Näin Ilves ja Tappara kommentoivat uusia rajoituksia - Liiga - Aamulehti

Jos rajoitukset pitkittyvät, tyhjät katsomot tuovat Tampereen liigaseuroille taas vaikeat ajat – Uusien rajoitusten ajankohta aiheutti ongelmia: ”Mun mielestä vähän törkeätä”, toteaa Risto Jalo

Jääkiekkoa ja muitakin palloilun pääsarjoja jatketaan joulun välipäivinä. Tammikuu kertoo, joudutaanko Tampereella pelaamaan jääkiekkoliigaa pidempäänkin tyhjille katsomoille. Taloudellinen tilanne vaikeutuu huomattavasti, jos tilanne ajautuu siihen.

Ilves ja Tappara ovat tukalassa tilanteessa, etenkin jos alueelliset rajoitukset jatkuvat eikä yleisöä saa jäähalleihin ottaa tammikuun alunkaan jälkeen.

23.12.2021 18:00 | Päivitetty 23.12.2021 18:43

Aamulehti

Useita palloilun pääsarjoja koripallosta lentopalloon ja miesten jääkiekkoon jatketaan joulun välipäivinä suunnitellun otteluohjelman mukaisesti. Miesten kiekkoliigassa Ilveksen ja HPK:n välinen tapaninpäivän ottelu siirtyy, mutta muuten pelit pelataan vaikka tyhjille katsomoille, kuten Pirkanmaalla.

”Ei keretä tekemään järjestelyitä, kun on uusi areena. Ei tiedetä, mitä se vaatii. Tämä aikataulu oli niin kireä”, Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo kertoi Aamulehdelle HPK-pelin siirrosta. Ilves oli myynyt peliin Jalon mukaan jo 7 000 lippua.

”Kyllä me vähän eläteltiin toiveita, että olisi saanut pelata pelin koronapassisäännöillä, kun näin oli hallituksen ohjeistus.”

Lue lisää: Ilveksen ja HPK:n tapaninpäivän peli siirtyy – Tappara saisi ottaa yleisöä seuraavaan kotipeliinsä

Tappara puolestaan olisi saamassa ottaa yleisöä koronapassilla katsomoon seuraavassa kotipelissään 8. tammikuuta. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston uudet päätökset kieltävät yleisön otteluissa 25.12.2021–7.1.2022 Pirkanmaalla. Tapparalla ei osu tuolle ajalle kotipelejä, Ilvekselle yksi, kun HPK-peli siirtyi.

Tapparan ja Ilveksen leireissä harmitusta aiheutti päätöksen ajankohta jouluaaton aatto 23.12.

”Totta kai vähän harmitti, kun tiedot tuli jouluaaton alla. Todella vaikea niille, ketkä joutuu siirtämään. Harmittaa alan puolesta. Ei ole kauhean herkkua kesken joulua alkaa miettimään, mitä tapaninpäivänä tapahtuu. Tapparan kannalta voi vähän huokaista, että tämä ei vaikuta välittömästi yleisön ottamiseen”, Tapparan toimitusjohtaja Mika Aro kertoi.

Ilveksellä tiukka aikataulu johti pelisiirtoon.

”Viisaammat taitavat tietää, mitä linjaavat, mutta tämä aikataulutus yhtiön näkökulmasta ja kaikkien, jotka ovat varanneet ajan työkalenteriin, kun linjaukset venyvät aatonaattoon, on mun mielestä vähän törkeätä”, Jalo kommentoi.

Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo (keskellä) toteaa, että yhden siirretyn pelin taloudellinen merkitys ei ole iso, kun se saadaan siirrettyä myöhemmälle, mutta toteaa, että pelien pitää jatkua tyhjille halleille, jotta sarjaa saadaan jatkettua.

Ohjelmalla mennään

Tappara pelaa 26. päivä Jukureiden vieraana, ja peliin voi ottaa alueellisten rajoituksien mukaan yleisöä koronapassilla. Ilves puolestaan kohtaa TPS:n tyhjässä hallissa Turussa 28.12.

”Epävarmuuden vallassa sinällään ollaan, kun ei tiedetä, kuinka pitkään jatkuu. Totta kai toivoisi, että koronapassi nykyisellään tai kehitettynä olisi tapa, miten tilaisuuksien kanssa voitaisiin edetä pitkällä tähtäimellä”, Aro ajattelee.

Otteluita ei voi alkaa paljoa siirtämään, sillä pian ottelukalenterista loppuu tila. Jos rajoitukset pitkittyvät, on Tampereellakin edessä pelaaminen ilman yleisöä. Ilveksellä osuu jo Ässät-kotipeli 7.1. uusimmalle rajoitusjaksolle. Jos joudutaan pelaamaan pidempään ilman yleisöä, ovat tappiot merkittävät, ja jossain kohtaa kuvioon tulisivat taas valtion avustukset.

”Jos kerran toimenpiteitä on, niin itse kukin odottaa, että vastataan huutoon valtiovallan taholta. Jos ensi kesänä saa rahaa tältä talvelta, se on monelle yhtiölle tiukka paikka. Pitäisi saada nopeammalla aikajänteellä kassaan niistä, mitkä jäävät ilman yleisöä pelaamatta”, Ilveksen Jalo avaa.

”Toivottavasti ihmiset käyvät nopeasti rokotuksia hakemassa, se auttaisi tähän, ettei jouduttaisi samaan kierteeseen kuin aiemmin, että jatketaan rajoituksia. Se on todella raskasta talouden kannalta. Siihen täytyy kyllä löytyä jotain tukitoimia, että sarjamuotoinen tapahtumatoiminta pysyy pystyssä”, Tapparan Aro sanoo.

Mika Aro (vasemmalla) ja Risto Jalo olivat tutustumassa Nokia-areenaan 17.11.2021

Tiukat ajat edessä

Risto Jalo sanoo, että riippuen paikkakunnasta ja pelistä, ilman yleisöä pelaaminen kustantaa ”kymmenistä tuhansista satoihin tuhansiin per tapahtuma”.

"Kun kaikki ovat kärsineet pari vuotta kurimusta, niin kassa on kaikilla kovilla. Avustukset eivät ole korvanneet täydellisesti menetystä.”

Tappara on pysynyt budjetissaan, mutta tulevaisuus luo harmaita pilviä.

”Tähän asti tilanne on ollut kohtuullinen, joulun alla ollaan aika lailla budjetissa, mitä tälle kaudelle on suunniteltu. Jos esimerkiksi loppukausi oltaisiin ilman yleisöä, olisimme tosi ihmeissämme. Vahinko olisi useita miljoonia euroja”, Aro laskee.

Useat sarjat ovat siis jatkumassa ohjelmien mukaan eikä Pirkanmaan pääsarjajoukkueilla ole mahdollista ottaa peleihinsä yleisöä. Yksittäisten pelien siirrot ovat kuitenkin mahdollisia, kuten Ilveksen ja HPK:n ottelun kohdalla toimittiin. Uusin linjaus kuitenkin mahdollistaa nuorten harrastamisen. Vuonna 2004 syntyneet ja nuoremmat voivat jatkaa ohjattua harrastustoimintaa. Uusi vuosi tuo uutta tietoa Tampereen liigaseuroillekin, mitä on edessä.

”Toivottavasti päästäisiin säikähdyksellä joulun aikana, etteivät rajoitukset venyisi pitkälle”, Tapparan Aro toivoo.

Näissä asetelmissa jääkiekkoliiga viettää joulua:

Päivitetty 23.12.2021 kello 18.42. Lisätty toiseksi viimeiseen kappaleeseen, että yksittäisten pelien siirto on yhä mahdollista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut