Näin kuntavaalien mahdollista siirtoa kommentoidaan Pirkanmaalla - Kuntavaalit - Aamulehti

Näin kuntavaalien mahdollista siirtoa kommentoidaan Pirkanmaalla – ”Aika vaikea on ajatella, että onko tämä hyvä asia tai huono asia”

Oikeusministeriö on mediatietojen mukaan esittämässä kuntavaalien siirtämistä huhtikuulta. Tampereen keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Kirsti Asunta sanoo, että maanantaina ollaan viisaampia mahdollisista vaikutuksista vaalivalmisteluihin.

Sampolan kirjastossa äänestettiin eduskuntavaaleissa vuonna 2019.

5.3.2021 22:00

Aamulehti

Pirkanmaalla perjantai-illan uutiset kuntavaalien siirrosta tulivat yllätyksenä, vaikka päätöstä kuntavaalien siirrosta oli osattu odottaa.

Tampereen keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Kirsti Asunta (kok.) kertoi perjantai-iltana kuulleensa kuntavaalien siirtohuhuista sattumalta ystävältään. Hän sanoi, että mahdollista kuntavaalien siirtoa on vaikea kommentoida.

– Tätähän on tavallaan odotettu, että tämä ratkaisu tulee, mutta meidän on täytynyt valmistautua siihen, että nämä vaalit järjestetään ajallaan. Aika vaikea on ajatella, että onko tämä hyvä asia tai huono asia, Asunta sanoi.

Lue lisää: Mediatiedot: Oikeusministeriö esittää kuntavaalien pitämistä kesäkuussa – ainakin perussuomalaiset vastustaa

Kangasalan kaupungin juristi, keskusvaalilautakunnan sihteeri Tomi Toivonen sanoi perjantai-iltana, että kuntavaalien mahdollista siirtoa ei voi pitää yllätyksenä.

– Tätä on odoteltu tätä päätöstä, hän sanoi.

Kuntavaalit 2021

Alkuperäinen kuntavaalipäivä on 18. huhtikuuta 2021. Ennakkoäänestys on kotimaassa 7.–13. ja ulkomailla 7.–10. huhtikuuta. Kuntavaalien ehdokaslistojen jättämisen takaraja on tiistaina 9. maaliskuuta.

Eduskuntapuolueiden puoluesihteerien ja oikeusministerin perjantaisessa vaalijärjestelyjä koskeneessa kokouksessa oli esillä kolme vaihtoehtoa: vaalien pitäminen ajallaan, vaalien siirtäminen kesään tai vaalien siirtäminen syksyyn.

Toteutuessaan vaalien siirto on poliittinen päätös ja edellyttää lakimuutosta.

Terveys edellä

Asunta sanoo, että kansalaisen näkökulmasta on hyvä, että kuntavaaleja valmistellaan terveys edellä. Toisaalta hän miettii, voiko kuntavaalien mahdollinen siirto vaikuttaa esimerkiksi vaalivirkailijoiden halukkuuteen hoitaa tehtävänsä.

– Toki he ovat sitoutuneet kuntavaalien toimitsijana toimimiseen, Asunta sanoo.

Kuntavaalien siirto voisi Asunnan mukaan myös antaa lisäaikaa esimerkiksi vaalivirkailijoiden hankkimiseen.

Lue lisää: Pirkanmaan kunnat järjestävät vaaleja, vaikka päivästä ei ole varmuutta – Yksi kysymys on vaalitoimitsijoiden löytäminen: ”On kerrottu, että on ollut hankaluuksia”

Asunta kertoo keskustelleensa viimeksi perjantaina vaalivirkailijoiden määrästä Tampereella. Perjantaina tilanne oli Asunnan mukaan hyvä. Asunta nostaa esiin myös koronarokotusnäkökulman. Vaalivirkailijoiden rokottamista on väläytetty. Asunta huomauttaa, että ensimmäisen ja toisen koronarokotteen välillä on oltava aikaa.

– Nyt ei olisi välttämättä edes ehtinyt saamaan molempia rokotteita huhtikuun 18. päivään mennessä. Siinä mielessä tämä antaisi meille lisää aikaa.

Pian viisaampia

Asunta ei osaa sanoa, mikä olisi paras ajankohta kuntavaaleille, jos niitä päätetään siirtää.

– Tuntuu siltä, että viisaammat, jotka päätöksiä tekevät, osaavat arvioida sen, miten tämä koronatilanne kehittyy.

Hän arvioi, että jo maanantaina Tampereen keskusvaalilautakunta on viisaampi sen suhteen, miten kuntavaalien mahdollinen siirto vaikuttaa vaalivalmisteluihin.

Lue lisää: Kuntavaalit 2021: Aikataulut, asetelmat, ehdokkaat ja kaikki oleellinen vaaleista

Kangasalan keskusvaalilautakunnan Tomi Toivonen sanoo, että paljon vaaleja koskevia päätöksiä on aikataulusyistä jouduttu tekemään jo nyt.

Jos kuntavaalit siirtyvät kesään tai syksyyn, se tarkoittaa Toivosen mukaan joidenkin päätösten viemistä uudelleen päätöksentekoon. Hän sanoo, että esimerkiksi ennakkoäänestysten paikoista ja kellonajoista pitäisi päättää uudelleen.

Toivonen huomauttaa, että kuntavaaleja siirrettiin myös edellisten vaalien aikaan. Silloin kuntavaalit siirtyivät lokakuulta 2016 huhtikuulle 2017.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut