Jukka Rautakorven virittämä Tappara-juna jyskyttää uusilla säädöillä - Liiga - Aamulehti

Jukka Rautakorven virittämä Tappara-juna jyskyttää uusilla säädöillä, mutta menestys on tuttua – Tässä asiassa joukkue on yhä Suomen paras

Näkökulma: Tappara on tällä kaudella jättänyt kaksivaiheisessa pelitavassaan peruuttelun vähemmälle ja painottanut enemmän aktiivista paineistamista.

Laitahyökkääjä Jere Karjalainen on tämän päivän työteliään Tapparan prototyyppi.

5.4.2019 16:23 | Päivitetty 5.4.2019 17:30

Sanokaa Tappara, kun haluatte veturin lailla jyskyttävän playoff-koneen, jonka etenemistä ei häiritse edes eteen putoava meteoriitti.

Seitsemän kertaa joukkueensa SM-liigan finaaleihin vienyt Jukka Rautakorpi on käyttänyt lokomotiivin määräaikaishuollossa, jossa siihen on tehty hieman uusia säätöjä.

Maankuulusta keskialueen trapistaan tunnettu Tappara on tällä kaudella jättänyt kaksivaiheisessa pelitavassaan peruuttelun vähemmälle ja painottanut enemmän aktiivista paineistamista. Tapparakin haluaa puolustaa eteenpäin, kuten muotitermi kuuluu.

Myös hitaat lähdöt ovat vähentyneet, ja pääsääntöisesti joukkue kääntää riistojen jälkeen peliä salamannopeasti kohti vastustajan maalia.

Tämä on tuonut peliin lisää tempoa ja vauhtia, mutta yksi on ja pysyy: Tapparan puolustusvalmius on pleijarien parasta.

Tutun tinkimättömällä asenteellaan se hakee jo ennätyksellistä seitsemättä peräkkäistä finaalipaikkaa.

HPK tiputti puolivälierissä TPS:n päästyään vyöryttämään pitkiä hyökkäyksiään ja käyttämään kekseliäitä, päädyn kautta painopisteen toiselle laidalle siirtäneitä rännikiekkojaan.

Tapparaa vastaan moiseen ei ollut mitään mahdollisuuksia.

Kirvespaitojen kurinalaisen viisikkopuolustuksen läpi Kerhon oli vaikea päästä edes alueelle. Myös kiekkokontrolli oli enemmän Tapparalla, ja ilman kiekkoa on tunnetusti turha hyökätä.

Hyvä esimerkki tästä oli kakkoserän ensimmäinen puolikas: HPK sai aikaiseksi kolme laukausta, mutta ei ainuttakaan B-pisteen yläkaarta lähempää.

Tapparan puolustus boksasi tylysti maalinedustan, ja Christian Heljangon vakuuttavaa esitystä väheksymättä voi todeta, että kiekon näkeminen helpotti hänen venymistään nollapeliin.

22-vuotiaan maalivahdin voittoprosentti playoffeissa on sata, kun Lukko kaatui puolivälierissä suoraan neljällä yhden maalin voitolla ja sama kohtalo oli HPK:lla välierien avauksessa.

Pennanen painottaa aggressiivisuutta

On kuitenkin kokonaan toinen asia, jatkuuko välieräsarja samaa tahtia avausottelua pitemmälle.

Lauantaina on HPK:n vuoro isännöidä, ja puolihullun fanikatsomonsa edessä se yltyy nähtyä aggressiivisempaan karvauspeliin.

Aggressiivisuus. Siinäpä avainsana, jota Antti Pennasen johtama valmennus varmasti painottaa miehistölleen.

Playoff-pelaaminen lähtee kaksinkamppailuista, ja Hakametsässä ne olivat Tappara-merkkisiä. Jostain täytyisi hämeenlinnalaisten nyt ammentaa lisää kiukkua ja tunnetta otteisiinsa - mutta ei kuitenkaan liian kanssa.

Balanssin pitää säilyä, sillä ylimääräisiin jäähyihin ei ole varaa. Avausottelun ainoan maalinkin Tappara teki ylivoimalla.

Taktinen sarja

Tästä sarjasta on tulossa todella taktinen. Peli on niin tarkkaa, että ne kuuluisat pienet asiatkin kasvavat merkitykseltään suuriksi: aloitukset, vaihdot ja niin edelleen.

Tapparan kaataakseen Kerhon on oltava opportunistinen ja etsittävä heikkoa kohtaa eri tavoin. Helpolla sellaista ei löydy, mutta mahdollista se on.

Siitä kertoo Rautakorven sinänsä arvostettava mutta samalla myös kysymyksiä herättävä saldo: seitsemästä aiemmasta finaalisarjasta kuusi on päättynyt tappioon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos