Tapparan Niklas Bäckströmin, 40, lonkat ja nivuset kestävät Liigassa - Liiga - Aamulehti

Niklas Bäckströmin, 40, lonkat ja nivuset kestävät: "Hyvässä kunnossa tämän ikäiseksi" – rakkaus lajiin yhä kantaa konkaria

Niklas Bäckström pääsi varsin helpolla Ässiä vastaan, sillä Tappara hallitsi lähes koko 60-minuuttista Hakametsässä. Bäckström on pelannut tällä kaudella 333 minuuttia torjuntaprosentilla 90,24.

4.12.2018 7:45

Tapparan maalivahdeille kirjattiin HIFK:ta ja Ässiä vastaan ensimmäisessä erässä yhteensä yksi torjunta. Otetaanpa uusiksi, siis 40 minuuttia jääkiekkoa ja yksi torjunta. Siinä tilastopala, joka kuvaa tamperelaisten vakuuttavaa pelivirettä tällä hetkellä.

Jos asian haluaa ilmaista vielä toisin, Christian Heljanko (0) pääsi lauantain avauserässä helpolla verrattuna Niklas Bäckströmiin (1) maanantaina.

Bäckström kirjautti kauden ensimmäisen nollapelinsä lopulta 19 torjunnan jälkeen. Tappara voitti ottelun 2–0 Kristian Kuuselan maaleilla.

–Kyllä nollapeliä pitää aina arvostaa, koska se vaatii kovan työn joukkueelta. Olemme nyt aloittaneet pelit vahvasti, Bäckström myhäili.

Viime kaudella HIFK:ssa hän torjui nollan kahdesti.

Kristian Kuusela ratkaisi taas

1. erä: Tappara hallitsi mielin määrin ja torjunnat olivat Niklas Bäckström 1, Andreas Bernard 16. Johtomaalin viimeisteli Kristian Kuusela, jolle paikan taituroi kaatuessaankin Jan-Mikael Järvinen. Aiemmin Kuusela osui ylivoimalla tolppaan. Yleisöä herätteli maanantaikoomasta Elias Fälth, joka pysäytti Jussi Makkosen komealla perstaklauksella.

2. erä: Isännillä oli edelleen pitkiä painostusjaksoja, mutta maalipaikat jäivät vähiin. Ässätkin hyökkäsi muutaman kerran.

3. erä: Tappara suojeli johtoaan jämäkästi, sillä Ässillä oli vain pari tilanteenpuolikasta. Voiton sinetti päättyi loppuhetkille saakka, kunnes Kuusela liu'utti kiekon omalta alueelta tyhjiin Juhani Jasun aloitusvoiton jälkeen. Kuusela ratkaisi myös lauantaina ja on noussut joukkueensa kultakypäräksi (10+11) ohi Tomas Zaborskyn.

Entä nyt: Neljä peliä kuuteen päivään tahkonnut Tappara jatkaa vasta lauantaina Lappeenrannassa. Tamperelaiset voivat harjoitella rauhassa, sillä otteluruuhkasta irtosi 11 pistettä 12 mahdollisesta. Tappara on vireessä, sillä se on kerännyt pisteitä jo kymmenessä pelissä putkeen.

Viihdearvo: ★★

40-vuotiaan vahdin sopimus Tapparaan herätti ihmetystä, mutta nyt koko joukkueella on työrauha. Pisteputkessa myös maalivahtikaksikko Heljanko–Bäckström on näyttänyt laadukkaalta. Näin ei välttämättä ollut alkukaudella.

Bäckström ei sano suoraan, kuinka verinen kilpailu peliajasta hänellä on Heljangon kanssa.

–Maalivahdit ovat tavallaan joukkue joukkueen sisällä. Molarit oppivat pikkupojasta lähtien, että vain yksi voi pelata kerrallaan. Kaikissa joukkueissa, missä olen ollut, veskarit ovat auttaneet toisiaan. Jos toinen onnistuu, niin se ei ole itseltä pois. Päinvastoin, Bäckström sanoo.

Tämän lausunnon jälkeen on helppo ymmärtää kehut, joita Bäckström on saanut ammattimaisuudestaan ja persoonastaan. Hän on loistava mentori lahjakkaalle Heljangolle ja samalla edelleen uskottava liigavahti.

Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi näkee maalivahtitilanteen näin:

–Heljanko osoitti kykynsä viime kauden esityksillään. Bäckströmiä opin tuntemaan vuoden 2016 MM-kisoissa, siitä tämä hänen kanssaan lähti liikkeelle. Hän tuo persoonansa kautta paljon meidän juttuumme. Maalivahtipelimme on nyt mennyt oikeaan suuntaan, Rautakorpi kommentoi.

Bäckström hikoili NHL:n runkosarjassa 413 ottelua, joista poskettomat 71 kaudella 2008–09. Kun ikää on mittarissa mainittu 40, kysymyksiä lonkkien ja nivusten kunnosta ei voi välttää.

Konkarivahti ottaa utelut vastaan hymyillen.

–Niin kuin hierojamme "Vellu" (Veli-Matti Pohjonen) on sanonut, lonkkani ja nivuseni ovat hyvässä kunnossa ikäisekseni. Joudun tekemään fysiikkani eteen paljon enemmän töitä kuin 10–15 vuotta sitten, mutta niin se vain menee. Venyttelen päivittäin.

Vasta viime viikkoina Bäckström on nähty tolppien välissä peräkkäisissä otteluissa, mutta se ei hänen mukaansa johdu lonkista tai nivusista.

Christian Heljanko oli maanantaina vaihtopenkillä. Hän on kirjannut runsaat 1300 peliminuuttia tällä kaudella prosentilla 91,64.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut