Liigaillat ovat urheilutoimittajille kiireisiä: Näin syntyvät Aamulehden jutut, kuvat ja sivut Tapparan ottelusta

Kun Hakametsän jäähallissa pelataan miesten jääkiekon liigaottelu, Aamulehden urheilutoimitus työstää aiheesta kolme juttuversiota. Kokonaisuudessa on paljon liikkuvia osia. Uutisten viikon kunniaksi avaamme kiekkojournalismin tekoa.

Jukka Ritola on kuvannut Hakametsän pelejä vuosien ajan. Jääkiekon kuvaaminen on oma taiteenlajinsa, joka vaatii pelin ja pelaajien tuntemusta sekä tiivistä yhteistyötä kirjoittajan kanssa. Tässä Ritola siirtää kuvia toimitusjärjestelmään.

4.2.2021 18:04

Aamulehti

Kun Hakametsän jäähallissa pelataan miesten jääkiekkoliigaa, paikalla on aina Aamulehden urheilutoimittaja ja valokuvaaja.

Näin on ollut myös korona-aikana, vaikka pandemiatilanne onkin vaikuttanut jonkin verran median työskentelykäytäntöihin jäähalleilla.

Liigakiekko on urheiluosastolle ”ruisleipää”, kuten Aamulehden urheilun uutispäällikkö Pekka Aalto luonnehtii. Peleistä tehty sisältö julkaistaan pitkälti Aamulehden tilaajille, joista löytyy runsaasti uskollisia ja jääkiekkoaiheista kiinnostuneita lukijoita.

– On etuoikeus raportoida jääkiekosta intohimoiselle yleisölle. Pyrimme tarjoamaan eri kanavissamme aina kiinnostavimmat kulmat peleihin. Meillä on tähän vankkaa osaamista ja tekemisen paloa, Aalto sanoo.

Keskiviikkona 3. helmikuuta Hakametsässä Tapparan ja Lahden Pelicansin välistä ottelua seurasi urheilutoimittaja Lauri Lehtinen. Kerromme tässä jutussa, miten otteluun liittyvät uutiset valmistuvat julkaisuun.

Mikä?

Uutisten viikko

Koulujen ja uutismedian yhteistä mediakasvatuksen teemaviikkoa eli Uutisten viikkoa (entinen Sanomalehtiviikko) vietetään 1.–5. helmikuuta.

Tänä vuonna Uutisten viikko haastaa torjumaan väärän tiedon leviämistä. Viikolla kannustetaan keskusteluun luotettavan tiedon ja vastuullisen journalismin merkityksestä.

Uutisten viikolla Aamulehti avaa toimituksen arkea ja uutismedian pelisääntöjä.

Valmistelu alkaa jo edellisessä ottelussa

Ennen keskiviikon Pelicans-ottelua Tappara pelasi tiistaina Vaasassa.

Samalla alkoi Lehtisen valmistautuminen keskiviikkoon: hän seurasi tiistaina nimenomaan Sport–Tappara-ottelua eikä samaan aikaan pelattua Ilves–Lukko-ottelua, sillä tiesi tulevansa seuraavana päivänä Hakametsään niin sanottuun selostusvuoroon.

– Pelaajat ja joukkueet valmistautuvat otteluihin, mutta niin tekee mediakin. Toimittajan työ ei ehkä ole niin fyysistä, mutta taustatyöt on tehtävä hyvin, Lehtinen näkee.

Hänelle urheilutoimittajan työ on intohimo ja urheilun seuraaminen vapaa-ajallakin luontaista. Tilastot ja pistepörssit ovat hyvin hallussa, olipa kyse sitten kuluvan kauden tai useamman vuoden statistiikasta.

– Jos muistaisin elämässä kaiken muunkin yhtä hyvin kuin urheilutilastot, asiat olisivat aika hyvin, hän naurahtaa.

Lauri Lehtinen kuuluu harvoihin henkilöihin, jotka saavat seurata liigapelejä Hakametsän jäähallissa. Hän kaipaa yleisöä ja ihmisten luomaa tunnelmaa katsomoihin, mutta toisaalta tyhjässä hallissa pelaajien, valmentajien ja tuomareiden keskustelut kuuluvat tavallista paremmin.

Ennakkojuttu iltapäivällä

Veikkaus ja Liiga julkaisevat illan otteluiden pelaajakokoonpanot päivällä.

Freelancetoimittaja Jari Perkiö on valmistellut kotonaan Pälkäneellä jutun, jossa ennakoidaan illan asetelmia tuoreiden kokoonpanojen ja edellisten otteluiden pelaajatilastojen pohjalta. Ottelutapahtumien lisäksi juttu ennakoi myös ottelun tekstiseurantaa, jonka Lehtinen toteuttaa illalla Hakametsästä.

Perkiö tekee vastaavan ennakkojutun myös Lukon ja Ilveksen pelistä, josta raportoi kaiken kokenut kiekkotoimittaja Tapani Salo. Hän tekee työvuoronsa etänä Kangasalla.

Kun Lauri Lehtinen aloittaa työvuoronsa kello 15 aikoihin, hän lisää ensitöikseen Tappara–Pelicans-ennakkoon kolme elementtiä, joita kutsutaan rikasteiksi. Näin Perkiön tekstin alle ilmestyy eräkohtaisen maalitilanteen havainnollistava taulukko, oma kenttä tekstiseurannalle sekä Liigan sarjataulukko.

Itse ottelu alkaa kello 18.30. Lehtinen saapuu Hakametsään kotoaan Lempäälästä hyvissä ajoin, reilut puoli tuntia ennen ottelun alkua. Ennen hallille siirtymistä hän paneutuu yleensä vähintään tunnin ajan ottelun pelaajiin, ketjuihin ja erilaisiin pelitilastoihin.

Etukäteen mietinnässä ovat myös näkökulmavaihtoehdot varsinaiseen ottelujuttuun, joka julkaistaan Aamulehden verkkosivuilla ja seuraavan päivän paperilehdessä. Koska pääuutisen ilmestyessä vannoutunut kiekkokansa on jo perillä ottelun tuloksesta, juttuun täytyy hakea kiinnostavuutta muilla tavoin kuin selostamalla pelkkää peliä.

Nyt Lehtinen on laskenut, että ennen Sport-peliä Tappara on selvittänyt seitsemän ottelua ja 30 alivoimatilannetta peräkkäin päästämättä maaliakaan. Puolustuspeli toimii, minkä lisäksi puolustajat ovat kunnostautuneet viime aikoina myös maalinteossa.

Nopeita päivityksiä

Jäähallilla Lauri Lehtinen käy Aamulehden valokuvaajan Jukka Ritolan kanssa läpi kuvatoiveita. Kaksikko keskustelee, ketä pelaajia ja millaisia tilanteita olisi hyvä saada ikuistettua. Ritola varmistaa yhteydet, jotta kuvien lähettäminen onnistuu suoraan kamerasta.

Lehtinen aloittaa tekstiseurannan hetki ennen ottelun alkamista. Alkuun hän sanoittaa tunnelmia tyhjästä Hakametsästä ja kiekon pudottua jäähän ottelun tapahtumia hetki hetkeltä.

Tällä kertaa ottelu alkaa vauhdikkaasti: jo toisella minuutilla kotijoukkueen pakki Teemu Suhonen niittaa ensimmäisen maalin. Lehtisen näppäimistö laulaa, ja hetkeä myöhemmin verkkojutussa on jo Ritolan tuore kuva maalintekijästä.

Pelicans onnistuu tasoittamaan tilanteen toisen erän alussa, mutta erän loppuun mennessä kotijoukkue palaa johtoon. Viimeisen erän loppupuolella vauhti kentällä kiihtyy siinä määrin, että Lehtinen alkaa pelätä jatkoaikaa.

– Kukaan deadlinea vastaan näitä töitä tekevä ei toivo jatkoaikaa tai rankkareita. Todellinen haaste on vastassa, jos ottelussa mennään rankkareille asti.

Pekka Aalto valmistaa torstain lehden urheilusivuja kotonaan Tampereella. Hänen mukaansa kiekkosisältöjen tekeminen on Aamulehden urheilulle palkitsevaa hommaa.

Vuoron kiireisin tunti

Tapparan ja Pelicansin ottelu päättyy kello 20.47 kotijoukkueen 3–1-voittoon. Kello 20.57 Lehtinen on päivittänyt seurantajutun Aamulehden verkkosivuille täysin uuteen uskoon sekä tekstin että kuvituksen osalta.

Tämän jälkeen hänellä on kolmisen varttia aikaa kirjoittaa uusi juttu paperilehteä ja verkkoa varten. Ritola on ottanut läjän komeita kuvia myös arkistoa varten.

Tavallisesti urheilutoimittaja voisi kävellä kentän laidalle haastattelemaan haluamiaan pelaajia, mutta nyt Lehtisen on pitänyt lähettää haastattelupyyntö ottelun viimeisillä minuuteilla Tapparan kehityspäällikkö Aki Hautamäelle. Seurasta soitetaan Lehtisen puhelimeen ja langan päähän saadaan puolustaja Suhonen.

Puhelu päättyy kello 21.15. Lehtinen alkaa takoa juttuaan mittaan eli sanomalehden juttupohjaan.

Juttupohja on valittu yhteispelillä Pekka Aallon kanssa, joka työskentelee peli-iltana urheilun osastovuorossa. Osastovuorolaisen tehtävänä on suunnitella urheilusivut seuraavan päivän paperilehteen.

Aallon mukaan varsinkin arkikierroksen jääkiekkoselostus on hyvin vaativa työtehtävä. Otteluseurannan ja lehtijutun tekee yksi toimittaja, ja urakka on iso.

Keskiviikkona urakoitavaa on riittänyt urheilussa muutenkin, sillä Tapparan ja Ilveksen kiekkopelien lisäksi on uutisoitu kaikkiaan neljästä koripallon ja lentopallon pääsarjaottelusta. Lisäksi illan aikana on tullut julki kaksi muutakin merkittävää, paikallisseuroja koskettavaa urheilu-uutista.

Illan toiminnassa korostuvat toimittajien ja kuvaajien nopeus sekä saumaton yhteispeli.

Paikallisaiheet hoidetaan pääsääntöisesti Aamulehden oman väen voimin. Nyt kirjoittajia ovat Lehtinen, Aalto, Perkiö ja Salo.

– Kireä printtiaikataulu pakottaa nopeuteen, mikä palvelee myös verkkoa. Saamme arkipeleistä kattavan raportin ja haastattelut verkkoon jo kymmenen korvilla. Keskiviikkoiltana kaikki sujui hienosti, kiitos hyvän porukan, Aalto kiittelee.

Ennen kotimatkaa Lehtinen julkaisee vielä jutun verkkoon ja lähtee kohti Lempäälää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut