Kommentti: Kahden pormestariehdokkaan taktiikka on Tampereen kokoomukselta ovela veto - Kuntavaalit - Aamulehti

Kahden pormestariehdokkaan taktiikka on Tampereen kokoomukselta ovela veto, mutta saattaa kieliä myös isosta huolesta

5.2. 12:10

Aamulehti

Toisin kuin muut puolueet ja toisin kuin on ollut tapana, kokoomus nimesi Tampereella yhden sijasta kaksi pormestariehdokasta.

Taktiikka on ovela ja saattaa lisätä kokoomuksen kannatusta kevään kuntavaaleissa Tampereella. Anna-Kaisa Ikonen ja Kalervo Kummola vetoavat hieman erilaisiin äänestäjiin. Ikonen saanee ääniä ratikalla matkustavilta ja hieman arvoiltaan vapaamielisemmiltä äänestäjiltä kuin Kummola, joka vetoaa etenkin yksityisautoileviin konservatiiveihin. Jos perussuomalaiset asettaisi Veikko Vallinin pormestariehdokkaaksi, Kummola saattaisi viedä häneltä jonkin verran ääniä.

Kokoomuksen kärkiehdokkaina Kummola ja Ikonen ovat molemmat potentiaalisia ääniharavia. Valtuuston puheenjohtajaksi valittu Ikonen sai vuoden 2017 kuntavaaleissa Tampereella toiseksi eniten ääniä, 3650. Konsernijaoston puheenjohtajaksi valittu Kummola sai reilut 2000 ääntä.

Kummola ei vielä viime viikonloppuna vaikuttanut lausuntojensa perusteella erityisen innokkaalta pormestarin tehtävään, mutta mieli ilmeisesti muuttui nopeasti. Ex-pormestari Ikonen tavoitteli jatkokautta jo 2017 kuntavaaleissa, mutta silloin sdp voitti vaalit ja pormestariksi valittiin Lauri Lyly.

Ikonen on sikäli kaksijakoisessa tilanteessa, että pormestarin tehtävä on huomattavasti paremmin palkattu ja vaikutusvaltaisempi kuin oppositiokansanedustajan työ, mutta jos Ikonen valittaisiin pormestariksi, hän joutuisi jättämään eduskunnan. Ikosen on arvioitu olevan vahva ehdokas ministeriksi, jos kokoomus jossain vaiheessa pääsisi hallitukseen.

Vaikka ovelaa onkin, kahden pormestariehdokkaan asettaminen saattaa kuitenkin kieliä huolesta kokoomusleirissä. Viimeisin Ylen kannatusmittaus oli kokoomukselle suosiollinen, sillä se nosti valtakunnallista kannatustaan perussuomalaisten tuntumaan reiluun 18 prosenttiin. Kannatuskärjessä (20,3 prosenttia) porskuttaa kuitenkin yhä sdp, joka on perinteisesti ollut vahva Tampereella.

Todennäköisesti moni kokoomuslainen katselee huolestuneena sdp:n ehdokaslistaa, joka on nyt kuntavaaleissa poikkeuksellisen vahva Tampereella. Ääniharavana on tietysti Suomen suosituin poliitikko Sanna Marin, mutta myös Lyly pormestariehdokkaana saanee ison äänipotin. Toki on hyvä muistaa, että keskinäinen riitely saattaa verottaa sdp:n kannatusta Tampereella.

Kirjoittaja on Aamulehden uutispäällikkö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos