Äänten tarkastuslaskenta alkaa Tampereella heti maanantaiaamuna – voittajaa vielä jännitetään - Kuntavaalit - Aamulehti

Äänten tarkastuslaskenta alkaa Tampereella heti maanantaiaamuna – voittajaa vielä jännitetään: ”Kannattaa ilman muuta odottaa, mikä se lopullinen tulos sitten on”

Ero kokoomuksen ja sdp:n välillä on Tampereella vain 26 ääntä. Maanantaina alkava tarkastuslaskenta voi vielä muuttaa äänimääriä. Perinteisesti Tampereella on aina tarkastuslaskenta saatu valmiiksi maanantain aikana, kertoo Tampereen keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa.

Ääniä annettiin sunnuntaina Aleksanterin koulutalossa Tampereella. Lopullista tulosta vielä odotetaan.

14.6. 8:11

Aamulehti

Kuntavaalien voittajaa jännitetään yhä Tampereella. Kilpailu kokoomuksen ja sdp:n välillä on äärimmäisen tiukka.

Kokoomus sai kuntavaaleissa 27 829 ääntä, mutta sen kanssa vaaliliitossa olevan rkp:n hiljattain menehtynyt ehdokas Peter Löfberg sai 160 ääntä. Yhteensä kokoomus ja rkp saivat 27 989 ääntä. Sdp jää äänimäärästä niukasti 27 963 äänellään. Eroa on 26 ääntä.

Kaikkiaan Tampereella äänestäjiä oli 115 378.

– Onhan se (26 ääntä) aika vähän. Se olisi yksittäisten ehdokkaidenkin välillä aika pieni määrä, mutta nyt kun se on kahden ryhmän välinen ero niin kyllähän se tietysti aika pieneltä kuulostaa, sanoo Tampereen keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa.

Lue lisää: Katso kotikuntasi äänestystulos Aamulehden tulospalvelusta – kattaa kaikki kunnat

Lue lisää: Uskomaton tilanne Tampereella: edesmenneen Peter Löfbergin äänet saattoivat ratkaista vaalituloksen ja uuden pormestarin

Perämaa kertoo, että äänien tarkastuslaskenta alkaa maanantaiaamuna kello 9.

Kaikki äänet lasketaan vähintään kahteen kertaan. Vaalien tulos on määrä vahvistaa keskiviikkona keskusvaalilautakunnan kokouksessa.

– Periaatteessa tarkastuslaskentaa voi tehdä aina sinne keskiviikkoon saakka, kun se tulos vahvistetaan, mutta perinteisesti Tampereella on aina tarkastuslaskenta saatu valmiiksi maanantain aikana, Perämaa sanoo.

Ääntenlasku eroaa vaalipäivän alustavasta laskennasta siten, että nyt äänet on kertaalleen laskettu ja järjestelty ehdokkaittain.

Ääniä on tarkastuslaskemassa vajaa sata henkilöä Tampereella maanantaina.

– Siinä mielessä laskenta on vähän nopeampaa. Muuten siinä ei ole mitään eroa. Vastaavalla tavalla kaikki lasketaan, ja tulkinnanvaraisista äänestyslipuista päättää keskusvaalilautakunta.

Muutokset vielä mahdollisia

Perämaa sanoo, että tarkastuslaskennassa yksittäisiä muutoksia tulee aina. Nyt tilanteesta tekee jännittävän se, että ero kokoomuksen ja sdp:n välillä on hyvin pieni.

– Nyt kun tämä ero on näin pieni, niin jos yksittäisiä eroja onkin monta ja ne menevät samaan suuntaan, niin se voi vielä muuttaa tämän kokonaisuuden.

Perämaa sanoo, että vielä kannattaa odottaa tarkastuslaskennan valmistumista.

– Kyllä tämä nyt kannattaa ilman muuta odottaa, että mikä se lopullinen tulos sitten on, Perämaa sanoo.

Lue lisää: Kuolleen miehen äänet: Kokoomus saattaa sittenkin voittaa kuntavaalit Tampereella – ero 26 ääntä

Lue lisää: Näin sdp kommentoi vaali-illan dramaattista päätöstä Tampereella: ”Itse kerkesin jo tuulettaa”

Oikaisu 14.6.2021 kello 8.47: Korjattu kokoomuksen ja rkp:n äänimäärä oikeaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: