Kohmankaaressa juhlittiin tänä syksynä jo toista suurta julkista taideteosta – Yhtä kansanviisautta Kaarina Kaikkonen ei kuitenkaan uskonut tesomalaisten kestävän - Kuvataide - Aamulehti

Kohmankaaressa juhlittiin tänä syksynä jo toista suurta julkista taideteosta – Yhtä kansanviisautta Kaarina Kaikkonen ei kuitenkaan uskonut tesomalaisten kestävän

Kaarina Kaikkosen Oppia ikä kaikki on värikäs ja ajatuksia herättävä teos kansanviisauksista. Suuria betonikirjoja on kaikkiaan 12.

20.10.2018 10:00 | Päivitetty 20.10.2018 10:19

Tesomalle valmistui tänä syksynä jo toinen näyttävä julkinen taideteos Pertti Jarlan Fingerpori-muraalin jälkeen.

Perjantaina Kohmankaari 9:ssä juhlittiin Kaarina Kaikkosen installaation Oppia ikä kaikki valmistumista.

Teoksen inspiraationa toimivat vanhat suomalaiset sananlaskut ja viereisellä tontilla oleva vanha kirjastotalo.

–Teoksessa viittaan aikaan, jolloin kirjapainotaitoa ei ollut vielä keksitty, ja tieto kulki kansanviisauksina. Teoksen 12 kirjasta jokainen kirja sisältää yhden sananlaskun, Kaarina Kaikkonen kertoo.

Yksi sananlasku jäi pois Kaarina Kaikkosen teoksesta. Katso videolta, mikä vanha suomalainen sanalasku olisi taiteilijan läheisten mielestä ollut liian ronski:

Kaikkosella neljä teosta Tampereella

Kaikkosen pysyviä, julkisia taideteoksia on Tampereella nyt kaikkiaan neljä: tesomalaisen lisäksi sadoista suksista valmistettu Sisulla noustiin (2015) ja polttomaalatusta alumiinista valmistettu Onnenpuu (2017) Vuoreksessa sekä Tampere-talossa kaupungin kutsukilpailuna tilattu tekstiilitaideteos Olen osa tätä laulua (2016).

Moni tuntee Kaikkosen myös liikuttavista, miesten pikkutakeista kootuista installaatioista. Varjo-installaatio on ollut Satakunnankadun yläpuolella pariinkin otteeseen.

Ensimmäisen kerran Kaikkonen oli pikkutakkien kanssa esillä Tampere-talossa vuonna 1993 Tampere Biennalen yhteydessä.

Kaarina Kaikkosesta sananlaskuissa on aikaa kestävää viisautta.

Kaikkonen kutsuu julkista taidettaan yhdyskuntapalvelukseksi.

Oppia ikä kaikki on myös tilateos, joten ihmiset voivat kävellä sen sisään. Muutamasta suunnasta teokseen pääsee myös rollaattorin kanssa, Kaikkonen sanoo.

Parasta hänestä oli, että rakennuttaja tilasi teoksen, vaikka taidetta ei ole Tesomalla edellytetty rakennuskaavassa siten kuin Vuoreksessa on.

–Tämä tehtiin ilman ehtoja, koska rakennuttaja halusi rakentaa miellyttävää ympäristöä. Sain myös vapaat kädet.

Taide nostaa alueen arvoa

T2H Pirkanmaa Oy:n toimitusjohtaja Aleksi Huhdanpää on tehnyt Kaarina Kaikkosen kanssa yhteistyötä jo Vuoreksessa.

Diplomi-insinööri on nauttinut taiteilijan kanssa työskentelystä.

–Minulle on ollut yllätys, miten luova tyyppi Kaarina on. Siinä, miten poikkeuksellisesti hänen ajattelunsa toimii, jää insinöörikin monesti kakkoseksi. Kaarina pystyy todella nopeasti hyvin luoviin ratkaisuihin, Huhdanpää kiittelee.

Aleksi Huhdanpää on tehnyt Kaarina Kaikkosen kanssa yhteistyötä jo Vuoreksessa. Hän aikoo hankkia julkista taidetta myös rakennusliikkeen seuraavaan kohteeseen Multisiltaan.

Hänen mukaansa myös yrityksen henkilöstö on ollut innoissaan hieman erilaisesta rakentamisesta.

Huhdanpään mukaan taiteella on tutkitusti paljon hyviä puolia. Taide vaikuttaa pihojen, alueiden ja koko kaupungin viihtyisyyteen ja yhteisöllisyyteen, ja sillä on jopa terveyttä edistäviä vaikutuksia.

–Pelkästään tämän takia rakennusliike ei kuitenkaan taidetta tee, vaan se nostaa myös alueen imagoa ja asuntojen arvoa. Taide on hyvin tärkeä asia myös asunnonostajille.

Oppia ikä kaikki maksoi noin 60 000 euroa. T2h jakoi kustannukset tontin toisen rakennuttajan Avain-yhtiöiden kanssa. Tontille valmistuva asuinrakennus on jo varattu loppuun.

Tesomalla otetaan mallia Vuoreksesta

Teoksen julkistustilaisuudessa mukana ollut Tampereen kaupungin entinen kuvataideintendentti Sirpa Joenniemi iloitsi paitsi Kaikkosen myös muiden taiteilijoiden ja julkisen taiteen puolesta.

Sirpa Joenniemi on seurannut Kaarina Kaikkosen uraa läheltä jo vuosikymmenet. Kuvataideintendentistä on hienoa, että taiteen merkitys alueen arvonnostajana on viimein ymmärretty.

–Olen hieman surrut sitä, että Vuoreksen taideohjelma ei ole ideana levinnyt muualle, mutta nyt näyttäisi siltä, että Tesomalla seurataan perässä. Todella hienoa on sekin, että yksityiset rakennusyhtiöt ovat lähteneet mukaan taiteen rahoittamiseen, eikä julkista taidetta tehdä enää pelkästään julkisilla varoilla. Se kertoo alueen ja sen asukkaiden arvostamisesta, Joenniemi sanoo.

Lue myös:Tesomalainen taloyhtiö maksoi Fingerpori-muraalista 20 000 euroa, mutta kaikki asukkaat eivät tykänneet – Näin paikalla käynyt taiteilija Pertti Jarla vastaa kritiikkiin

Lue myös:Tunnistatko nämä? – Kuvasarja näyttää, millaiset upeat julkiset taideteokset ilahduttavat jokapäiväistä arkeamme

Kaarina Kaikkonen

Kansainvälisesti tunnustettu kuvataiteilija.

Syntynyt 1952 Iisalmessa, asuu Helsingissä ja Iisalmessa.

Valmistunut Kuvataideakatemiasta taidemaalariksi, mutta on tullut tunnetuksi veistosten ja installaatioiden tekijänä.

Tunnetuimpia teoksia: installaatiot Varjo Tampereella ja Tie Helsingissä sekä miesten paidoista tehty Virtaavien vetten tykö Jyväskylässä.

Oppia ikä kaikki koostuu 12 betonisesta kirjasta, joihin jokaiseen sisältyy suomalainen sananlasku ja selkäpuolen otsikko. Kirjojen korkeus vaihtelee 120 senttimetristä 260 senttimetriin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos