SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen: Mestaruusraha ei hirveästi palkitse - Liiga - Aamulehti

SM-liigan voittamisesta saa hämmentävän vähän rahaa – nyt asiaan on tulossa iso muutos: ”Mestaruus ei hirveästi palkitse”

Puheenjohtaja Heikki Hiltunen myöntää, että palkintorahat ovat jäljessä Eurooppaa.

HPK:n johto oli ”ihan tyytyväinen” SM-liigalta saamaansa mestaruusbonukseen.

10.10.2019 18:00

Voita mestaruus ja rikastu.

Tai ainakin huomaa iso plussa tilinpäätöksessä.

Näinhän sitä luulisi, mutta näin se ei SM-liigassa ole. Palkintorahat ovat hämmentävän pieniä, ja ne ovat hämmentäneet myös mestaruuden voittaneita seuroja.

Esimerkiksi Ässät sai vuoden 2013 sensaatiostaan 170 000 euroa, mikä ei hirveästi hetkauttanut 5,1 miljoonan budjettia. Jättipotti jäällä ei ollutkaan jättipotti toimistolla.

Nyt asiaan on tulossa muutos. SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen vahvistaa, että kissa nostettiin pöydälle liigan osakaskokouksessa maanantaina.

– Pohdimme juuri, että miten saisimme pottia kasvatettua niin, että se palkinto olisi tuntuva, Hiltunen sanoo.

– Se on trendi, joka on muissa ammattilaissarjoissa. Meillä se on jäänyt liigassa jälkeen. Nykyisellä mallilla mestaruus ei hirveästi palkitse, hän myöntää.

Eurooppa edellä

SM-liiga jakaa palkintorahat yhteisestä playoff-potista, jonka se kerää välierien ja loppuotteluiden lipputuloista. Ensin liiga ottaa oman osansa, jolla se kattaa omia kulujaan kuten tuomaripalkkioita ja mainoskuluja.

Sen jälkeen rahasta jaetaan osuudet seuroille mestarista aina kymppisijaan asti asteittain.

Potin koko riippuu siitä, kuinka pitkiä playoff-sarja pelataan ja kuinka paljon peleissä käy yleisöä.

– Nyt olemme sitten alkaneet pohtia, että pitäisikö sitä pottia uudelleenjärjestää, kun Euroopassa on näitä sarjoja, joissa on palkintorahat, Hiltunen jatkaa.

Näillä sarjoilla hän tarkoittaa CHL:ää ja jouluisin Sveitsissä pelattavaa perinteistä Spengler-cupia, joista SM-liigaseurat ovat hakeneet isoja rahoja hiljattain.

JYP voitti CHL:n vuonna 2018 ja sai siitä 300 000 euroa – siis lähes tuplaten Ässien Suomen mestaruuteen verraten. Myös CHL:n hopeasta saa enemmän kuin Ässät sai, nimittäin 200 000 euroa.

Taloudellisesti Ässille oli mestaruutta isompi juttu myydä kesken kultakauden tähtihyökkääjä Stephen Dixon KHL:ään, mistä irtosi yli 300 000 euroa.

Spengler-cupin palkintorahat eivät ole julkisia, mutta mittaluokka on tiettävästi lähellä samaa kuin CHL:ssä. Cupin viime kaudella vieneen KalPan toimitusjohtaja Toni Saksman kuvaili summaa "tuntuvaksi potiksi".

”Ihan tyytyväisiä”

SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen myöntää palkintorahojen vaisuuden.

Entä viime kevään Suomen mestari HPK? Oliko potti tuntuva?

– Olimme ihan tyytyväisiä, kuittaa hämeenlinnalaisseuran toimitusjohtaja Antti Toivanen.

Summan suuruutta hän ei paljasta.

– Täytyy muistaa, että se raha, joka kilahtaa tilille toukokuussa, ei ole ainoa asia, mitä mestaruudesta saa, hän jatkaa.

– Saamme sponsoreilta tiettyjä bonuksia sekä sitten uusia sponsorisopimuksia. Mestaruudella on pitkässä juoksussa paljon positiivisia vaikutuksia myös imagollisesti, mitä on vaikea mitata.

Toivanen toteaa lopuksi, että on silti hyvä, että SM-liigassa punnitaan palkintoraha-asiaa.

Parhaille enemmän

SM-liigassa ajatus on nyt se, että kärkiseuroille maksettaisiin enemmän ja jämäsijoille jääneille vähemmän.

Hiltusen mukaan yksi vaihtoehto on, että jatkossa palkintorahaa saa kymmenen parhaan sijaan vain kuusi parasta seuraa.

– Sijoille 7–10 jäävä summa on muutenkin kohtuullisen pieni, hän ynnäilee.

Toinen kysymys on se, että runkosarjan voittajalle ei jatkossa enää maksettaisi, vaan sekin raha siirtyisi vasta Suomen mestarille. Runkosarjan voitosta on saanut 32 650 euroa.

– Pyrimme löytämään mallin, joka toisi enemmän tavoitteellisuutta. Että se voittaminen olisi palkitsevaa, ja saisimme sitä pottia kasvatettua näille kärkiseuroille, jotka oikeasti menestyvät.

– Tästä on keskusteltu myös sen takia, että kärkiseurojen pitää maksaa menestysbonuksia. Mestaruudesta on tullut isot kulut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: