Lauri Lyly lähtee kuntavaaliehdokkaaksi Tampereella ja haluaa jatkaa pormestarina: ”Eläke ei tunnu houkuttelevalta vaihtoehdolta” - Kuntavaalit - Aamulehti

Lauri Lyly lähtee kuntavaaliehdokkaaksi Tampereella ja haluaa jatkaa pormestarina: ”Eläke ei tunnu houkuttelevalta vaihtoehdolta”

Lauri Lyly kertoo olevansa valmis jatkamaan pormestarin tehtävässä, jos SDP:n Tampereen kunnallisjärjestön edustajisto hänet päättää siihen valita.

Lauri Lyly lähtee ehdolle kuntavaaleihin ja on kiinnostunut jatkokaudesta Tampereen pormestarina, mutta muistuttaa, että päätöksen siitä tekee demareiden Tampereen kunnallisjärjestön edustajisto. – On etuoikeutettua saada työskennellä pormestarina, hän sanoo.­

21.1. 14:37

Aamulehti

Tampereen sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön hallitus on asettanut pormestari Lauri Lylyn kuntavaaliehdokkaaksi huhtikuun 2021 kuntavaaleihin.

Tampereen demareiden aiemmalla ehdokaslistalla tammikuun puolivälissä Lylyn nimeä ei ollut, mutta nyt hänen ehdokkuutensa vahvistuu.

Lauri Lyly kertoo olevansa kiinnostunut jatkamaan pormestarin tehtävässä, jos sdp:n Tampereen kunnallisjärjestön edustajisto hänet päättää siihen valita.

– On etuoikeutettua saada työskennellä pormestarina, hän sanoo, mutta muistuttaa, että jatkokauteen on vielä monta askelta, sillä ensin sdp:n kunnallisjärjestön edustajisto ratkaisee, kuka on demareiden ehdokas pormestariksi.

– Antaa sen rauhassa arvioida onnistumistani pormestarin tehtävässä. Sittenkin on vielä monta askelta, sillä sekä puolueen että minun pitää saada kannatusta vaaleissa ja tämän jälkeen kuulla myös muiden puolueiden näkemys.

Sdp:n Tampereen kunnallisjärjestön edustajisto päättää puolueen pormestariehdokkaan asettamisesta ensi keskiviikkona, 27. tammikuuta.

Pormestarin tehtävästä kiinnostuneet

Vihreistä Tampereen pormestariehdokaspaikkaa hakemaan ovat ilmoittautuneet Olga Haapa-aho, Jaakko Mustakallio, Olli-Poika Parviainen, Oke Rouhe ja Jaakko Stenhäll.

Perussuomalaisten kansanedustaja Veikko Vallin on ilmaissut olevansa valmis tehtävään.

Sdp:n kansanedustaja Ilmari Nurminen ilmoitti aiemmin olevansa kiinnostunut, mutta on Lylyn mukaan lähdön jälkeen ilmoittanut vetäytyvänsä.

Kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikman on luvannut harkita kokoomuksen pormestariehdokkuutta.

Vasemmistoliiton ehdokas on Minna Minkkinen.

Keskustan ehdokas on Jouni Ovaska.

Ei kaipuuta eläkkeelle

Lauri Lyly on toiminut Tampereen kaupungin pormestarina neljä viime vuotta 2017–2021. Sitä ennen hän työskenteli SAK:n puheenjohtajana 2009–2016.

Lyly täyttää helmikuussa 68 vuotta, mutta ei kaipaa eläkepäiville.

– Eläke ei tunnu houkuttelevalta vaihtoehdolta. Tykkään olla kiinni työn syrjässä. Tämä on mielekäs, hyvin informoitu ja etuoikeutettu työ. Saan työskennellä upeassa kaupungissa huippuammattilaisten keskellä, Lyly sanoo, joskin myöntää, että huonojakin päiviä on, jolloin tehtävän haluaisi antaa pois.

– Se antaa voimia, kun saan tehdä muiden eteen töitä. Lisäksi kokemus auttaa niin, että osaan suhteuttaa huonot päivät.

Hän listaa vahvuudekseen yhteistyöhalun ja -kyvyn.

– Ehkä siksi isoja törmäyksiä ei ole päässyt syntymään. Yritän olla rakentaja.

”Tampere on etunojassa”

Lauri Lyly pitää päättyvän kautensa parhaana saavutuksena sitä, että Tampere on ollut etunojassa kehittämässä ja edistämässä hankkeita. Hän nimeää tästä esimerkkeinä raitiotiehankkeen, Kannen ja Areenan sekä Viinikanlahden ja Hiedanrannan uudet asuinalueet.

Heikoimmaksi puoleksi kaudellaan hän nimeää korkean työttömyyden, jonka torjuntaa koronaepidemia vieläpä sotki.

Lyly ei vastaanota kritiikkiä siitä, että Tampere olisi unohtanut palveluiden kehittämisen isojen infrahankkeidensa vuoksi.

– Ikäihmisten kotihoidossa on noin 120 työntekijää aiempaa enemmän. Kouluissa ryhmäkoot ovat ennallaan ja koulujen oppimisympäristöihin on panostettu, hän sanoo, mutta jatkaa köyhyyden poistossa ja päihdehoidossa olevan Tampereella haasteita.

Miten kautesi painotukset eroavat edeltäjäsi, Anna-Kaisa Ikosen (kok.) kaudesta?

– Sitä on vaikea verrata. Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama kertoo kirjassaan luulleensa maailman muuttuvan, kun hänet valittiin maailman mahtavimpaan tehtävään. Sitten hän huomasikin, että valtaosa hänen pöydälleen tulevista asioista tuli siihen hänestä riippumatta. Näin se on pormestarinkin tehtävässä. Tämä on viestinviejän tehtävä, jossa lähdetään kiidättämään kapulaa eteenpäin.

Lue lisää: Viisi vihreää hakee Tampereen pormestariehdokkaaksi

Lue lisää: Lauri Lyly kertoo jatkosuunnitelmistaan tammikuun lopulla – Sdp lupaa Tampereen pormestariehdokkaan nimen ”kuukauden sisällä”

Lue lisää: Tampereen demarit valitsivat 85 ensimmäistä kuntavaaliehdokasta – listalla neljä ryhmästä eronnutta, pormestarin nimi puuttuu

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?