Näin tehtiin selvitys, joka vei 13 KalPan pelaajaa karanteeniin - Liiga - Aamulehti

Tamperelaisyrityksen keksinnön avulla tehtiin selvitys, joka vei 13 KalPan pelaajaa karanteeniin

Oulun Kärppien ja KalPan kohtaamisessa koronavirukselle altistuneet pelaajat selvisivät Wisehockey-järjestelmän data-analyysin avulla. Älykiekko paikantaa pelaajan sijainnin 25 kertaa sekunnissa senttien tarkkuudella.

Bitwisen toimitusjohtaja Tomi Mikkonen esitteli älykiekkoa syksyllä 2017.­

24.10.2020 9:00

Harva ajatteli etukäteen KalPan ja Kärppien ottelun (16.10.) jäävän historiaan malliesimerkkinä pelissä kerätyn aineiston hyödyntämisestä urheilun ulkopuolella.

Niin kuitenkin tapahtui. Kärppien pelaajalla todettiin koronavirustartunta kolme päivää ottelun jälkeen ja KalPasta asetettiin karanteeniin 13 altistunutta pelaajaa.

Liigan, KalPan ja Kärppien verkkosivut kertoivat, että altistuneet selvitettiin analysoimalla pelaajien liikkeitä ja paikkatietoja Wisehockey-järjestelmän avulla.

– Emme kehittäessä arvanneet, että se osoittautuisi käyttökelpoiseksi myös pandemiasta selviämiseen, Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi sanoo.

Älykiekosta tuli hetkessä Liigan oma koronavilkku. Näin tapahtumasarja eteni teknologiaa hyödyntäen.

10 sentin tarkkuudella

Wisehockey paikantaa pelaajia 25 kertaa sekunnissa ja kiekkoa sata kertaa sekunnissa. Tämä tapahtuu pelipaitojen sisään ommeltujen ja kiekkoihin upotettujen sirujen avulla.

– Meille tuli pyyntö tutkia, paljonko kukin pelaaja on viettänyt aikaa kenenkin vieressä, yrityksen Head of product management Mika Hulkki kertoo.

Reaaliaikainen data välittyy noin kymmenen sentin tarkkuudella. Tamperelaisyritys sai tehtäväkseen selvittää pelaajien sijainnit puolentoista metrin säteellä.

– Laskimme, paljonko esimerkiksi pelaaja A ja pelaaja B ovat viettäneet aikaa puolentoista metrin sisällä. Emme tiedä, kuka se (koronatartunnan saanut) pelaaja on – me vain teimme vertailun kaikista pelaajista kaikkiin, Hulkki sanoo.

– Tässä on tietysti yksilönsuoja. Se ei kuulu meille, emmekä tee mitään tulkintoja tai päätöksiä. Me vain laskimme nämä ajat.

Data paljastaa mielenkiintoisia eroja Tapparan ja Ilveksen pelitavassa ja toteutuksessa – Tampere Cupin paikallispelissä ero oli hätkähdyttävä

Maila mittana

Jääkiekko on nopea peli, jossa kontaktit tapahtuvat sekunnin murto-osissa. Hulkin mukaan törmäysten yhteydessä puhutaan noin sadasta millisekunnista.

– Minulle kerrottiin, että (rajana) oli käytetty mailanmittaa, eli lähempi kuin mailanmitta tarkoittaa usein sitä, että voi olla ihokontaktiakin, yskäisyjä ja raskaan hengittämisen aiheuttamaa pisarointia, Kuopion yliopistollisen sairaalan infektioylilääkäri Irma Koivula kertoo.

Koivulan näkökulmasta tieto liikkui erittäin sujuvasti. Data oli käytössä nopeasti, minkä lisäksi Kuopion kaupungin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri sai katsottavakseen videokuvaa ottelusta.

Karanteenit määrättiin näiden tarkastelujen perusteella.

– Tämähän on aina veteen piirretty viiva. Johonkin se viiva pitää piirtää, eikä karanteenia voi antaa massalle, vaan jokainen päätös on yksilöllinen, Koivula sanoo.

Pelaaminen mahdotonta

KalPa astui mukaan tässä vaiheessa. Toimitusjohtaja Toni Saksman kertoo, ettei seuralla ole tietoa, kuka Kärppien joukkueesta oli ”se positiivinen” ja mitä kautta data meni viranomaisille.

– Sieltä vain ilmoitettiin meille, että tämmöiset nimet katsotaan altistuneiksi. Viranomaiset hoitivat suoraan henkilöiden kanssa karanteeniasiat, meidän rooli oli aika pieni, Saksman kuvailee.

Vaikka KalPakaan ei tiedä kaikkia tapahtumasarjan yksityiskohtia, kokee Saksman osapuolten välisen tiedonkulun toimivaksi.

– Ja Oulusta saimme heti tietoa. Niin on sovittukin seurojen kanssa, että tiedotetaan toisiamme, jos on tämmöisiä tapauksia, hän lisää.

KalPan toiminta ei keskeytynyt karanteeneihin, mutta 13 pelaajan yhtäaikainen poissaolo teki pelaamisen mahdottomaksi. Seuralta siirrettiin kolme ottelua, koska ulkopuolisia apuja ei voi korona-aikana hankkia ilman viiden päivän karenssia.

Ei turhia karanteeneja

Älykiekon data on Saksmanin mukaan hyvä asia yksilötasolla.

– Yksilön oikeuden kannalta se, että turhia karanteeneja ei tule, on varmasti oikea linjaus viranomaisilta. Tietysti heidän vastuullaan on katsoa, mitkä ovat aiheellisia ja mitkä eivät ole tarpeellisia.

Wisehockey laski jo keväällä Yhdysvaltain juniorimaajoukkueille keskiarvoa, miten kauan kiekkoilijat ovat peleissä toistensa läheisyydessä. Myös Liiga tiesi tästä.

– Tiesimme, että meillä olisi tällainen kyvykkyys. Olemme myös kertoneet eri viranomaisille, että tämä voisi olla hyvä työkalu tällaisissa tilanteissa, Riku Kallioniemi kertoo.

Toimitusjohtaja korostaa Liigan tekevän päätöksensä terveys ja turvallisuus edellä lääketieteen asiantuntijoita kuunnellen. Heiltä saatu apu on ollut korvaamatonta.

– Jolleivät nämä tahot olisi olleet näin hienosti tilanteen päällä, niin prosessi olisi viivästynyt. Nyt olemme pystyneet tekemään sen ja keräämään ison määrän tarvittavaa tietoa päätösten tueksi. Se on tapahtunut tunneissa.

Paikkadataan perustuvia tilastoja jalkapalloon? Jääkiekosta tuttu Wisehockey laajentaa futisviheriöille

Kokeiluja jalkapallossakin

Liigan lisäksi älykiekko on käytössä KHL:ssä. Teknologia on siirrettävissä myös muihin lajeihin, ja työkalua testattiinkin kesäkuussa jalkapalloliigaa pelaavien Hakan ja TPS:n harjoitusottelussa.

Nyt data osoitti myös Irma Koivulan mukaan toimivuutensa koronavilkkuna – ainakin yksittäistapauksessa.

– Selvisi aika nopeasti, että sitä voidaan käyttää apuna. Toki sen tiedon lisäksi, mitä tartunnan saanut pelaaja kertoi paikalliselle lääkärille näistä tilanteista, hän sanoo.

Liigalle analyysi on hyvä käyntikortti myös jatkoa ajatellen.

– Lähtöajatus on se, että korona tulee varmasti olemaan meillä läsnä kohtuullisen pitkään, ja meillä on oltava keinot tulla sen asian kanssa toimeen, Kallioniemi kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?