Juhamatti Aaltonen ratkaisi liigahistorian ensimmäisen game sevenin - Liiga - Aamulehti

Jääkiekon Suomen mestaruus ratkeaa illalla seitsemännessä finaaliottelussa – Juhamatti Aaltonen tietää, kuinka voittomaali tehdään: ”Mahdollisimman ylös ja reunaan”

Juhamatti Aaltonen ratkaisi finaalin Kärpille keväällä 2014. Nyt kiekkokonkari valottaa legendaarisen game sevenin mystiikkaa.

Juhamatti Aaltonen (edessä) tuuletti seitsemännen finaalin voittomaalia Oulussa 2014.

4.5.2019 8:00

Mestaruus ratkaistaan SM-liigan historiassa kolmatta kertaa seitsemännessä loppuottelussa, kun Kärpät lauantaina isännöi HPK:ta Raksilassa.

Mikään ei saa kiekkoromantikon sydäntä sykkimään samalla tavalla kuin legendaarinen playoff-sarjan seitsemäs ottelu – puhumattakaan, että se pelataan koko kauden päätteeksi finaalisarjan viimeisenä näytöksenä.

Molemmat aikaisemmatkin seitsemännet loppuottelut on pelattu Oulussa, ja ne ovat päättyneet Kärppien kultajuhliin. Molemmilla kerroilla ratkaisu Kärppien ja Tapparan välillä venyi jatkoerään.

Viimeksi sen iski 17-vuotias Sebastian Aho läpiajosta keväällä 2015, ja liigahistorian ensimmäisen seiskafinaalin ratkaisi Juhamatti Aaltonen vuotta aiemmin.

Ei tähtäystä

Jännitysnäytelmä eteni maalittomana jatkoerään. Aloitus oli Kärppien siniviivan tuntumassa, ja kiekko pomppi Aaltosen ulottuville. Hän karisti kannoiltaan Tappara-sentteri Josh Greenin, mutta puolustaja Pasi Puistola ohjasi hänet pieneen kulmaan.

Tulinen rannelaukaus lähti B-pisteen takaa tarkasti Juha Metsolan vartioiman maalin takakulmaan: 1–0 ajassa 67.24.

– Harvemmin siellä aukkoja ehtii katsella. Ei ollut mitään tähtäyshommia, vaan mahdollisimman ylös ja reunaan, Aaltonen kertaa uransa ikimuistoisinta osumaa.

– Harvemmin sitä tuollaisiin paikkoihin ensinnäkään pääsee, ja sitten on vielä aika pieni mahdollisuus, että se sattuu just sulle.

Sankarin tuuletus kertoi osuman painoarvosta paljon. Aaltonen kaartoi maalin takaa suu ammollaan kohti keskiympyrää, heitti mailan, kypärän ja hanskat pois ja kroolasi tiensä läpi ensimmäisten onnittelijoiden. Lopulta hän hautautui Kärppien riemuitsevaan rykelmään.

– Aika sekavat fiilikset oli. Kun tilanne vähän rauhoittui, tuli semmoinen helpotus, että nyt tämä loppui.

Aaltonen muistuttaa pudotuspelien henkisestä ja fyysisestä raskaudesta.

– Kun se loppui hyvin, niin tietenkin fiilis oli hieno, mutta enemmän vielä helpottunut. Ei jaksanut edes juhlia niin rajusti, kun oli niin loppu.

Aaltosen ohella suureksi sankariksi nousi Kärppien maalivahti Tomi Karhunen. Runkosarjan maalikuningas Olli Palola oli jatkoajalla varmassa maalipaikassa, mutta Karhusen haamuhanska ehti eteen.

”Sairas mieli”

Aaltosella, 33, on enemmänkin kokemusta playoff-sarjojen seitsemänsistä otteluista, lähinnä KHL:n puolelta. Hänen mukaansa niihin on helppo valmistautua.

– Varsinkin finaalissa tiedät, että tämä on varmasti viimeinen peli. Ei tarvitse säästellä, miettiä huomista eikä vaivata päätä millään. Siinä mielessä siihen on rento lähteä, mutta pelin aikana se vaatii kuitenkin paljon henkisiä ja fyysisiä voimavaroja.

– Onhan se kivaakin, ja siihen syttyy helposti. Noihin peleihin jos ei syty, niin sitten kannattaa vaihtaa lajia, Aaltonen linjaa.

– Niissä on aina se hienoin aspekti ja ekstrahomma. Vaikka aina sitä toivoo, että päästäisiin jatkoon 4–0, niin samalla vähän sairaalla mielellä miettii, että onhan se niin nätti pelata seiskapeli, hän pyörittelee dilemmaa.

Kuten Aaltosen fiilistelyistä huomaa, hän ei kysymättä ota esille isojen panosten peliin liittyviä paineita. Hän ei ole jännittäjätyyppiä.

Läänintaiteilija korostaakin rentouden merkitystä.

Peukku Kärpille

Kärpät on Aaltosen kasvattajaseura, ja sen riveissä on hänen pitkäaikaisia ystäviään.

– He ovat huipputyyppejä, ja nyt kun ollaan itse pihalla, niin toivon heille kaikkea hyvää ja menestystä.

Aaltonen myöntää pitävänsä peukkuja oululaisille.

– Mutta kyllä Kerhon paidassakin on muutama tuttu. Jos HPK voittaa, niin olen onnellinen heidän puolestaan.

Aaltonen rohkenee jopa veikata lauantai-illan trillerin voittajaa.

– Moni on Kerhossa pelannut elämänsä kauden. He ovat varmasti tosi tyytyväisiä, ja heillä on kova menestymisen halu ja tarve. Jollain tavalla kuitenkin se kotietu ja Oulun kaukalo ratkaisevat, Aaltonen pohtii.

– Joten veikkaan, että Kärpät vie sen pelin. Kokemuksella ne sen kairaa.

Aaltonen palasi viime talvena Sveitsin- ja Ruotsin-kierrokseltaan SM-liigaan ja teki Pelicansin kanssa ensi kaudenkin kattavan sopimuksen.

– Treenit ovat alkaneet. Tässä rakennetaan ensi kauden kuntoa, Aaltonen kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut