Hervannan ratikkapysäkille nousee valaisevia jättikukintoja - Kuvataide - Aamulehti

Hervannan ratikkapysäkille nousee valaisevia jättikukintoja – arkkitehtiopiskelijoiden teos reagoi valolla ratikan tuloon

Ratikan taiteen opiskelijakilpailun voittanut teos ilmentää luonnon ja teknologian merkitystä osana Hervannan identiteettiä. Uusiksi sana ja sarjakuvataiteilijoiksi valittiin kirjailija Anni Kytömäki ja kuvataiteilija Juliana Hyrri. Tampereen Ratikka ottaa taiteen osaksi matkustuskokemusta.

Havainnekuvituksessa Suovillat-voittajaehdotuksesta päiväaikaan näkyy valtavia kukintoja.­

22.10.2020 15:54

Aamulehti

Ratikan taiteen uusiksi sana- ja sarjakuvataiteilijoiksi on valittu kirjailija, luontokartoittaja Anni Kytömäki Hämeenkyröstä ja kuvataiteilija Juliana Hyrri Helsingistä. He toteuttavat teoksensa Kalevan Uintikeskuksen ja Hippoksen ratikkapysäkeille keväällä 2021.

Hervannan kampuksen ratikkapysäkin taiteellisen suunnittelun opiskelijakilpailun voitti Tampereen yliopiston arkkitehtiopiskelijoiden Olli Laineen ja Atso Airolan ehdotus Suovillat.

Hämeenkyröläinen kirjailija Anni Kytömäki tunnetaan luontoaiheisista teoksistaan.­

Kirjailija Anni Kytömäki haluaa luoda sanataiteen kautta toivoa ja empatiaa ja kannustaa ihmisiä pohtimaan suhdettaan eri eliölajeihin ja sitä mitä he voisivat tehdä harvinaisuksien hyväksi.

– Sanataideteokseeni voi lukeutua myös ympäristökasvatuksellinen ulottuvuus, mutta hienovaraisella tasolla. Uskon, että luontoaiheinen pysäkkitaide voi parhaimmillaan tarjota matkustajille tervetulleen mahdollisuuden syventyä toviksi toisenlaiseen todellisuuteen, Kytömäki sanoo tiedotteessa.

Kytömäen laaja luontoaiheinen tuotanto palkintoja ja ehdokkuuksia keränneestä kaunokirjallisuudesta ajankohtaisiin kolumneihin ja tietoteksteihin vakuutti Ratikan taiteen taiteilijavalinnoista vastaavan raitiotien taiteen ohjausryhmän työvaliokunnan.

Sarjakuvataiteilija Juliana Hyrri on muuttanut lapsena Virosta suomeen.­

Hippoksen pysäkin sarjakuvataiteilijaksi valittu Juliana Hyrri työskentelee piirustuksen, maalauksen ja nykysarjakuvan keinoin. Lapsena Virosta Suomeen muuttanut Hyrri kertoo käsittelevänsä taiteessaan usein toiseuden, kasvun ja luopumisen teemoja.

Hyrrin sarjakuvataidetta on esiintynyt lehtikuvituksissa, muissa julkaisuissa ja näyttelyissä.

Työvaliokunnan päätöksessä painoi eniten Hyrrin elävä piirrosjälki ja vetoava tarinankerronta, joiden koettiin puhuttelevan kaiken ikäisiä ja soveltuvan hyvin Hippoksen pysäkin ympäristöön, jossa sijaitsee oppilaitoksia ja tulevaisuudessa myös opiskelija-asumista.

Havainnekuva Suovillat-teoksesta yöaikaan.­

Hervannan kampuksen ratikkapysäkin opiskelijakilpailun voittajakaksikko Olli Laine (vas.) ja Atso Airola.­

Ratikan taide

Tampereen Ratikka valjastaa taiteen osaksi matkustuskokemusta.

Ratikan taiteen päämääränä on luoda laadukas ja ympäristön viihtyisyyttä parantava kokonaisuus sekä raitiotien rakentamisen että Ratikan toiminnan aikana.

Tähän mennessä 58 taiteilijaa on osallistunut 21 taideprojektiin.

Ratikan taiteen kokonaisuudesta vastaa Tampereen kaupungin raitiotien kehitysohjelma.

Toteutusta koordinoi Frei Zimmer Oy.

Hervannan pysäkin opiskelijakilpailun voittanut Suovillat koostuu kukkia muistuttavista valaisimien ryhmistä. Ne valaisevat pimeällä pysäkkiympäristöä ratikan kulun mukaan. Kun ratikka on vielä kaukana pysäkistä, valaisimet ovat himmeimmillään. Ratikan lähestyessä valaisimet alkavat hiljalleen kirkastua. Valot ovat kirkkaimmillaan juuri ennen ratikan saapumista ja ratikan ollessa pysäkillä.

Kukkien muotokieli on saanut vaikutteita Hervannan kosteikkojen valkoisena kukkivista suovilloista.

– Kaupunkikuvassa teknologiaa hyödyntävät valaisinkukat ovat yllättävä ja ilahduttava elementti. Ne ilmentävät luonnon ja teknologian merkitystä osana Hervannan identiteettiä. Syttyvät ja sammuvat kukat liittävät havainnoijan osaksi ratikan syklejä. Teos herättää ajatuksia siitä, miten luemme ympäristöämme ja miten havaintomme liittävät meidät osaksi luonnon ja arjen syklisyyttä, Laine ja Airola valottavat ehdotuksensa ideamaailmaa tiedotteessa.

Opiskelijakilpailussa pysäkkiympäristöön ideoitavan taiteen toteutustapa oli vapaa. Kilpailuun saivat osallistua arkkitehtuurin ja kuvataiteiden opiskelijat. Kilpailuun saapui kahdeksan työtä. Voittajaehdotus palkitaan 3 000 eurolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?