Ragdoll on suosituin kissarotu - Lemmikki - Aamulehti

Ragdoll on jälleen Suomen suosituin kissarotu – Kissaliitto korostaa rekisteröinnin tärkeyttä

Yhteensä rotukissoja rekisteröitiin viime vuonna 3965. Kissaliitto korostaa rotukissan rekisteröinnin tärkeyttä, sillä se edesauttaa osaltaan kissojen terveyttä.

Räsynukkekissa ragdoll on ollut vuosikausia Suomen suosituin kissarotu. Vuonna 2019 maine coon syrjäytti ragdollin hetkellisesti, mutta viime vuonna rotu palasi jälleen ykkössijalle.

29.1. 20:24

Aamulehti

Ragdoll on jälleen Suomen suosituin kissarotu, kertoo Kissaliitto tiedotteessaan.

Vuosikausia rekisteröintitilastoja johtanut rotu putosi vuonna 2019 toiselle sijalle, kun maine coon kiri ragdollin ohi. Vuonna 2020 ragdoll palasi 579 rekisteröidyllä pennulla suosituimmaksi roduksi.

Viime vuoden toiseksi suosituin rotu on maine coon (423 rekisteröintiä), kolmantena on pyhä birma (280) ja neljäntenä siperiankissa (255). Norjalainen metsäkissa nousi kymmenen suosituimman rodun joukkoon ja siamilainen putosi listalta. Brittiläisen lyhytkarvan rekisteröintimäärät kasvavat tasaisesti vuosittain.

Yhteensä rotukissoja rekisteröitiin viime vuonna 3965. Määrä putosi 166:lla toissa vuodesta.

Rekisteröinti turvaa terveyttä

Kissaliitto aikoo tänä vuonna korostaa entisestään rotukissan rekisteröinnin tärkeyttä ja kasvattajien rotujen hyvinvoinnin eteen tekemää työtä. Kissaliiton mukaan korona-ajan kasvattama lemmikkieläinten kysyntä on johtanut lieveilmiönä myös pentutehtailun lisääntymiseen.

30 euroa maksava kissan rekisterikirja takaa, että pentue on syntynyt puhdasrotuisista ja rekisteröidyistä vanhemmista ja rekisteröity asianmukaisesti Kissaliiton rekisteriin. Rekisteröinnin voi tehdä vain kissanpennun kasvattaja.

Pentujen rekisteröimiseksi Kissaliiton rekisteriin on Kissaliittoon toimitettava yleisiä terveystuloksia ja rotukohtaisia terveystuloksia kasvatukseen käytettäviltä kissoilta. Lisäksi kasvatukseen käytettävien kissojen ja rekisteröitävien pentujen tulee olla tunnistemerkittyjä.

Kissaliiton mukaan rekisteröinti edesauttaa rotukissojen terveyttä. Rekisteröimättömiä pentuja tuottavat tehtailijat eivät huolehdi terveystestien teettämisestä.

Esimerkiksi ragdolleilla esiintyy kissan ennenaikaiseen kuolemaan johtavaa HCM-sydänsairautta, ja pentujen rekisteröimiseksi kasvattajan on toimitettava Kissaliitolle todistukset vanhempien terveystesteistä. Kissaliiton säännöt kieltävät kahden sydänsairautta periyttävän vanhemman yhdistämisen.

Kaiken kaikkiaan viime vuonna tehtiin eri rotuisille kissoille yli 3800 virallista terveystestiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: