Kuolleen miehen äänet saattavat ratkaista kuntavaalien tuloksen Tampereella - Kuntavaalit - Aamulehti

Kuolleen miehen äänet: Kokoomus saattaa sittenkin voittaa kuntavaalit Tampereella – ero 26 ääntä

Ero on hyvin pieni. Tarkastuslaskenta voi vielä muuttaa äänimääriä.

Tampereen demarit jännittivät vaalitulosta ravintola Kulmassa, kun taas Tampereen kokoomuksen vaalivalvojaiset järjestettiin Koskikeskuksen Poro-ravintolassa. Vaalien lopputulosta seurasivat puolueidensa kanssa istuva pormestari ja sdp:n pormestariehdokas Lauri Lyly sekä kokoomuksen pormestariehdokas Anna-Kaisa Ikonen.

13.6. 23:14 | Päivitetty 14.6. 7:07

Aamulehti

Kokoomus saattaa sittenkin voittaa kuntavaalit Tampereella. Kokoomus sai kuntavaaleissa 27 829 ääntä, mutta sen kanssa vaaliliitossa olevan rkp:n hiljan menehtynyt ehdokas Peter Löfberg keräsi 160 ääntä. Hän oli rkp:n ainoa ehdokas Tampereella.

Kun kokoomuksen ja rkp:n äänet lasketaan yhteen, se ohittaa niukasti sdp:n, joka sai 27 963 ääntä. Eroa on 26 ääntä.

Kokoomus ja rkp ovat vaaliliitossa, eli heillä on yhteinen ehdokaslista.

Ero on hyvin pieni. Tarkastuslaskenta voi vielä muuttaa äänimääriä. Äänten tarkastuslaskenta alkaa keskusvaalilautakunnissa maanantaina viimeistään kello 12. Vaalien tulos vahvistetaan keskiviikkona viimeistään kello 18 aloitettavassa keskusvaalilautakunnan kokouksessa.

Lue lisää: Tampereella erikoinen tilanne kuntavaaleissa: kuollutta ehdokasta voi äänestää – mitä tapahtuu äänille?

Puolueet kommentoivat

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilkka Sasi sanoi Aamulehden vaalistudiossa sunnuntai-iltana, että Löfbergin äänet voivat yhdessä kokoomuksen äänten kanssa ratkaista tilanteen.

Sasi sanoi, että menettelytapasopimuksen mukaan näyttää siltä, että kokoomuksen pormestariehdokas ryhtyy viemään neuvotteluja eteenpäin. Puolueet ovat menettelytapasopimuksessa päättäneet, millä periaatteilla pormestarineuvottelut käynnistyvät.

Sasi vastasi suorassa lähetyksessä myös kysymykseen siitä, käynnistyvätkö neuvottelut Anna-Kaisa Ikosen johdolla, joka sai enemmän ääniä kokoomuksen pormestariehdokkaista.

– Annetaan Ikosen ja Kummolan (Kalervo Kummolan) keskustella asiasta keskenään, ja sieltä varmasti saadaan vastaus tähän kysymykseen, hän kommentoi.

Myös Aamulehden tavoittama sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Salmi viittaa menettelytapasopimukseen, jonka mukaan suurimman listan pormestariehdokas ryhtyy vetämään neuvotteluja.

Salmi sanoo, että ero äänissä on kuitenkin niin pieni, että ennen tarkastuslaskennan valmistumista puolue ei sitoudu puoleen tai toiseen.

– Se (neuvottelujen vetäminen) on kuitenkin selkeästi joko kokoomuksen tai sdp:n vetovastuulla. Muita vaihtoehtoja ei ole, Salmi sanoo.

Lue lisää: Näin sdp kommentoi vaali-illan dramaattista päätöstä Tampereella: ”Itse kerkesin jo tuulettaa”

Kahden kauppa

Kahden kauppa siitä jälleen Tampereella tuli. Kun äänet saatiin vaali-iltana laskettua, sdp:n ja kokoomuksen ero oli minimaalinen: 0,1 prosenttiyksikön erolla sdp oli ykkönen. Eroa oli vain 134 ääntä.

Siten Löfbergin äänet kääntävät vaa’an kokoomuksen ja rkp:n vaaliliiton hyväksi.

Ennakkoäänissä sdp otti noin prosenttiyksikön kaulan kokoomukseen, ja nähtävissä oli, että sekä sdp että kokoomus ovat vankistamassa asemiaan neljän vuoden takaisesta.

Sdp:n valvojaisissa tilannetta analysoitiin tuoreeltaan varsin huolestuneena, sillä sekä istuva pormestari ja pormestariehdokas Lauri Lyly että nykyinen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Salmi totesivat, että sdp on tavallisesti pärjännyt paremmin ennakkoäänissä ja kokoomus vaalipäivän äänissä.

Kokoomus aloittikin kovan kirin, kun laskettiin vaalipäivänä annettuja ääniä. Lopputuloksesta muodostui uskomattoman dramaattinen.

Onko tässä Tampereen pormestarineuvottelujen uusi vetäjä? Kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen osallistui puolueensa vaalivalvojaisiin Hullussa Porossa Tampereella.

Entä muut?

Ennakolta sdp:n ja kokoomuksen tiukimmiksi haastajiksi arvioidut vihreät ja perussuomalaiset eivät päässeet kahden suuren kantaan kiinni. Vihreät menettää paikkoja tämän kauden 14 paikasta, sillä vihreät sai 15,5 prosenttia äänistä ja 11 paikkaa.

Perussuomalaiset toipui neljän vuoden takaisesta romahduksesta, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että yltäisi todella haastamaan sdp:tä ja kokoomusta. Perussuomalaiset sai 13,6 prosenttia äänistä ja 10 paikkaa. Merkittävä lisäys se toki on viime vaalien jälkeisestä neljästä paikasta.

Vasemmistoliiton tilanne Tampereella on niin ikään mielenkiintoinen. Se sai 10,2 prosenttia äänistä ja 7 paikkaa. Käytännössä Vasemmistoliiton tilanne on ihan sama kuin neljä vuotta sitten. Vahvaa peruskannatusta on, mutta sen kasvattamiseen puolue ei tunnu Tampereella löytävän avaimia.

Marinille jättipotti

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kokosi historiallisen suuren äänipotin. Hän sai 10 527 ääntä. Määrän suuruutta kuvaa se, että hän oli äänikuningatar Tampereella myös neljä vuotta sitten, ja silloin hänen koko äänisaaliinsa oli 5 783 ääntä.

Toiseksi korkeimman äänisaaliin kokosi kansanedustaja, pormestariehdokas Anna-Kaisa Ikonen (kok.). Hän sai 5 068 ääntä, mikä oli selvästi enemmän kuin kokoomuksen toisen pormestariehdokkaan Kalervo Kummolan 2 256 ääntä. Lauri Lyly sai 2 492 ääntä.

Aamulehden suorassa vaalistudiossa vieraillut Ikonen totesi, että mikäli kokoomus voittaisi, pormestarineuvottelujen vetämisestä on sovittu niin, että se, joka saa enemmän ääniä, hänellä on ”ensimmäiset puheet”. Pormestaria ei toki valita suoralla kansanvaalilla, mutta vaikuttaa siltä, että Ikosen paluulle pormestariksi tulee tamperelaisilta äänestäjiltä vahvaa tukea.

Tampereen valtuustosalissa nähdään tulevalla kaudella myös useita uusia kasvoja.

Uusina niminä valtuustoon nousevat odotetusti kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd.), joka vaihtoi kotikuntansa Sastamalasta Tampereelle, ja lisäksi muun muassa perussuomalaisten Joakim Vigelius, vasemmistoliiton Liban Sheikh, kokoomuksen Elina Järvenpää, Tommi Evilä ja Ida Leino sekä vihreiden Vilma Järvisalo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos