Kuntavaalien siirtäminen oli ainoa vastuullinen tapa toimia, arvioi dosentti Hanna Wass – ”Olisi ollut suurempi epäonnistuminen härkäpäisesti jatkaa eteenpäin” - Kuntavaalit - Aamulehti

Kuntavaalien siirtäminen oli ainoa vastuullinen tapa toimia, arvioi dosentti Hanna Wass – ”Olisi ollut suurempi epäonnistuminen härkäpäisesti jatkaa eteenpäin”

Perussuomalaiset vastusti vaalien siirtämistä. Sen kannalta, miten oikeutettuna päätös näyttäytyy kansalaisten silmissä, olisi Wassin mukaan ollut parempi, jos puolueet olisivat pystyneet tekemään päätöksen yksimielisesti.

6.3. 16:23

Kuntavaalien siirtäminen kesäkuulle oli suoraselkäinen päätös, arvioi yleisen valtio-opin dosentti Hanna Wass Helsingin yliopistosta. Hänen mielestään päätös osoittaa, että kansalaisten terveysturvallisuutta ja osallistumisen mahdollisuuksia pidettiin merkittävämpänä asiana kuin vaalien siirtämisestä aiheutuvaa arvovalta- tai imagotappiota.

– Totta kai tämä näyttää sillä tavalla epäonnistumiselta, että kyetäänkö järjestämään terveysturvalliset vaalit. Mutta jos riskit alettiin arvioimaan suuriksi, niin paljon järkevämpää sellaisessa tilanteessa on perääntyä, Wass sanoo STT:lle.

Eduskuntapuolueet päättivät lauantaina kuntavaalien siirtämisestä huhtikuulta kesäkuulle. Siirron syynä on nopeasti pahentunut koronatilanne. Oppositiopuolue perussuomalaiset vastusti vaalien siirtämistä.

Wassin mukaan epäonnistuminen on tapahtunut viime syksynä, kun ei ryhdytty ottamaan vakavasti valmisteluun tapoja, joilla riskejä olisi saatu taklattua. Mahdollisia toimenpiteitä olisivat hänen mukaansa olleet kirjeäänestyksen ulottaminen Suomessa asuviin äänioikeutettuihin, ennakkoäänestysajan pidentäminen sekä varsinaisen vaalipäivän muuttaminen kaksipäiväiseksi.

– Se epäonnistuminen on tapahtunut silloin (viime syksynä), mutta minusta olisi ollut dramaattisesti suurempi epäonnistuminen härkäpäisesti jatkaa vain uponneiden kustannusten logiikalla eteenpäin, kun alkoi näyttää siltä, että valittu strategia ei yksinkertaisesti toimi.

Wassin mielestä vaalilakiin ja muuhun lainsäädäntöön tarvitaan remonttia, jotta tällaiseen tilanteeseen ei ikinä jouduttaisi uudelleen.

– Mutta nyt kun jouduttiin, niin tämä perääntyminen oli ainut vastuullinen tapa toimia.

Siirron perustelut avattava äärimmäisen tarkasti

Wassin mukaan muun muassa ulkotiloissa tapahtuvan äänestämisen toteuttaminen on helpompaa kesäkuussa kuin vaalien alkuperäisenä ajankohtana huhtikuussa.

Wass huomauttaa, että vaalien siirto avaa myös lisää mahdollisuuksia. Hän viittaa äänestäjiin, joilla ei koronatilanteen vuoksi olisi ollut tosiasiallisia mahdollisuuksia käyttää äänioikeuttaan, sekä niihin, jotka olisivat oman harkintansa perusteella ajatelleet, että äänestämisessä on liikaa riskejä.

Lisäksi kuntavaalien siirtäminen antaa Wassin mukaan vähemmän tunnetuille ehdokkaille lisää aikaa rakentaa omaa tunnettuuttaan ja tehdä kampanjaa nykyisissä poikkeusoloissa.

Wassin mukaan on valitettavaa, että suurin oppositiopuolue perussuomalaiset vastusti vaalien siirtämistä. Sen kannalta, miten oikeutettuna päätös näyttäytyy kansalaisten silmissä, olisi Wassin mukaan ollut parempi, jos puolueet olisivat pystyneet tekemään päätöksen yksimielisesti.

– Mutta eihän sellainen pakotettu konsensuskaan kuulu demokratiaan. On hyvä, että on mahdollisuus tuoda se eriävä näkemys esiin.

Wass muistuttaa, että demokratiassa vaalit ovat keskeisin tapa, jolla äänestäjien näkemykset tulevat päätöksentekoon. Siksi hänen mielestään tulisi äärimmäisen tarkasti avata, mitkä ovat olleet perustelut vaalien siirtämisen taustalla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut