Toni Utunen saa niukasti peliaikaa Tapparassa, Janne Grönvall kommentoi aihetta - Liiga - Aamulehti

Toni Utunen osuu vain isoissa peleissä – Liigassa vastuu on ollut tiukassa, näin Tappara-valmentaja kommentoi lupauksen tilannetta

Toni Utunen on omimmillaan puolustuspäässä, mutta näytti Kanadaa vastaan arvonsa myös ratkaisijana.

3.1.2019 19:48 | Päivitetty 3.1.2019 20:13

Nuorten Leijonien puolustaja Toni Utusella on kyky yllättää. Tapparan 18-vuotias lupaus ei ole mikään tehopakki, mutta kun Utunen venyttää verkkoja, silloin on tosi kyseessä.

Varhain torstaina hän tykitti uransa toisen ison maalin, kun Suomi kukisti Kanadan MM-kisojen puolivälierässä 2–1.

Utunen päätti dramaattisen kiekkoillan jatkoajalla ja hiljensi Vancouverin NHL-areenan. Jos kaikki menee nappiin, se saattaa tulevaisuudessa olla Canucksin varauksen Utusen kotihalli.

Kiekkotoimittajat perkaavat Suomen kultamahdollisuudet:

Tähtihetki nähtiin ajassa 65.17, kun nuorukainen räväytti kämppäkaverinsa Aarne Talvitien jättösyötöstä kiekon yläkulmaan.

–Pikku hiljaa valkenee, kuinka iso maali se oli minulle ja varsinkin joukkueelle, Utunen kommentoi Ylelle.

Hän kaivoi esiin myös kiekkohokeman "ei kautta ilman maalia". Kanada-kamppailu oli hänelle kauden 46:s peli ja maali todella ensimmäinen.

Osuma sai hyvät arvosanat Tappara-kavereilta.

–En ole nähnyt häneltä tuollaisia vetoja treeneissä tai peleissä. Maali ei olisi voinut tulla parempaan paikkaan, Tappara-kollega Valtteri Kemiläinen tuumasi.

Onko Utunen tehnyt treeneissä yhtään maalia?

–Kyllä hän tyhjään maaliin on muutaman tehnyt!

Jo 2017 upposi jatkoajalla

Utunen viimeisteli kiekkokansaa kiihottaneen maalin jo 2017 alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Hän latasi tuolloinkin jatkoajalla isäntämaan kumoon, kun kiekko upposi Venäjän verkkoon välieräottelun jatkoajalla. Turnauksesta irtosi hopeaa, joka kirkastui vuotta myöhemmin kapteeni Utusen johdolla.

Onnikin hymyili Suomelle

Kanada siirtyi puolivälierässä 1–0-johtoon, kun kiekko kiinnosti suomalaisia liikaakin ja puolustaja Ian Mitchell latasi painottomalta puolelta riemua kotiyleisölle. Peliä oli takana 21.30.

Isäntämaan pahansisuinen kapteeni Maxime Comtois taklasi kyseenalaisesti Ville Heinolaa ja Suomen puolustajan peli jäi kesken toisessä erässä jalkavamman takia.

Viimeisellä 20-minuuttisella Suomella oli vaikeuksia luoda tasoituspaikkoja. Onni oli myötä, kun Eeli Tolvasen heitto kimposi Aleksi Heponiemen jalasta kanadalaisvahti Michael DiPietron suojien välistä sisään ajassa 59.13. Tasoitus syntyi ilman maalivahtia.

Jatkoajalla Aarne Talvitie menetti kiekon ja Evan Bouchard karkasi läpiajoon. Tolvanen rikkoi kanadalaista ja tilanteesta tuomittiin rangaistuslaukaus. Ukko-Pekka Luukkonen pysäytti patjallaan Comtoisin kudin.

Pian Kanada rakensi Noah Dobsonille loistopaikan takatolpalle, mutta pakin maila katkesi, kun hän oli lataamassa kiekkoa lähes tyhjään maaliin. Vastaiskusta Talvitie petasi paikan Toni Utuselle, joka laukoi Suomen mitalipeleihin.…

MM-kisojen välieräottelut Venäjä–USA ja Suomi–Sveitsi pelataan perjantain ja lauantain välisenä yönä. Venäjä–USA alkaa kello 23 ja Suomi–Sveitsi kello 3.

MM-kulta vei hänet Linnan juhliin. Kemiläisen mukaan hiljainen, mutta terävä Utunen ei suostunut kertomaan meheviä juttuja Linnan jatkoilta.

Yksi ratkaisumaali voi olla sattumaa, kaksi tuskin. Utusessa on jotain kylmänviileää, mistä pitää ottaa selvää.

Tapparassa puolustajia valmentava Janne Grönvall on oikea mies vastaamaan, millainen lahjakkuus Kokkolasta kiekon perässä Tampereelle muuttanut Utunen on.

–Lahjakkuuden ja kovan työn pitää kohdata, jotta pelaajasta voi kehittyä huippu, Grönvall haluaa ensin muistuttaa.

–Utusen kohdalla tekeminen ratkaisee ja töitä on yhä, mutta hänellä oli täällä hyviä pelejä ennen MM-kisoja. Utunen pelasi voittavaa kiekkoa.

Utusen tavoitteena tälle kaudelle oli saada lisää lihasta ja kehittää luistelua. Hän vaikuttaa olevan aikataulussa.

Utusta pidetään hyvänä yleispuolustajana, mutta toistaiseksi vahvuudet ovat olleet puolustuspäässä. Vancouverissa hän näytti, että pelinlukutaitoa ja kykyä ratkaisuihinkin on.

Tapparassa hän on pelannut tällä kaudella 21 ottelussa (0+1) nihkeällä 11 minuutin jääajalla. Aamulehden tietojen mukaan Utusen leiri mietti syksyllä, hakeako lisää peliaikaa muualta.

–Varmasti hänenkin aikansa vielä tulee, ja Utunen on pelannut nousujohteisesti, Grönvall kommentoi pakin tilannetta.

–Totta kai haluan nähdä Utusen Tappara-paidassa loppukaudella. En näe syytä, miksi hän ei pelaisi meillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut