Soiva skeittiramppi koristaa Finlayson Art Areaa: Näin se toimii - Kuvataide - Aamulehti

Soiva skeittiramppi viihdyttää Väinö Linnan aukion vetonaulana – 210 metriä metallikieliä värähtelee liikkeen voimasta

Finlayson Art Area -tapahtumaan valmistui torstaina Juhana Nyrhisen suunnittelema soiva skeittiramppi. Veistoksen jouset värähtelevät liikkeen tahdissa ja pehmittävät skeittilautojen räminää harmonisella soinnilla. Skeittiramppi on yleisön testattavissa koko kesän.

Perinnesoitinrakentaja Juhana Nyrhinen on suunnitellut soivan rampin lisäksi skeittilaudoista kanteleita. Soivalla rampilla voi skeitata, toisin kuin skeittilautasoittimella.

6.6.2019 20:19 | Päivitetty 6.6.2019 20:32

Aamulehti

Perinnesoitinrakentaja Juhana Nyrhinen kyykistyy kiristämään metallikieliä paahtavan auringon alla Finlaysonin Väinö Linnan aukiolla. Kieli värähtelee pehmeästi, kun sitä nykäisee.

Finlayson Art Arean yksi vetonaula tänä vuonna on kurulaisen Nyrhisen suunnittelema soiva veistos Sonic Youth. Erikoisen veistoksesta tekee se, että se on samalla toimiva skeittiramppi.

Katso video: Rampille saapui torstaina paljon skeittareita:

Veistokseen on käytetty yhteensä 210 metriä metallikieltä. Holvikaarta ympäröivät pisimmät kielet ovat 3,7 metriä pitkiä. Kun rampissa skeittaa, liikkeen aiheuttama tärinä saa kielet värähtelemään harmonisesti.

Soiva skeittiramppi on noussut paikalleen Väinö Linnan aukiolle kolmessa viikossa. Torstaina ramppia viimeisteltiin katutaideteoksella.

Skeittaaminen mielletään kovaääniseksi tekemiseksi. Nyrhisen mukaan värähtelevät jouset eivät peitä tavallisia ääniä, mutta ne pehmittävät äänimaailmaa.

Soivan skeittirampin lisäksi Nyrhinen on tuonut tapahtumaan näytille skeittilaudoista tekemiään kanteleita.

– Tajusin jossain kohtaa, että skeittidekin muoto on hyvin lähellä kanteletta. Siitähän voisi tehdä soittimen.

Moni on kysellyt, voiko skeittilautasoittimella vielä skeitata. Ei voi. Kyselyistä Nyrhinen sai kuitenkin inspiraation soivaan ramppiin.

Ramppi on tarkoitettu kaikkien vapaasti käytettäväksi myös muuhun kuin skeittaamiseen.

Kuvataiteilija Teemu Mäenpää maalasi skeittirampin pintaa torstaina. Kovassa kuumuudessa piti pitää taukoja vartin välein.

Taide on tehty kulutettavaksi

Nyrhinen pyysi taideteoksen tekemiseen mukaan kaksi tuttua taiteilijaa. Kuvataiteilija Teemu Mäenpää ja graffititaiteilija EGS taiteilivat ramppiin spraymaalilla katutaideteoksen.

– Me olemme tässä oikeastaan statisteina. Taideteos on tämä ramppi, ja teemme sen päälle taidetta, joka kuluu skeitatessa pois, sanoo EGS.

Suomen kansainvälisimmäksi graffititaiteilijaksi kutsuttu EGS tuo syksyllä oman näyttelynsä Tampereelle. Skeittirampin teos antaa sille esimakua.

EGS ja Mäenpää korostavat, että maalauksen ei ole tarkoitus kestää käyttöä. Pinnassa kuuluu näkyä kuluma – kuten perinteisessä graffitissa.

– On hieno nähdä, millaiseksi se tulee, kun sitä on tarpeeksi skeitattu niin sanotusti rikki, Mäenpää sanoo.

Holvikaaren metallikielet ovat 3,7 metriä pitkiä. Auringonpaahteessa kielten vire elää.

Juuso Suvisalmi teki blunt sliden Finlaysonin skeittirampilla.

Risto Sihvonen teki backside 5050 grindin.

Samuli Kinnusen backside air Finlaysonin skeittirampissa.

Samuli Kinnusen backside air Finlaysonin skeittirampissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: