Taidegrafiikalla pääsee aitoon taiteeseen kiinni kohtuuhinnalla – Katso tästä ammattilaisen vinkit grafiikan hankkimisesta - Kuvataide - Aamulehti

Taidegrafiikalla pääsee aitoon taiteeseen kiinni kohtuuhinnalla – Katso tästä ammattilaisen vinkit grafiikan hankkimisesta

Suomessa taidegrafiikalla on pitkät perinteet, Suomen Taidegraafikot ry:n näyttelykoordinaattori Petra Hollmérus sanoo. Hänet kuvattiin Helsingin Kaapelitehtaalla taidegrafiikoiden ja kuvanveistäjien Teos 2018 -tapahtumassa.

26.3.2018 19:40

Taidegrafiikka on Suomessa kysyttyä ja käy hyvin kaupaksi. Esimerkiksi maalauksiin ja veistoksiin verrattuna grafiikka on hintatasoltaan suhteellisen edullista, eikä taitelijan nimi vaikuta merkittävästi teoksen myyntihintaan.

Halvemmista hinnoista huolimatta grafiikka ei ole Suomessa aliarvostettua – päinvastoin. Suomalainen taidegrafiikka on korkeatasoista, ja täällä grafiikan tekemisellä on pitkät perinteet, Suomen Taidegraafikot ry:n näyttelykoordinaattori Petra Hollmérus vakuuttaa.

–Taidegrafiikkaa ostamalla voi hankkia aitoa taidetta huokeampaan hintaan. Jos haluaa hankkia esimerkiksi Ulla Rantasen teoksen, ei ole pakko ostaa maalausta vaan voi ostaa myös taidegrafiikkaa, Hollmérus sanoo.

Vaatii osaamista

Samaa mieltä on Antiikkia antiikkia -ohjelmasta tuttu antiikkiasiantuntija ja Aalto-yliopiston opettaja Tuija Peltomaa.

–Taidegrafiikka vaatii osaamista. Yleensä Suomessa myös nimekkäät taiteilijat tekevät grafiikkaa. Se on taitelijalta ikään kuin kädenojennus yleisöä kohtaan – ja kiva tapa avata yhteys heihin, Peltomaa pohtii.

–Ostajan kannalta edullinen hintataso tarkoittaa sitä, että siinä ei putoa korkealta. Edullisesta hinnasta johtuen moni varmasti kokee, että tarvittaessa teoksen vaihtaminen on helpompaa.

Taiteilijan signeeraama teos.

Peltomaa arvioi, että grafiikan suosiota selittää myös se, että se sopii nykykoteihin ja monen sisustusmakuun paremmin kuin koristeellisissa kehyksissä olevat maalaukset.

–Esimerkiksi huonekalukauppojen myymiin sisustuskuviin verrattuna taidegrafiikan hinta on sen verran edullista suhteessa taiteelliseen sisältöön, että siihen kannattaa tutustua, hän sanoo.

Luonteeltaan toistettavaa

Sarjallisuus on yksi grafiikan hintatasoa selittävä tekijä. Taidegrafiikka on luonteeltaan toistettavaa taidetta.

Numerointi kertoo, kuinka monta kappaletta sarjasta on tehty.

Suomessa taidegrafiikkaa tehdään keskimäärin 30–70 kappaleen sarjoissa. Nykyisin tehdään usein myös pieniä, noin 3–20 vedoksen sarjoja, hieman tekniikasta riippuen.

Taiteilijat hinnoittelevat aina itse teoksensa, mutta keskimäärin hintataso on Suomessa vakiintunut tietynlaiseksi, Hollmérus sanoo.

–Esimerkiksi Ruotsissa grafiikkaa myydään jopa Suomen hintoja halvemmalla. Siellä on suuremmat markkinat ja myös vedossarjat ovat suurempia kuin meillä. Sarjat voivat olla jopa 250 vedoksen kokoisia.

Hollmérus vastaa Suomen taidegraafikot ry:n taideteoksien myyntikokoelmasta, jossa on tällä hetkellä yli viisi tuhatta teosta noin kahdeltasadalta taiteilijalta.

Hän on työssään huomannut, että suomalainen, korkeatasoinen taidegrafiikka kiinnostaa myös ulkomaisia ostajia.

–Meiltä myydään jatkuvasti töitä ulkomaille.

Edullisesta hintatasosta ja runsaasta tarjonnasta johtuen kotimaisesta taidegrafiikasta ei juuri ole liikkeellä väärennöksiä.

–Jos haluaa varmistua siitä, että teos on varmasti aito, se kannattaa ostaa ensimyynnistä eli suoraan taitelijalta tai taitelijoiden edustamalta järjestöltä.

Monotypia eli uniikkivedos.

Tätä kirjainlyhenteet tarkoittavat

Tplá (Tirée par l’artiste): Taiteilijan itsensä vedostama vedos. Jos tämä merkintä puuttuu, vedostuksen on yleensä tehnyt taidevedostaja.

E.A./A.P. (Épreuve d’artiste tai Artist’s Proof): Taitelijavedos. Taitelijalla on oikeus ottaa tekemästään vedossarjasta taiteilijavedoksia, yleensä kappalemäärä on kymmenen prosenttia varsinaisen sarjan määrästä.

E.V. (Edifion variée, Edition variable): Vaihteleva vedossarja. Vedokset tehty samalla laatalla, mutta esimerkiksi niiden värit voivat vaihdella keskenään.

H.C. (Hors Commerce): Kaupan ulkopuolella. Yksityiskäyttöön tehty vedos, jota ei voi virallisesti myydä eteenpäin. Taitelija voi vedostaa itselleen, jos alkuperäistä vedosta ei löydy.

Monotypia: 1/1. Uniikki vedos.

Catalogue raisonné: Luettelo, joka sisältää taiteilijan kaikki tunnetut teokset.

Sarjallista taidetta

Taidegrafiikka on sarjallista, taiteilijan signeeraamaa taidetta, jossa vedostetaan erilaisilla menetelmillä painolevyltä kuva paperille tai muulle materiaalille.

Vedoksia vedostetaan tietty määrä eli vedossarja. Taiteilija hyväksyy jokaisen vedoksen erikseen ja vahvistaa sen sarjanumeroinnilla ja signeerauksella.

Vedossarjan vedostaa joko taiteilija itse tai taidegrafiikan käytäntöihin perehtynyt ammattivedostaja.

Vedossarjan numerolla ei ole merkitystä hinnan kannalta. Numerointi ei viittaa vedostusjärjestykseen, vaan kertoo sen kuinka monta kappaletta sarjasta on tehty.

Lähde: Petra Hollmérus ja Suomen Taidegraafikot ry.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: