Supercellin Mikko Kodisoja ja Ilkka Paananen pelastivat TPS:n konkurssilta monta kertaa - Liiga - Aamulehti

Nyt puhuvat Suomen kovatuloisimmat miehet: pelastivat TPS:n monta kertaa konkurssilta – ”Raha saattaa jopa laiskistaa”

HC TPS:n omistajat, Supercell-multimiljonäärit Mikko Kodisoja ja Ilkka Paananen tapasivat mediaa Helsingissä peliyhtiön tiloissa. Kaksikko on kaatanut seuraan rahaa jopa 8 miljoonaa euroa.

Mikko Kodisoja (vas.) ja Ilkka Paananen kertoivat avoimesti ajatuksistaan TPS:n suhteen Supercellin tiloissa Helsingissä.

26.11.2019 20:00

TPS on ollut syksyn aikana otsikoissa lähinnä heikon menestyksensä (SM-liigassa 14:s), hupenevien yleisömäärien ja taloudellisten tappioiden takia.

Vuonna 2007 muutamalla tuhannella eurolla HC TPS Oy:n pienomistajiksi lähteneet peliyhtiö Supercellin perustajat Mikko Kodisoja ja Ilkka Paananen ovat useamman kerran pelastaneet perinteikkään turkulaisseuran konkurssilta.

Isommin he lähtivät mukaan vuosina 2014–2015. Vuoden 2015 alussa seura oli menossa konkurssiin, mutta Kodisoja ja Paananen riensivät osakeannissa hätiin.

– Se ei ollut viimeinen kerta, kun Tepsiä uhkasi konkurssi, Paananen tarkensi.

– Ainakin pari kertaa on ollut sen jälkeenkin.

Miljoonatappiot

Viiden viime tilikauden aikana HC TPS Turku Oy on tehnyt yhteensä lähes kahdeksan miljoonan euron tappiot. Osasyy on ollut muun muassa halliin ja ottelutapahtumaan tehdyissä investoinneissa, mutta suuruusluokka kertoo myös heikosta johtamisesta.

Paananen ja Kodisoja eivät peitelleet pettymystään TPS:n sekä taloudelliseen että urheilulliseen tilanteeseen. He ovat kuitanneet tappioita jotakuinkin samalla suuruusluokalla kuin tilinpäätöstiedot kertovat.

– Kyllä sen pystyy päättelemään suunnilleen siitä kohtaa, kun tulimme mukaan, Paananen sanoi.

– Ei se varmaan kovin kaukana ole, hän vastasi kysymykseen kahdeksasta miljoonasta eurosta.

– Alkuun meillä oli muutama muukin mukana, mutta sen jälkeen olemme käytännöllisesti katsoen kahdestaan rahoittaneet.

Fanipohjalta

Turun suunnalta kotoisin oleva kaksikko lähti alun perin TPS:n kelkkaan seuran ja jääkiekkoilun kovina faneina. He eivät odota saavansa rahojaan Palloseuralta takaisin.

– Jos perspektiivi on tarpeeksi pitkä, niin onhan se mahdollista, mutta emme me ole rahan takia mukana, Paananen sanoi.

– Koemme, että olemme tuolta päin kotoisin ja tämä on meille tärkeä asia. Ajatus siitä, että siellä kasvaa paljon nuorta sukupolvea ja yhtäkkiä tätä ei olisikaan olemassa, tuntuu pahalta.

Suomen rikkaimmat

TPS:n onneksi sen omistajien taskut ovat syvät. Paananen (109,9 miljoonaa euroa) ja Kodisoja (98,3 miljoonaa euroa) olivat vuonna 2018 Suomen suurituloisimmat ihmiset.

He eivät ole kuitenkaan halunneet lähteä sille tielle, että yrittäisivät ”ostaa” Suomen mestaruuden.

– Maailmalta ja Suomesta on esimerkkejä, että urheilussa raha ei ratkaise. Meidän kokemuksemme yrityselämästä on vankasti se, että liiat resurssit ja liika raha saattaa jopa laiskistaa, Paananen sanoi.

– Totta kai täytyy olla riittävät edellytykset. Olen suhteellisen tyytyväinen tasoon, missä ollaan.

TPS:n tämän kauden pelaajabudjetti 2,4 miljoonaa euroa on SM-liigan viidenneksi suurin.

Mahdollistajat

Kodisojan ja Paanasen tavoitteena on pitkäjänteisellä toiminnalla nostaa TPS taloudellisesti jaloilleen ja urheilullisesti Suomen huipulle.

Tätä tavoitetta toteuttamaan he kokoavat mielestään parasta mahdollista tiimiä. Seuran hallitukseen on pyydetty Erkka Westerlund tuomaan urheilupuolen osaamista, ja tuoreimpana rekrytointina Suomen Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja Rauli Urama aloittaa HC TPS:n urheilujohtajana ensi toukokuussa.

Myös nykyinen hallituksen puheenjohtaja Veli-Pekka Marin ja toimitusjohtaja Santtu Jokinen kuuluvat omistajien mukaan Suomen kärkiosaajiin.

– Me emme tunge toimivan johdon tontille emmekä urheilupuolelle vaan olemme enemmän mahdollistajia, Paananen tarkensi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: