Superveljekset tehoilleet jo Liigassa, tavoitteena nuorten MM-kisat – toinen vasta 16-vuotias - Liiga - Aamulehti

Tällainen on SM-liigan puhutuin veljespari: opiskelevat englantia yhteisen intohimon kautta, vasta 16-vuotias lahjakkuus jo miehen mitoissa

Kärppien liigajoukkueessa debytoineet Aku ja Aatu Räty ovat matkalla huipulle.

Aku ja Aatu Räty pelaavat viikonloppuna Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa.

11.11.2019 9:30

Nuorten Leijonien kotiturnaukseen valitut huippulupaukset Aku ja Aatu Räty ovat tänä syksynä tulleet tunnetuiksi SM-liigaa seuraavalle yleisölle.

Aku on 18- ja Aatu vasta 16-vuotias, mutta he ovat saaneet peliaikaa ja esiintyneet miehekkäästi Kärppien tunnetusti kivikovassa joukkueessa. Aku on pelannut 11 ja Aatu 7 liigaottelua, ja heidän tehopisteensä ovat identtiset 2+2=4.

– Hirveä kilpailu, veljeksistä puheliaampi Aku naurahtaa.

Myös Aatu vastailee kysymyksiin sujuvasti ja esiintyy median edessä tyylikkäästi. Hänellä pitäisi kaiken järjen mukaan olla yksi maali enemmän, mutta HIFK-vahti Frans Tuohimaa venyi lokakuussa niin uskomattomaan haamutorjuntaan, että se jätti sekä Rädyn että Helsingin jäähallin yleisön kirjaimellisesti suu auki.

– Pientä naljailua, mutta enemmän sellaista hauskaa jerryä, hän kertoo joukkueen suhtautumisesta tilanteeseen.

– Siinä tuli hyvä paikka ja vedin, mutta ei mennyt. Sellaista sattuu.

Taidot riittävät

Ensi viikon torstaina 17 vuotta täyttävä Aatu Räty ei pidä ihmeellisenä, että pystyy jo pelaamaan ja pärjäämään miesten tasollakin.

– Kun saa hyvät kenttäkaverit rinnalle tukemaan, niin on helppo pelata. Omasta mielestä taidot riittävät Liigaan ja varmaan tännekin, hän viittaa Nuorten Leijonien pukukopin suuntaan.

– Pitää vaan tehdä hommia ja luottaa itseensä.

Sekin auttaa, että veljekset ovat nuoresta iästään huolimatta jo miehen mitoissa. Aku Räty on 183-senttinen ja painaa 77 kiloa, Aatun vastaavat lukemat ovat 185 ja 82.

– Fysiikkaa pitää molempien vielä kehittää. Se tulee ajan kanssa, Aku tietää.

Idolit lähellä

Veljekset saivat kiekkokärpäsen pureman isältään, JyP HT:ssä 71 SM-liigaottelua pelanneelta Tuomo Rädyltä, joka on peliuransa jälkeen toiminut muun muassa Kärppien valmennuspäällikkönä ja Kastellin urheilulukion jääkiekkovalmentajana.

Aku ja Aatu opiskelevat kumpikin juuri Kastellin urheilulukiossa Oulussa. Esikuvia nuoret miehet ovat löytäneet helposti läheltä.

– Kärppien pelejä olen totta kai katsonut ja seurannut pelaajia, jotka ovat sieltä ponnistaneet, Aku kertoo.

Hän mainitsee Jussi Jokisen ja NHL-maalivahti Pekka Rinteen, jotka ovat harjoitelleet kesäisin Tuomo Rädyn vetämässä ryhmässä.

– Kun on päässyt niiden kanssa treenaamaan, niin ne ovat olleet esikuvia.

Aatu Räty pitää esikuvinaan Kärppien kokeneita johtajia Mika Pyörälää ja Lasse Kukkosta.

– Myös Sebastian Ahoa seuraan paljon Änärissä. Se on vetänyt saman Kärppien junnupolun ja on kyllä loistava pelaaja.

Kärppien NHL-paluumuuttaja Jesse Puljujärvi on yksi Rätyjen inspiraation lähteistä.

– Hoitaa hyvin oheisharjoittelun, ja maalinälkä näkyy, Aatu huomioi.

– Ihan änäritason pelaaja, ainakin omasta mielestäni. Siinä näkee sen, että jos aikoo Pohjois-Amerikkaan mennä, niin minkä tason pelaaja täytyy olla, Aku lisää.

Rädyt kuvailevat toisiaan:

Hyviä vinkkejä

Rädyt olivat viime keväänä voittamassa Kärpille A-nuorten Suomen mestaruutta. Nousu liigajoukkueen puolelle monien nimekkäiden pelaajien rinnalle oli jännittävä kokemus.

– Olihan se aluksi silleen, että oi hitto, samassa kopissa niiden kanssa, Aku myöntää.

– Mutta on siihen jo tottunut. He ovat huippujätkiä ja ammattilaisia, antavat neuvoja ja tsemppaavat, jos tulee epäonnistumisia. Hyvin ovat ottaneet vastaan, hän kiittää.

– Pystyy olemaan ihan oma itsensä.

Kokeneemmat pelaajat ovat antaneet tulokkaille arvokkaita vinkkejä.

– Ekoihin peleihin tuli paljon sitä, että uskaltakaa vaan pelata omaa peliä ja olkaa rohkeita. Myös ylivoimalle tulee pieniä vinkkejä, miten voi olla vielä parempi. Varsinkin Jokinen tykkää erilaisia kuvioita vääntää fläppitaululla ja miettii kaikki valmiiksi. Siitä on kyllä saanut oppia, veljekset kertovat toisiaan täydentäen.

Kilpailu opettaa

Kärppien laaja ja laadukas miehistö takaa kovan kilpailun pelipaikoista – etenkin nuorille tulokkaille.

– Rosterissa taitaa olla parikymmentä hyökkääjää. On sinällään harmi, ettei pääse joka ilta pelaamaan, mutta taas sinällään hyvä juttu, että kova kilpailu opettaa, Aku linjaa.

– Mitä ylemmäs mennään, KHL:ään ja NHL:ään, niin siellä on varmasti vielä sata kertaa kovempi kilpailu. Oppii siihen, että pitää tehdä hommia pelipaikan eteen. Meillähän on hyvä tilanne siinä, että kävelet vain seinän toiselle puolen, niin pääset A-junnuihin. Siellä saa roolia.

– Totta kai sitä pelaa mieluummin Liigassa, mutta ei ole mikään ongelma, vaikka joutuisikin A-junnuihin. Tässä vaiheessa kehittyminen on tärkeintä, veljekset asennoituvat.

Kehityskohteet

Pelaajina Rädyt eivät ole yhdestä puusta veistettyjä. Eroja löytyy pelipaikasta lähtien: Aku pelaa laitahyökkääjänä ja Aatu sentterinä.

– Aatun vahvuudet ovat enemmän hyökkäyspäädyssä. Ihan hyvä pelipää meillä on molemmilla, mutta hän on hyvä syöttelemään ja ylivoimalla. Minä olen ehkä kokonaisvaltaisempi ja voin pelata roolia kuin roolia, Aku vertailee.

– Ollaan tosiaan vähän erilaisia. Mulla luistelu on vahvuus ja Aatulla heikkous, hän jatkaa.

Veljensä kommentteja kuulematta Aatu kuvailee pelityylejä pitkälti samaan sävyyn.

– Aku on luotettava molempiin suuntiin, vielä paremmin hoitaa hommat omiin kuin minä ja on vahvempi luistelija ja kamppailija. Olen itse enemmän taitopelaaja ja haen paljon syöttöjä. Vielä voisin olla määrätietoisempi maalinteon suhteen.

Aatu allekirjoittaa myös veljensä näkemyksen luistelustaan.

– Se on kehittynyt vuosien varrella, mutta on se vielä se, mitä yritän eniten kehittää. Aku taas on kaikessa aika hyvä. Vielä pitäisi saada yksi vahvuus, mikä tulisi esille – mikä se sitten ikinä onkaan, Aatu muotoilee isoveljensä kehityshaasteen.

– Joo, hyökkäyspäätä pitää vielä kehittää ja kaikkea tehdä vielä lisää, Aku vahvistaa.

Unelmana NHL

Aku ja Aatu Räty ovat debytoineet tällä kaudella Kärppien liigamiehistössä.

Jääkiekon lisäksi veljekset ovat kiinnostuneita etenkin koripallosta. Siitä on hyötyä myös englannin kielen vahvistamisessa.

– Koen että se on meillä ihan hyvä koulun kautta, ja NBA:ta seurataan aika intohimoisesti. Sieltä tulee paljon urheilusanastoa, Aku kertoo.

– Englanniksi kuunnellaan paljon podcasteja. Se auttaa paljon, Aatu täydentää.

Kielitaito on tarpeen, sillä molempien uratavoitteet ovat luonnollisesti NHL:ssä. Aku Räty on Arizona Coyotesin viidennen kierroksen varaus viime kesältä.

– Totta kai oli mukavaa, kun tuli varaus ja pääsi käymään siellä ja näkemään sitä NHL-meininkiä, mutta en ole sen enempää sitä miettinyt. Tavoitteet ovat nyt tässä liigassa, ja toivottavasti NHL siintää sitten tulevaisuudessa. Sitä varten tehdään töitä, hän summaa.

Aatu Räty on varattavissa vasta kesän 2021 NHL-draftissa.

– Unelmana on pelata NHL:ssä, mutta tällä hetkellä tavoitteena on saada paikka Kärppien liigajoukkueesta ja siellä pelata niin hyvin kuin pystyy.

Kun pelaajalla on jo 16-vuotiaana vyöllä SM-liigapelejä ja hän kuuluu alle 20-vuotiaiden maajoukkueeseen, on selvää, että puhutaan superlahjakkuudesta.

– En sitä mitenkään jännitä, niin pitkä aika vielä, Aatu kuittaa spekulaatiot tulevasta kärkipään varauksesta.

– Jos tekee paljon hommia ja jatkaa kehittymistä, niin varmasti on saumat mennä korkealla, hän tiedostaa.

– En siitä mitään paineita ota. Se tulee sitten kun tulee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: