Tampereen tuomiokirkon maalaukset saavat mielikuvituksen liikkeelle – mitä Hugo Simberg niillä tarkoitti? - Kuvataide - Aamulehti

Tampereen tuomiokirkon maalauksiin on piilotettu salaisia merkityksiä – miten katon käärme liittyy Hugo Simbergin ja nuoren naisen kiellettyyn suhteeseen?

Tampereen tuomiokirkon maalauksiin liittyy symboliikkaa niin alkemiasta kuin Hugo Simbergin kupastakin. Tutkija Nina Kokkinen on väitöskirjassaan selvittänyt, miten kultakauden taiteilijoiden into mystiikkaan on nähtävillä heidän taiteessaan.

Tuomiokirkon katon käärme kuvaa ihmisen huonoja puolia. Sitä ympäröivät siivet taas kertovat mahdollisuudesta päästä takaisin jumalalliseen yhteyteen.­

12.5.2019 8:30 | Päivitetty 13.5.2019 10:54

Aamulehti

Tuomiokirkko herättää vieraassa hämmennystä ja kunnioitusta: maalaukset ovat mielikuvituksellisia ja salaperäisiä. Perinteiset Raamatun kertomukset loistavat poissaolollaan. Mistä niissä on oikeasti kyse?

Kun Tuomiokirkon maalaukset valmistuivat vuonna 1906, ne herättivät niin valtavan riidan, että niiden paikoilleen jättämisestä äänestettiin seurakunnassa. Jäi yhdestä äänestä kiinni, että Hugo Simbergin seinämaalaukset saivat jäädä paikoilleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?