Leijonien ja Tapparan Veli-Matti Vittasmäki haluaa paljon vastuuta – luottopakin tavoitteena seuraavat MM-kisat: ”Mitä kovempi paikka, sitä enemmän nautin pelaamisesta” - Liiga - Aamulehti

Leijonien ja Tapparan Veli-Matti Vittasmäki haluaa paljon vastuuta – luottopakin tavoitteena seuraavat MM-kisat: ”Mitä kovempi paikka, sitä enemmän nautin pelaamisesta”

Veli-Matti Vittasmäki on Leijonissa alivoimapelin erikoismies. Vittasmäki pitää siitä, että saa runsaasti vastuuta, oli kyse maajoukkueesta tai Tapparasta.

9.11.2019 8:00

Aamulehti, Helsinki

Kun joukkueella on tiukka paikka, jäälle kannattaa laittaa Veli-Matti Vittasmäki. Leijonien ja Tapparan pakki luonnehtii itseään yleispuolustajaksi, jonka vahvuudet ovat oman maalin varjelussa.

– Mitä kovempi paikka, sitä enemmän nautin pelaamisesta. On luottavainen olo, jos itse pörrää jäällä, kun pitää lopussa puolustaa maalin johtoa, Vittasmäki sanoo.

Veli-Matti Vittasmäki

Ikä: 29.

Pituus/paino: 186 cm/93 kg.

Maajoukkueura: Pelannut 18 poikien maaottelua ja 38 nuorten maaottelua. A-maajoukkuedebyytti keväällä 2017, pelannut yhteensä 10 ottelua Leijonissa.

Seurajoukkueissa: Turun Kisa-Veikkojen kasvatti, nousi TPS:n A-nuorten SM-liigaryhmään kaudella 2007–08. Seuraavalla kaudella hän pelasi jo 32 miesten Liigan ottelua. Pelasi kuusi kautta TPS:ssä ja oli mukana voittamassa Suomen mestaruutta 2010. Siirtyi kesken kauden 2014–15 KalPaan ja Kuopiosta edelleen Ilvekseen 2015–17. Nyt menossa kolmas kausi Tapparassa.

Tilastot kertovat hyvin Vittasmäen arvon. Hänen Liigan plus-/miinustilastonsa on tänä syksynä 13 plussan puolella. Toissa kaudella lukema oli +15 ja viime kaudella +8.

Luotettavuudesta kertoo myös pelaajan saama jääaika. Vittasmäki on kellottanut tällä kaudella ainoana Tapparan pelaajana yli 20 minuutin peliaikakeskiarvon (20.54/ottelu).

– Tykkään, kun saan paljon vastuuta. Ei varmaan ikinä yksikään pelaaja ole valittanut, että joutuu pelaamaan liikaa. Jaksaisin pelata reilusti enemmänkin kuin 21 minuuttia. Sen takia juostaan kesällä pitkin metsiä, että jaksaa painaa talvella kaukalossa.

Alivoimapeli kuuluu Vittasmäen vastuualueisiin Leijonissa ja Tapparassa. Tärkein av-ominaisuus on höntyilyn välttäminen.

– Maltti pitää säilyttää. Jos ryntää väärään paikkaan, tulee läpisyöttö ja verkko heilahtaa. Alivoimalla jokaisen pelaajan pitää tietää mitä itse tekee ja mikä on muiden tehtävä. Sillä lailla voi säästyä takaiskulta.

Vittasmäki ei ole kaikkein vahvin mies punttisalilla, mutta voittaa kulmavääntöjä kovalla prosentilla.

– Tilannekovuus ja kamppailuvoima ovat hyvällä tasolla, hän kehaisee.

– Mailapelaaminen on tänä päivänä erittäin tärkeää, kun enää ei voi roikkua kaverin reppuselässä. Ennen kuin menee ottamaan kontaktia, pitää maila lyödä vastustajan mailaan kiinni. Jos kaveri saa pitää mailansa vapaana, hän laittaa kiekon liikkeelle ja se tietää vaikeuksia.

Vittasmäki debytoi Leijonissa keväällä 2017. Hän taisteli tuolloin MM-kisapaikasta loppuun asti, mutta putosi viimeisenä miehenä kisakoneesta.

– Muistan vieläkin hyvin sen tunteen – oli aikamoinen molo otsassa. Kisoihin pääsy oli niin pienestä kiinni. Suomi on kuitenkin täynnä hyviä pelaajia ja kilpailu on kovaa. Ei välttämättä aina riitä, vaikka onnistutkin. Joku toinen voi onnistua vielä paremmin.

Ensi kevään kisoihin Vittasmäen tekee mieli, mutta hän ei halua kiirehtiä asioiden edelle.

– Onnistumiset ja sellainen kunnia kuin valinta kisoihin tulevat päivittäisen työn kautta. Ratkaisevaa on, kuinka onnistuu tämän turnauksen kaltaisissa näyttöpaikoissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos