Kapteeni oli oikea ratkaisija Ilveksen välierien avausvoitolle – Eemeli Suomi huudatti areenaa kahdesti: ”Nyt pitää nauttia joka hetkestä”

Eemeli Suomi näytti, miten joukkoja käsketään edestä. Ilveksen kapteeni ratkaisi ensimmäisen välierän kahdella ylivoimaosumalla.

Ilves-kapteeni Eemeli Suomi (keskellä) johti joukkojaan edestä: hän teki kaksi maalia TPS-välierissä.

9.4. 22:26

Olisi luullut, että Ilveksen kannattajien palkeet tyhjenivät ainakin viikoksi keskiviikkoillan infernaalisen menon jälkeen.

Ilolla ei ollut mitään rajoja, kun Petri Kontiolan veto upposi Kärppien verkkoon ja takasi Ilvekselle jääkiekkoliigan välieräpaikan 21 vuoden odotuksen jälkeen.

Lohduttoman pitkäksi venynyt kuiva kausi ei olisi voinut päättyä kauniimmin kuin tarunhohtoisen seiskapelin jatkoajalla.

Mutta ei – kaikki patoutumat eivät purkautuneet vielä tähän paukkuun.

Ilvesläiset olivat valmiina taas lauantaina.

Kun välieräsarja alkoi Turun Palloseuraa vastaan, lehtereillä oli vielä enemmän väkeä ja vähintään yhtä kova meno kuin kolme iltaa aiemmin.

Lauantai-illan yleisömääräksi kirjattiin komeasti 11 477. Kuuluttaja ilmoitti, että katsomopaikat on myyty loppuun. Aitioihin jäi vielä jonkin verran vapaata tilaa.

Ilveksen fanipäädyn fanaattisuus todistettiin jo Hakametsässä varsinkin jäähyväissyksyn aikana, mutta vauhti on lisääntynyt entisestään Nokia-areenassa. Sama meininki on tarttunut vähitellen ”normaaliyleisöön”.

Tästä saatiin uusi todiste välieräavauksessa, kun väki alkoi tehdä päätösminuuteilla aaltoja oma-aloitteisesti. Siihen ei tarvittu kuuluttaja Sami Hintasen – eikä kenenkään muunkaan – villitsemistä.

Tämä tapahtui spontaanisti.

Se tuntui jo arkiselta, kun väki hurrasi ja taputti seisaaltaan Ilveksen turvatessa johtoansa. Vaikka tämäkin reaktio on kaikkea muuta kuin tavanomainen.

Tarinassa oli muutenkin satumaisia piirteitä. Eemeli Suomea sopivammasta ratkaisijasta ei olisi voinut edes unelmoida.

Eemeli Suomi kiitti Ilves-kannattajia voiton jälkeen.

Illan yleisömäärä oli 11 477.

Suomi survoi TPS:n verkkoon kaksi ylivoimaosumaa ja johti Ilveksen riemukkaaseen 3–2-voittoon.

Samalla Ilveksen kapteeni antoi kaikille esimerkin, miten johdetaan edestä. Välillä pitää ottaa mustelmia ja naarmuja, välillä pitää panna kiekko verkkoon.

Suomi tekee esimerkillisesti molempia asioita.

Näinhän on juuri nyky-Ilveksen näköinen mies. Takavuosina Ilvekseen yhdistettiin usein käsitteet taito ja vetelyys, tällä hetkellä vahvaa nousua tekevä tamperelaisjoukkue kuuluu koko sarjan työteliäimpiin ryhmiin.

Eli juuri samaan kategoriaan kuin Suomi pelaajana.

Ilves ja Suomi ovat nousseet suomalaisen kiekkokansan huulille yhtä matkaa – ja samanlaista reittiä.

Askel askeleelta. Ilman suurta glooriaa. Nyt molemmat pääsevät nauttimaan hedelmistä. Kevät näyttää, miten herkullisista hedelmistä.

Tampereella kuiskitaan jo joka toisessa kadunkulmassa Ilveksen ja Tapparan välisestä unelmafinaalista. Kiimaisesta huipennuksesta, jota ei ole nähty vielä koskaan. Se oli pitkään niin kaukainen juttu, ettei siitä voinut edes haaveilla.

Ei, koska Ilves kynti niin pitkään niin syvällä.

”En ole miettinyt pätkääkään. Nyt pitää mennä eteenpäin peli ja vaihto kerrallaan. Se on ainoa viisas vaihtoehto”, Suomi toppuutteli.

Ennennäkemätön kiekkohuuma on tehnyt Ilveksen kippariin syvän vaikutuksen.

”Nyt pitää nauttia joka hetkestä. En usko, että missään muualla pääsee pelaamaan tällä hetkellä vastaavassa tunnelmassa”, Suomi tuumi.

Tunnelmointiin ei jää paljon aikaa tiiviissä ottelutahdissa. Ilves kohtaa TPS:n toisen kerran heti sunnuntaina.

Avausottelu osoitti, että Ilveksen pitää olla erityisen tarkkana huippuvireisen ykköstrion Markus NurmiJuuso PärssinenMikael Pyyhtiä kanssa.

Etenkin Nurmi aiheutti Ilvekselle runsaasti murheita, kunnes sortui kohtalokkaaseen jäähyyn epäonnistuneen harhautuksen jälkeen.

”Tämä ketju aiheuttaa paljon päänsärkyä”, Suomi myönsi.

Tunteikkaan lauantai-illan jälkeen on korkea aika haudata kaikki vanhat Ilves-haamut, mutta tähän yhteyteen vielä pari palaa välierähistoriaa.

Ilves otti edellisen välierävoittonsa peräti 24 vuotta sitten – tarkasti ottaen 31. maaliskuuta 1998.

Silloin Ilves varmisti finaalipaikkansa kaatamalla Jokerit kolmannessa kohtaamisessa maalein 3–2. Voitto-osumasta vastasi ruotsalainen Robert Burakovsky, joka ehti pelata sillä kaudella jo ennen Ilvekseen tuloansa saksalaisessa Kasselissa ja JYPissä.

Ilveksen edellinen välieräpeli oli mallia 2001. Huipputiiviin puolivälieräsarjan väsyttämä joukkue hävisi kolme kertaa levänneelle Tapparalle. Ilves venytti kolmannen pelin jatkoajalle, kunnes Jussi Tarvainen löi viimeisen niitin arkkuun.

Burakovsky, Tarvainen ja kumppanit olkoot rauhassa tästä eteenpäin.

Tämä kevät synnyttää muitakin uusia sankareita kuin Kontiolan.

Kovaa maalille!

Ilvekselle kolme maalia riitti voittoon.

Ja siellä lepää, TPS-maalivahti Andrey Kareev on voimaton.

Ja tuuletukset perään, Eemeli Suomi ehdittiin jo kaataa maalin jälkeen.

TPS:n kultakypärä Markus Nurmi tasoitti 2–2.

Marko Anttilan katse oli tiivisti jo tulevassa.

Eemeli Suomi oli illan ykkössankari.

Lasse Laukkanen -pahvikasvot olivat esillä Nokia-areenan katsomossa.

MITÄ TAPAHTUI?

Markus Nurmi mukana hyvässä ja pahassa

1. erä: Joonas Oden täräytti avausosuman Petri Kontiolan hienosta syötöstä. Eetu Liukas tasoitti vahvalla yksilösuorituksella. Eemeli Suomi hyödynsi Henrik Haapalan tarjoilun ylivoimalla

2. erä: Huippuvaarallinen Markus Nurmi petasi paikan Mikael Pyyhtiälle ja kävi sutaisemassa riparin verkkoon.

3. erä: Nurmen jäähy kostautui. Suomi punnersi maalin eteen ja ujutti kiekon TPS-vahti Andrei Karejevin taakse.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut