Kuntavaalit: Mitä tapahtuu kuolleen ehdokkaan äänille Tampereella? - Kuntavaalit - Aamulehti

Tampereella erikoinen tilanne kuntavaaleissa: kuollutta ehdokasta voi äänestää – mitä tapahtuu äänille?

Aamulehti kysyi, mitä Peter Löfbergin (1948–2021) mahdollisesti saamille äänille tapahtuu kuntavaaleissa. Rkp:llä ei ollut muita ehdokkaita Tampereella.

Peter Löfberg (1948–2021) osallistui Tampereen kaupunginvaltuuston etäkokoukseen reilu vuosi sitten 20. huhtikuuta 2020.

24.5. 10:38

Aamulehti

Kuntavaalit alkavat surullisissa merkeissä Tampereella, kun pitkäaikainen kaupunginvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas Peter Löfberg (r.) kuoli vaalien alla.

Kuntavaalien ehdokasasettelu vahvistettiin perjantaina 14. toukokuuta. Löfbergin yllättävästä kuolemasta kerrottiin Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina 17. toukokuuta.

Lue lisää: Tamperelainen kaupunginvaltuutettu Peter Löfberg on kuollut

Peter Löfberg (1948–2021)

Diplomi-insinööri, toimi Tampereen kaupunginvaltuutettuna vuodesta 1997.

Oli muun muassa kokoomuksen, kd:n ja rkp:n valtuustoryhmän varapuheenjohtaja, tarkastuslautakunnan puheenjohtaja ja Tampereen Sähkölaitoksen hallituksen puheenjohtaja.

Asui Pispalassa Tampereella.

Löfberg sai tunnustusta yli puoluerajojen muun muassa yhteistyökyvystään ja perehtyneisyydestään.

Edesmenneen Löfbergin nimi on vahvistetuilla ehdokaslistoilla, ja hänen ehdokasnumeroaan on mahdollista äänestää kuntavaaleissa Tampereella. Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 26. toukokuuta. Aamulehti kysyi oikeusministeriön vaaliasiantuntijalta, mitä Löfbergin mahdollisesti vaaleissa saamille äänille tapahtuu.

Löfberg oli rkp:n ainoa ehdokas Tampereella. Kokoomus ja rkp ovat vaaliliitossa Tampereella ja ovat jo pitkään kuuluneet samaan valtuustoryhmään.

Neuvotteleva viranhaltija Heini Huotarinen oikeusministeriöstä vahvistaa sähköpostilla, että sen jälkeen kun ehdokasasettelu on vahvistettu, ehdokasta ei poisteta ehdokaslistoilta, vaikka hän kuolisi. Hänen numeroaan voi siis äänestää.

Vaalilaissa säädetään, miten tilanteessa toimitaan ääntenlaskun suhteen. Jos ehdokas on kuollut, tulevat hänen saamansa äänet sen vaaliliiton, puolueen tai yhteislistan hyväksi, johon ehdokas kuuluu.

Lue lisää: Jättilista: Katso tästä oman kuntasi kuntavaaliehdokkaat Pirkanmaalla – Ainakin nämä yli 2 500 nimeä pyrkivät päättämään yhteisistä asioista

Lue lisää: Aamulehden vaalikone auttaa löytämään sopivan ehdokkaan – Jokaisesta Pirkanmaan kunnasta omat kysymykset

Tässä tapauksessa Peter Löfbergin mahdollisesti vaaliessa saamat äänet menevät siis kokoomuksen ja rkp:n vaaliliiton hyväksi.

Löfbergin kuolema tarkoittaa samalla sitä, että rkp:lla ei ole kuntavaaleissa Tampereella yhtään ehdokasta eikä siten myöskään edustusta tulevassa Tampereen kaupunginvaltuustossa. Rkp:n lisäksi kokoomuksen kanssa samaan valtuustoryhmään on kuulunut myös kristillisdemokraatit.

Vielä perjantaina 14. toukokuuta Tampereen rkp julkaisi Facebook-päivityksen, jossa oli Löfbergin kuva ja ehdokasnumero.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa Löfberg sai 472 ääntä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut