Tamperelainen Jussi Nykänen vaeltaa jättömailla ja tekee taidetta rojusta, jonka ihmiset ovat hylänneet luontoon – ”Ne ovat raadollisia paikkoja, oikeita kulutuskulttuurin tunkioita”

Jussi Nykänen höyryttää ja hitsaa työhuoneellaan Tampereen Nekalassa. Hänen taiteessaan yhdistyvät luonto ja ihmisen kädenjälki. Materiaalit ovat peräisin jättömailta, vanhoista satamista ja teollisuusalueilta. Nykänen inspiroituu mytologiasta ja myyteistä. Onneksi suomalainen kansanrunous on pullollaan herkullisia kielikuvia ja mielikuvia.

Jussi Nykänen slaavikyykyssä kasvoillaan naamio nimeltä Kave. Kapeet ovat suomalaisessa kansanperinteessä henkiolentoja. Toisaalta naamio muistuttaa myös emojia. Teoksissa on usein mukana ripaus huumoria.

20.1. 18:00

Aamulehti

Armeijan jälkeen Jussi Nykäsellä oli kaksi vaihtoehtoa: lähteä työskentelemään kalatehtaalle Norjaan tai kokeilla onneaan taiteilijana.

Nyt tai ei koskaan, Nykänen päätti. Valinta ei ollut itsestäänselvyys työläistaustaisen perheen pojalle. Taide ei näytellyt hänen lapsuudessaan juuri minkäänlaista roolia, vaikka kaikki perheenjäsenet ovat tehneet jotakin käsillään. Äiti on tällä hetkellä lähihoitaja, isä on työskennellyt koko ikänsä levyseppähitsaajana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut