Tapparan ja TPS:n välisten finaalien dramaattisin hetki koettiin keväällä 1982 – kirvesrinnat ja turkulaiset ovat kohdanneet finaaleissa neljästi

Tappara ja TPS taistelevat mestaruudesta keskenään viidennen kerran.

Kalle Sahlstedt (tak.) nousi TPS:n sankariksi, kun TPS ja Tappara viimeksi kohtasivat finaaleissa vuonna 2001.

19.4. 20:30

Tappara kohtaa TPS:n finaalisarjassa viidennen kerran. Tähän mennessä voitot ovat 2–2. Tuoreimmat loppuotteluväännöt ovat keväältä 2001.

Pudotuspeleissä joukkueet ovat vastakkain jo kolmannentoista kerran. Tappara on vienyt keskinäiset sarjat 8–4.

Tuoreimmat pudotuspelitaistot nähtiin keväällä 2018, jolloin Tappara vei välieräsarjan puhtaasti 4–0. Kamppailut olivat kuitenkin tiukkoja. Tappara ratkaisi sekä ensimmäisen että neljännen kohtaamisen vasta jatkoerässä. Jukka Peltola iski finaaliosuman ajassa 74.06.

Finaalisarjat:

1976 TPS-Tappara 2–0

Liiga-ajan ensimmäinen finaalisarja meni poikki kahdesta voitosta. Runkosarjan ykkönen TPS hoiti ensin kotipelinsä vakuuttavasti 4–1 ja mykisti heti perään Hakametsän 10200-päisen yleisön. Tappara haki raivokkaasti johto-osumaa Jukka Alkulan tasoituksen jälkeen, mutta sen sijaan tuli jääkylmä suihku. Seppo Repo iski turkulaisten mestaruusmaalin vain 21 sekuntia ennen päätössummeria.

TPS:n Seppo Repo (oik.) laukoi turkulaisten mestaruusmaalin 1976.

1977 Tappara-TPS 3–0

Tappara kuittasi edelliskevään finaalitappion vakuuttavalla tavalla. Kalevi Nummisen luotsaama joukkue tyrmäsi Kooveen välierissä yhteismaalein 28–4 ja jatkoi hurjaa tahtia myös finaaleissa. Tappara kuritti Tepsiä kolmessa pelissä lukemin 20–5 ja otti Suomen mestaruuden ylivoimaisemmin kuin mikään joukkue SM-liigassa. Alkula oli pudotuspeleissä joukkueen pistekuningas (6+9=15). Tulivoimaa löytyi myös muualta: Martti Jarkko ja Mikko Leinonen upottivat seitsemän osumaa. Uransa parhaan kauden pelannut Juha Silvennoinen säesti kuudella maalilla.

Tappara-tähti Martti Jarkko ohitti TPS-maalivahti Jari Paavolan vuonna 1977.

1982 Tappara-TPS 3–1

Tappara koki oman kiirastulensa jo välierissä, kun HIFK murskasi tamperelaisisännän Hakametsässä rumin lukemin 9–2 ja siirtyi jo 2–0-johtoon. Tämän jälkeen Tappara tarvitsi kolme voittoa, joista vielä kaksi Nordiksella. Jari Lindgrenin kolmannen pelin jatkoeräosuma osoittautui lopulta käännekohdaksi. Finaalisarjan dramaattisin hetki koettiin toisessa pelissä, kun yleisö ja joukkueet passitettiin Hakametsän hallista ulos pommiuhan takia. Kun mitään ei löytynyt, peliä jatkettiin pitkän katkoksen jälkeen. Juha Nurmi nousi Tapparan tehomieheksi pudotuspeleissä saldolla 10+6=16. Timo Susi ratkaisi mestaruuden upottamalla neljännen finaalin voitto-osuman ajassa 58.17. Tämä oli Sudelle illan toinen maali.

Tappara-kapteeni Pertti Koivulahti tuuletti maalia vuonna 1982.

2001 TPS-Tappara 3–1

Tappara hävisi vielä runkosarjassa kaikki keskinäiset ottelut Tepsille, mutta tamperelaiset ottivat etumatkaa tuntuvasti kiinni kauden mittaan. Matka loppui kuitenkin hiukan kesken. Tappara voitti toisen finaalin Jani Hassisen, Jaakko Uhlbäckin ja Marko Ojasen osumilla – ja piti vastustajaa ahtaalla myös kaikissa muissa kohtaamisissa. Kalle Sahlstedt lirutti TPS:n mestaruusosuman Jussi Markkasen taakse neljännen finaalin jatkoerässä ajassa 63.13. Hopea oli Tapparalle joka tapauksessa voitettu mitali. Huipulle palannut tamperelaisjoukkue otti ensimmäisen mitalin yhteentoista vuoteen ja ensimmäisen finaalipaikan sitten kevään 1988. Kauden tehomiehet olivat Jussi Tarvainen ja Aleksander Barkov Senior.

Tappara-maalivahti Jussi Markkasen (oik.) ja kumppanien ajatukset olivat maissa TPS:n ratkaistua mestaruuden 2001.

Lue lisää: Kanadalaispariskunta tavoittelee Tapparan ja LP Kangasalan paidoissa mestaruutta samalla kellonlyömällä – Brady Austin hakkasi ämpärin rikki kannustaessaan Braedyn Tuttonia

Lue lisää: Finaaliarvio: Näistä syistä Tappara voittaa mestaruuden – kirvesrintojen ja TPS:n finaalisarjassa kohtaa liigan kaksi kuuminta kolmikkoa

Lue lisää: Lehtinen-podcast: Välierätappiosta huolimatta Ilveksen kausi oli onnistunut ja imu Tampereelle on kova – Tapparan ja TPS:n finaaleissa roihuaa: ”Tappara vie sen 100–0”

Lue lisää: TPS sai kaksi lauantaikotipeliä finaaleihin, Tappara ei yhtään – mistä on kyse? Tässä Tapparan ja Ilveksen loppukauden pelipäivät

Tapparan ja TPS:n playoff-kohtaamiset

1976 finaalit:

TPS-Tappara 2–0.

1977 finaalit:

Tappara-TPS 3–0.

1979 välierät:

Tappara-TPS 3–2.

1982 finaalit:

Tappara-TPS 3–1.

1983 puolivälierät:

Tappara-TPS 2–1.

1984 välierät:

Tappara-TPS 3–2.

1987 välierät:

Tappara-TPS 3–1.

1989 välierät:

TPS-Tappara 3–2.

1994 välierät:

TPS-Tappara 3–1.

2001 finaalit:

TPS-Tappara 3–1.

2002 välierät:

Tappara-TPS 3–0.

2018 välierät:

Tappara-TPS 4–0.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut