Jättiyllätys: Brad Pitt ja Nick Cave saapuivat Tampereelle – kuvanveistäjä Thomas Houseago halusi ystäviensä teokset näyttelyynsä: ”He ovat olleet epäröiviä”

Sara Hildénin taidemuseon uudessa Thomas Houseago -näyttelyssä on esillä myös Brad Pittin ja Nick Caven tekemää kuvataidetta. Supertähdet vierailivat Tampereella lauantaina. Pittin ja Caven kuvataidetta ei ole ennen esitetty julkisesti, ja tietoa kaksikon mukanaolosta pantattiin viime hetkeen asti.

Rocklegenda Nick Cave ja näyttelijälegenda Brad Pitt kuvattuna Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella lauantaina.

17.9. 17:00 | Päivitetty 17.9. 18:05

Aamulehti

Sara Hildénin taidemuseoon saapui lauantaina hyvin kuuluisia vieraita.

Museon uudessa Thomas Houseago -näyttelyssä nähdään paitsi brittitaiteilijan itsensä, myös hänen ystäviensä tähtinäyttelijä Brad Pittin ja rockmuusikko Nick Caven teoksia. Houseago, Pitt ja Cave matkustivat lauantaiksi Tampereelle esittelemään näyttelyä kutsuvieraille.

Näyttely kantaa nimeä We, me. Yleisölle se aukeaa sunnuntaina, ja jatkuu tammikuun 15. päivään asti.

Tapausta voidaan pitää erittäin uniikkina. Sara Hildénin taidemuseon näyttelypäällikkö Sarianne Soikkonen kuvaa jo konseptia itsessään uudenlaiseksi avaukseksi. Lisäksi Pittin ja Caven kuvataiteellista tuotantoa ei ole aiemmin esitetty julkisesti.

Brad Pittin teoksia on näyttelyssä esillä yhdeksän.

Lue lisää: Katso kuvat ja lue selostus ainutlaatuisesta tilaisuudesta – Thomas Houseago, Brad Pitt ja Nick Cave esittelivät näyttelynsä ensimmäistä kertaa koko maailmalle, taustalla koskettava tarina

Houseago pääosassa

Thomas Houseago on ollut Sara Hildénin taidemuseon kiikarissa pitkään. Taiteilija ja museo ovat pitäneet yhteyttä jo vuodesta 2012. Houseagon näyttelyn piti toteutua syksyllä 2020, mutta korona ehti väliin.

Tämän vuoden alussa Houseago itse ehdotti Sara Hildénin taidemuseolle kuuluisien ystäviensä ottamista mukaan näyttelyyn. Pandemia oli antanut supertähdille aikaa uppoutua kuvanveistoon. Heilläkin olisi nyt tuotantoa, jota asettaa näytille.

Soikkonen kertoo, että ehdotus otettiin vastaan ”uteliaina, mutta terveen kriittisinä”.

”Olimme pitkään halunneet tehdä Houseagon näyttelyn, joten olisimme olleet hyvin iloisia, jos koko talo olisi ollut täynnä hänen taidettaan. Se on se, joka on tehnyt meihin vaikutuksen. Mutta kun suunnitelma eteni ja saimme kuvamateriaalia, päätimme lähteä mukaan. Olemme seisseet idean takana.”

Houseagon teoksilla on näyttelyssä suurin rooli. Hänen veistoksilleen ja maalauksilleen on omistettu koko museon yläkerta.

Thomas Houseago esitteli teoksiaan museon mediatilaisuudessa lauantaina.

Huomio taiteeseen

Tietoa Pittin ja Caven mukanaolosta pantattiin viime hetkiin asti, jotta näyttelyyn ei kohdistuisi vääränlaisia odotuksia.

”He tekevät ensimmäistä kertaa tällaista, ja ovat olleet itsekin epäröiviä. Olemme luottaneet Houseagon mielipiteeseen ja innostuneet pikkuhiljaa. Emme halunneet kuitenkaan luvata jotain, mikä ei toteutuisi, tai antaa yleisölle väärää ajatusta siitä, mistä näyttelyssä on kysymys”, Soikkonen kertoo.

”Museona haluamme pitää huomion kuvataiteessa. Siitä meidät tunnetaan, laadukkaista näyttelyistä. Se on ykkösjuttu ennemmin kuin sosiaalisesti kiinnostavat seikat.”

Soikkonen sanoo pitävänsä Pittin ja Caven teoksista. Eikä heidän julkisuusarvoaankaan käy kiistäminen.

”Uskon, että Sara Hildén olisi ollut tyytyväinen. Hän oli ennen kaikkea hyvän taiteen asialla, mutta näki myös, että tarvitaan tapoja houkutella suurta yleisöä taiteen pariin. Tämän tyyppinen asia voi toimia eduksi.”

Ketkä?

Houseago, Pitt & Cave

Thomas Houseago (s. 1972) on brittiläinen kuvanveistäjä ja taidemaalari. Houseago asuu Los Angelesissa ja hänellä on myös Yhdysvaltain kansalaisuus. Houseago on monipuolinen materiaalien käyttäjä, ja hänen veistotaiteelleen ominaista on ihmishahmojen yhdistäminen arkkitehtoniseen rakenteeseen.

Brad Pitt (s. 1963) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja tuottaja. Hollywoodin suurimpiin tähtiin kuuluva Pitt on tullut tunnetuksi rooleistaan muun muassa elokuvista 12 apinaa, Fight Club ja Kunniattomat paskiaiset. Pitt on saanut parhaan miessivuosan Oscarin elokuvasta Once Upon a Time in Hollywood ja parhaan elokuvan Oscarin tuottamastaan elokuvasta 12 Years a Slave.

Nick Cave (s. 1957) on australialainen rockmuusikko. Hänen tunnetuin kokoonpanonsa on nimeltään Nick Cave and the Bad Seeds. Caven suurimpiin hitteihin lukeutuvat muun muassa kappaleet Loverman, Into My Arms ja Red Right Hand. Cave on opiskellut maalaustaidetta, ja kirjoittanut kirjoja ja elokuvia.

Houseagon, Pittin ja Caven taidetta esittelevä We-näyttely Sara Hildénin taidemuseossa 18.9.–15.1.2023.

Lue lisää: Tampereen isojen museoiden johtajat vaihtuvat – muuttuuko myös museoiden toiminta?

Lue lisää: Serlachius-museot avaavat vanhan taiteen kokoelmansa kaikille avoimella luentosarjalla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut