Jerry Turkulainen: Leposyke on vain 38 – ”Hyvät geenit” - Liiga - Aamulehti

Leposyke kuin Lasse Virénillä – Suomalaishyökkääjä jaksaa puurtaa kaukalossa: ”Varmasti on hyvät geenit”

Jerry Turkulaisen, 21, leposyke lienee merkki kovasta kunnosta.

Jerry Turkulainen teki kesken jääneellä viime kaudella 58 ottelussa komeat tehopisteet 11+31.­

9.4.2020 12:03

Jääkiekon SM-liigassa pelaavan JYPin 21-vuotias laitahyökkääjä Jerry Turkulainen jaksaa puurtaa kaukalossa.

Sykkeisiin perustuviin analyyseihin erikoistunut jyväskyläläinen Firstbeat-yritys julkaisi keskiviikkona videon, jossa kerrotaan, että Turkulaisen leposyke on vain 38 lyöntiä minuutissa ja maksimisyke 202. Turkulaisen leposyke antaa viitteitä siitä, että pelaaja on varsin hyvässä kunnossa.

Vaikka mittausvälineet ovat vaihtuneet sormenpäistä tietokoneisiin, voi vertailukohtia hakea suomalaisista juoksijalegendoista. Lasse Virén kertoi muutama vuosi takaperin Iltalehdelle mitanneensa uransa aikana ranteesta ”hieman alle 40 lyönnin” leposykkeen. Pekka Vasalan leposyke oli tiettävästi 40.

– Sehän on sitten vissiin ihan ok, Turkulainen sanoo omasta leposykkeestään.

Nuoresta asti

Turkulainen kertoo, että data hänen sykkeistään on pitkältä ajalta kerättyä. Tiedot leposykkeestä ovat toissa kaudelta, jolloin JYPin pelaajien palautumista mitattiin joka aamu. Leposyke on siis mitattu aamulla hereillä ollessa.

– Pidämme mittareita aika paljon, ja meillä on ollut testejä, joissa leposyke mitataan. Aika lailla 100-prosenttisen varma olen, että tuo on totta, Turkulainen sanoo.

Leposykkeeseen vaikuttaa geeniperimä, mutta se on myös usein hyvä mittari fyysisestä kunnosta. Yleensä ihmisten leposyke on 40–90. Ampumahiihtomestari Martin Fourcade puolestaan väitti aikoinaan hämmentävästi, että hänen leposykkeensä saattoi olla vain 25 lyöntiä minuutissa.

Turkulainen kokee kestävyyskunnon olleen aina hänen vahvuuksiaan.

– Kyllä minä olen nuoresta asti ollut kestävyyslajeissa ihan hyvä. Varmasti on hyvät geenit, minkä lisäksi olen nuoresta asti ollut kova juoksemaan kilpaa pidempiä matkoja. Kyllä se on auttanut tässä uran varrella. Pitää nytkin muistaa treenata se edellä, että tuo on yksi vahvuuksistani – että pystyn painamaan pitkiä matkoja kovalla sykkeellä ja palautumaan siitä.

Nykypäivän huippukiekkoilija toki tarvitsee paljon muitakin ominaisuuksia. Hyvä kiekkoilija on myös nopea ja vahva, joten pelkkää lenkkiä ei Turkulainenkaan ole voinut tehdä enää aikoihin. Cooperin testissä Turkulainen muistelee juosseensa toissa kesänä armeijassa 3100–3200 metriä.

Kotitreeniä

Kiekkokausi päättyi ennenaikaisesti koronaviruksen vuoksi. Turkulainen piti kauden jälkeen täyslepoa pari viikkoa, jotta kroppa palautuu, minkä jälkeen hän on alkanut treenata sen verran kuin tilanne antaa myöten.

– Aika hyvin nyt pystyy juoksemaan ulkona, kehittää kestävyysominaisuuksia ja tekemään pihalla, mitä keksii. Lisäksi kotona on muutama puntti, joita voi vääntää.

Suunnitelmallisempi ja kovempi työ alkaa sitten, kun ohjattu toiminta joukkueessa alkaa.

– Nyt treeniä, ruokaa ja lepoa. Ei tässä vielä ole isompia treenisuunnitelmia. Otetaan ihan rauhassa. Katsotaan, miten homma lähtee, kun niin sanotut kesätreenit alkavat ja tulee ohjelma valmentajilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?