, mihin ensimmäinen erä jäi.

20 min: Toinen erä käynnistyy! Tällä kertaa nelosketjut ovat aluksi vastakkain, viimeksi Tepsin ykkönen antoi Tapparan neloselle ensimmäisessä vaihdossa maalin.

Tappara on pystynyt hallitsemaan kiekkoa ensimmäiset 25 minuuttia. Kotijoukkueen pääty- ja kulmapeli on ollut TPS:lle vaikeasti estettävissä.

Joukkueet palaavat jäälle toista erää varten, samoin yleisö katsomoihin kapeiden käytävien tungoksesta.

Kaikkiaankin avauserän laukaukset ovat TPS:n kannalta aika murheelliset: Tappara laukoi kaikkiaan 26 kertaa, TPS vain viidesti. Aloitusvoitot menivät erässä tasan 7–7.

Avauserä päättyy! Tapparan ylivoima ei onnistu leipomaan mitään kummempaa aikaan, joten Luodon salamamaali jäi hyvin Tappara-vetoisen 20-minuuttisen ainoaksi. Torjunnat: Karejev 9, Heljanko 1.

17 min: Vähän rauhallisempi vaihe pelissä päättyy, kun Tappara saa 2v1-hyökkäyksen. Lättysyötön kohteena ollut Levtchi saa korkeasta mailasta naamaansa, mutta Steenbergen selviää holtittomasta lyönnistään pelkällä kakkosella. On mielenkiintoista, miten tilanne ei johda rankkariin, sillä Levtchi oli tilanteessa jo yksin maalivahtia vastaan.

13 min: TPS:kin saa ottelun ensimmäisen maalipaikkansa: Haapanen riistää kiekon Tapparan päädyssä, siirtää sen viereen Jasulle, jonka veto kuitenkin päätyy Tappara-pelaajien kautta ohi maalin. Heljangollekin merkitään viimein torjunta tässä ottelussa.

11 min: Tolppa! Tyler Morley on maalinedustalla yksin, vie kiekon rystylle, mutta osuu maalirautoihin. Morley ei ole tehnyt maalia välierissä eikä finaaleissa.

10 min: Tapparan pelaaminen näyttää tällä hetkellä niin helpolta, että kotijoukkue pystyy hieman jopa leikittelemään TPS:n kustannuksella. Sinipaidat ovat tilanteissa ensimmäisinä ja voittavat kaksinkamppailut lähes järjestäen. Avausminuutin maali on toki silti yhä pelin ainoa.

8 min: Tapparan paineistus jatkuu lähes taukoamattomana. Anton Levtchi pääsi jo läpi, mutta onnistui laukomaan kiekosta kokonaan ohi.

6 min: Tapparan ensimmäinen yv on tulokseton, mutta paine on täysin TPS:n päädyssä, ja siitähän yleisö tykkää. Mainoskatko tulee vieraiden kannalta kreivin aikaan.

Tappara samalla ylivoimalle, Pärssiselle kakkonen koukkaamisesta.

4 min: Patrik Virralla on loistava paikka tuplata lähietäisyydeltä Tapparan johto, mutta Karejevin hanska heilahtaa komeasti.

Kristian Kuuselalle torstain viides finaali on jo uran 192:s ottelu kotimaisen liigan pudotuspeleissä.

Kristian Kuusela saa pelikatkolla raikuvat suosionosoitukset Nokia-areenan yleisöltä. Edellisessä finaalissa Kuusela nousi pelattujen pudotuspeliotteluiden määrässä kaikkien aikojen ykköseksi. Viides finaali on Kuuselan, 39, uran 192:s ottelu pudotuspeleissä.

MAALI! Life is Life soi heti 35 sekunnin jälkeen! Joona Luoto riistää keskialueella kiekon luvattoman huolimattomasti pelaavalta puolustajalta Aleksi Anttalaiselta, karkaa läpiajoon ja laukoo vastustamattomasti takakulmaan ohi Karejevin. Luodolle jo pudotuspelien 17. tehopiste. 1–0 Joona Luoto 0.35.

Ottelu saadaan käyntiin! Rauhala häviää ensimmäisen aloituksen Pärssiselle.

TPS:n avausketjusta Markus Nurmi saa yleisöltä erityishuomiota, joskin aika maltillisesti. Tappara lähtee jälleen liikkeelle totutusti nelosketjulla Luoto–Rauhala–Puhakka, joka on ollut playoffeissa liekeissä.

Popedan Costello Hautamäen esittämän kansallislaulun jälkeen alkaa olla vähitellen itse pääohjelman aika.

Kanada-malja on tuotu jälleen keskiympyrään ennen ottelun alkua. Viisi minuuttia ja sitten mennään.

Tästä pelataan tänään: Kanada-malja on luonnollisesti paikalla, kun Suomen mestaruus on katkolla.

Nokia-areena alkaa vähitellen olla jo täynnä, kun Tapparan alkushow käynnistyy varttia ennen ottelun aloitusta.

Tervetuloa jälleen Aamulehden kiekkoseurannan pariin, kenties viimeistä kertaa tällä liigakaudella!

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut