Kuntavaalit 2021: Aikataulut, asetelmat, Pirkanmaan ehdokkaat ja kaikki oleellinen vaaleista

Kuntavaalit 2021 järjestetään sunnuntaina 13. kesäkuuta 2021. Kerromme tässä päivittyvässä jutussa vaaleista aikataulut, asetelmat ja kaiken muunkin oleellisen.

Kuntavaalit järjestetään 13.6.2021. Tampereella valitaan 67 valtuutettua.

25.11.2020 15:23 | Päivitetty 11.6.2021 9:46

Aamulehti

Kuntavaalit järjestetään Suomessa kesäkuussa 2021. Puolueet päättivät 6. maaliskuuta yhdessä oikeusministeriön kanssa, että kuntavaalit siirretään kesäkuun 13. päivälle. Alkuperäisen aikataulun mukaan vaalit olisi pidetty jo 18. huhtikuuta. Heikentynyt koronavirustilanne muutti suunnitelmat. Perussuomalaiset vastusti siirtoa.

Kuntavaaleissa kaikkiin Suomen kuntiin valitaan kunnanvaltuustot. Tässä päivittyvässä Aamulehden artikkelissa on kaikki, mitä vaaleista on hyvä tietää – etenkin Pirkanmaan näkökulmasta.

Aamulehden kaikki kuntavaaliuutiset löydät osoitteesta aamulehti.fi/kuntavaalit.

Aikataulu

Kuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 13. kesäkuuta 2021. Aamulehti seuraa vaalipäivää ja vaalituloksen kehittymistä hetki hetkeltä osoitteessa aamulehti.fi. Vaali-iltana tarjoamme Pirkanmaan parhaan vaaliseurannan suorassa studiolähetyksessämme osoitteessa aamulehti.fi/live.

Lue lisää: Pirkanmaan suurimmat vaalivalvojaiset suorana sunnuntaina kello 19: Seuraamme koko ääntenlaskennan, vierailemme vaalivalvojaisissa ja haastattelemme mielenkiintoisia vieraita – Tätä et näe muualta

Alkuperäisen aikataulun mukaan kuntavaalipäivä olisi ollut sunnuntai 18. huhtikuuta. Ennakkoäänestyksen piti olla kotimaassa jo 7.–13. ja ulkomailla 7.–10. huhtikuuta 2021. Kuntavaalien siirron vuoksi ennakkoäänestysaikaa pidennetään kahteen viikkoon kotimaassa. Ennakkoäänestys järjestettiin 26.5.–8.6.

Lue lisää: Tässä ovat kaikki Pirkanmaan ennakkoäänestyspaikat – erikoisuutena nyt mahdollisuus äänestää ulkona, katso missä se onnistuu

Lue lisää: Ennakkoäänestys alkoi: tässä kolme kuuminta kysymystä Tampereen kuntavaaleissa

Lue lisää: Tampereella erikoinen tilanne kuntavaaleissa: kuollutta ehdokasta voi äänestää – mitä tapahtuu äänille?

Ehdokashakemukset oli jätettävä viimeistään 9. maaliskuuta 2021, mutta niitä oli mahdollista täydentää toukokuun 4. päivään asti. Käytännössä tietoa ehdokkaista saatiin jo ennen ehdokasasettelun vahvistusta, sillä puolueet julkaisivat listojaan ja ehdokkaat kertoivat aikeistaan.

Vaaleissa saa äänestää myös, jos täyttää 18 vuotta alkuperäisen vaalipäivän jälkeen. Näin ollen myös 19.4.–13.6. täysi-ikäiseksi tulevat ovat äänioikeutettuja ja vaalikelpoisia.

Tampereella kuntavaaleissa pyritään Tampereen kaupunginvaltuustoon, joka kokoustaa virastotalon viidennessä kerroksessa. Kuva valtuuston talousarviokokouksesta 16.11.2020. Se järjestettiin osin etäyhteyksin koronapandemian takia.

Aamulehden kuntavaalikiertue

Aamulehti kiersi kuntavaalien alla kaikki Pirkanmaan kunnat ja selvitti kuntavaalien ajankohtaiset puheenaiheet.

Lue lisää: Aamulehti kiersi kaikki Pirkanmaan kunnat – Katso tästä oman kuntasi tärkeimmät vaalipuheenaiheet

Aamulehden vaalikone ja tulospalvelu

Aamulehti, Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Satakunnan Kansa ja Sanoman paikallislehdet ovat mukana Sanoman vaalikoneessa. Vaalikone julkaistiin Aamulehdenkin verkkosivuilla toukokuun puolivälissä. Ehdokkaat pääsivät täyttämään vaalikonetta jo helmikuussa. Vaalikoneella on tutkimusten mukaan merkittävä rooli äänestäjien äänestyspäätöksissä. Pääset vaalikoneeseen alla olevasta linkistä.

Lue lisää: Aamulehden vaalikone auttaa löytämään sopivan ehdokkaan – Jokaisesta Pirkanmaan kunnasta omat kysymykset

Aamulehden tulospalvelu aukeaa vaali-iltana noin kello 20 osoitteessa aamulehti.fi/tulospalvelu.

Ehdokkaat

Aamulehti julkaisi 16. maaliskuuta kattavat listaukset kaikista Pirkanmaan kuntien kuntavaaliehdokkaista. Listat saattoivat vielä muuttua, sillä ehdokasasettelua oli kuntavaalien siirron vuoksi mahdollista muuttaa 4. toukokuuta asti.

Lue lisää: Jättilista: Katso tästä oman kuntasi kuntavaaliehdokkaat Pirkanmaalla – Ainakin nämä yli 2 500 nimeä pyrkivät päättämään yhteisistä asioista

Aamulehti täydensi ehdokaslistat ehdokasasettelun vahvistuttua 14. toukokuuta.

Lue lisää: Ennakkoäänestys on käynnissä – Aamulehti kokosi yhteen Pirkanmaan kaikki ehdokkaat: Katso lista oman kuntasi ehdokkaista tästä

Kuntavaaleissa voi asettua ehdolle vain omassa kotikunnassaan. Ehdokkaita voivat asettaa puoluerekisterissä olevat puolueet sekä äänioikeutettujen perustamat valitsijayhdistykset.

Kukin puolue voi asettaa ehdokkaita enintään puolitoista kertaa sen määrän, mitä kyseisessä kunnassa valitaan yhteensä valtuutettuja. Esimerkiksi Tampereella valtuutettuja valitaan 67. Puolue voi siten asettaa Tampereella enintään 100 ehdokasta. Läheskään kaikki puolueet eivät yleensä ole asettaneet Tampereella täyttä ehdokaslistaa.

Puolueet voivat muodostaa keskenään vaaliliittoja, mutta vaaliliitolla saa olla yhteensä korkeintaan yhtä paljon ehdokkaita kuin yksittäisellä puolueella. Valitsijayhdistykset voivat myös muodostaa yhteislistoja, mutta niiden ehdokkaiden määrää koskee sama rajoitus, eli ehdokkaita voi olla korkeintaan yhtä paljon kuin yksittäisellä puolueella.

Esimerkiksi Tampereen vihreät oli varsin aikaisin liikkeellä, sillä he asettivat peräti 40 ehdokasta jo 26.5.2020. Vihreiden nimekkäimpiä ehdokkaita Tampereella ovat ainakin kansanedustaja Iiris Suomela, entinen kansanedustaja Oras Tynkkynen, apulaispormestari Jaakko Stenhäll, valtuustoryhmän puheenjohtaja Olga Haapa-aho, valtiosihteeri Olli-Poika Parviainen ja ryhmän varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio. Mukana on myös jo kerran kunnallispolitiikasta vetäytynyt Irene Roivainen. Stenhäll on vihreiden pormestariehdokas. Hän päihitti jäsenäänestyksessä Parviaisen, Mustakallion, Haapa-ahon ja Oke Rouheen.

Lue lisää: Apulaispormestari Jaakko Stenhäll on vihreiden ehdokas Tampereen pormestariksi – ”Meidän on kannettava vastuumme ilmastokysymyksissä”

Sdp sai keväällä 2020 ilouutisia, kun Suomen suosituimpiin poliitikoihin kuuluva pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi Aamulehdelle olevansa mukana kevään 2021 kuntavaaleissa.

Lue lisää: Sanna Marin kertoo Aamulehden erikoishaastattelussa ympäripyöreistä työpäivistään poikkeusolojen johtajana – Kaksi fyysistä reaktiota kielii stressistä

Lisäksi kansanedustaja Ilmari Nurminen on demareiden ehdokkaana Tampereella, kun hän muutti kirjansa Sastamalasta Tampereelle.

Lue lisää: Kansanedustaja Ilmari Nurminen tähtää Tampereen politiikkaan – ”Olen käytettävissä vaativiin tehtäviin”

Pormestari Lauri Lyly on sdp:n pormestariehdokas.

Lue lisää: Tampereen demareiden pormestariehdokas Lauri Lyly haluaa toisen kauden: ”Luotan, että lista kantaa”

Lue lisää: Tampereen demarien ehdokaslistalla oli peräti kolme yllätystä

Perussuomalaisten kansanedustaja Veikko Vallin ilmoitti syyskuussa 2020, että hän on käytettävissä perussuomalaisten pormestariehdokkaaksi, jos puolue sellaisen Tampereella asettaa ja jos hän tulee valituksi valtuustoon. Perussuomalaiset asetti lopulta kaksi pormestariehdokasta, Vallinin ja Lassi Kalevan.

Lue lisää: Tampereen perussuomalaiset nimennyt 60 kuntavaaliehdokasta – pormestariehdokas julki kuunvaihteessa

Lue lisää: Tampereen pormestariksi pyrkivä Veikko Vallin somettaa kärkevästi, mutta jännittää täysistunnoissa – Aamulehti tapasi kohupoliitikon Multisillan lähiössä, jossa moni muistaa hänet yhä

Lue lisää: Veikko Vallinin ilmoitus sähköistää kuntavaaliasetelmat Tampereella – Nyt pormestariksi pyrkii voimakkaasti mielipiteitä jakava ääniharava

Perussuomalaiset asetti ensimmäiset ehdokkaansa Tampereella kesäkuussa 2020. Nimekkäitä ehdokkaita ovat muiden muassa kansanedustaja Sakari Puisto, valtuustoryhmän puheenjohtaja Lassi Kaleva, kaupunginhallituksen jäsen, Tampereen Perussuomalaisten silloinen puheenjohtaja Kirsi-Maarit Asplund sekä liikenneopettaja, Moron liikennetohtori Arto Grönroos.

Kokoomus asetti ensimmäiset kuntavaaliehdokkaansa Tampereella kesäkuussa 2020. Nimekkäitä ehdokkaita ovat muiden muassa kansanedustaja, ex-pormestari Anna-Kaisa Ikonen, apulaispormestari Aleksi Jäntti, entinen puolustusministeri Anneli Taina, rehtori Leena Kostiainen, aluejärjestön puheenjohtaja Jouni Markkanen sekä valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Reeta Ahonen. Myöhemmin on ehdokkaaksi nimetty muiden muassa kansanedustaja Sofia Vikman. 20. helmikuuta puolueen Tampereen aluejärjestö kertoi nimenneensä myös pituushyppyurastaan tunnetun Tommi Evilän kuntavaaliehdokkaakseen kevään 2021 kuntavaaleihin.

Kokoomuksella on kaksi pormestariehdokasta: Ikonen ja konsernijaoston puheenjohtaja Kalervo Kummola.

Lue lisää: Ikonen ja Kummola kokoomuksen pormestariehdokkaat Tampereella, näin he kommentoivat: ”Pelon tunteelle ei pidä antaa valtaa”

Lue lisää: Kahden pormestariehdokkaan taktiikka on Tampereen kokoomukselta ovela veto, mutta saattaa kieliä myös isosta huolesta

Vasemmistoliitto asetti ehdokkaita Tampereella elokuussa 2020. Nimettyjen joukossa ovat muiden muassa vasemmistoliiton toinen varapuheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Minna Minkkinen, valtuustoryhmän puheenjohtaja, valtuuston 3. varapuheenjohtaja Mikko Aaltonen ja valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Ulla-Leena Alppi. Minkkinen on vasemmistoliiton pormestariehdokas.

Lue lisää: Vasemmistoliitto nimesi pormestariehdokkaakseen Minna Minkkisen: ”Ei saa mennä niin, että unohdamme kehittää lähiöitämme”

Keskustan pormestariehdokas on valtuutettu, kansanedustaja Jouni Ovaska.

Lue lisää: Pikkukunnasta ponnistanut Jouni Ovaska koki kulttuurisokin Tampereen valtuustossa – Yksi asia häiritsee nuorta konkaria kansanedustajan työssä: ”Se ärsyttää tosi paljon”

Kristillisdemokraattien pormestariehdokas on Sari Tanus, vaihtoehto Tampereen Jari Heinonen.

Pormestaritentti

Aamulehti järjesti pormestaritentin keskeisille Tampereen pormestariehdokkaille.

Lue lisää: Näin Tampereen pormestariehdokkaat kommentoivat muun muassa autoilun tulevaisuutta Tampereella ja kaupungin tonttivuokria – katso tallenne Aamulehden pormestaritentistä

Pormestariehdokkaiden haastattelut

Aamulehti haastattelee Tampereen ja Pirkkalan pormestariehdokkaat ennen vaaleja.

Lue lisää: Lauri Lyly kertoo suurimman murheensa Aamulehden haastattelussa – Näin jatkokautta hakeva pormestariehdokas vastaa viiteen kuumaan vaalikysymykseen

Lue lisää: Anna-Kaisa Ikonen kertoo nyt, miksi hän haluaa palavasti takaisin Tampereen pormestariksi: ”Se on ollut oman elämäni kaikkein innostavin tehtävä”

Lue lisää: Kalervo Kummola rakentaisi Tampereelle vielä reilusti lisää urheilupaikkoja – Nyt pormestariehdokas paljastaa historiastaan yllättäviä tietoja ja kertoo, miten hänestä tuli tamperelainen

Lue lisää: Jaakko Stenhäll tekisi Tampereesta 15 minuutin kaupungin – pormestari­ehdokas kertoo myös yllättävän tiedon taustastaan: ”Siellä käytiin ennen ambulanssia kaikenlaisissa tilanteissa”

Lue lisää: Pormestariehdokas Minna Minkkinen näkee työssään lastensuojelun vakavat ongelmat, kertoo nyt yllättävän asumishaaveensa – Näin hän vastaa viiteen kysymykseen Tampereen tulevaisuudesta

Lue lisää: Pormestariehdokas Veikko Vallin vaatii Tampereelle tiukkaa talouskuria, mutta paljastaa itsestään myös pehmeän puolen: ”Avustan rahallisesti eläinsuojelutyötä”

Lue lisää: Lassi Kalevalla on ehdotus, jolla parannettaisiin vanhusten mielialaa koronakriisin jälkeen – Pormestariehdokas yllättää pianistina ja säveltäjänä

Lue lisää: Pormestariehdokas Jouni Ovaska järjestäisi Tampereella ison tapahtuman, joka voisi lisätä kaupungin kasvua – Vaalien alla hän alkaa pakata muuttolaatikoitaan

Lue lisää: Pormestariehdokas Sari Tanukselta yllättävä ehdotus – haluaa mielenterveyden tarkastukset Tampereen kouluihin

Lue lisää: Kun tamperelainen tarvitsee apua toimeentulobyrokratiassa, Jari Heinonen rientää apuun – Pormestariehdokas on perehtynyt köyhyyteen ja kritisoi Tampereen suurhankkeita

Lue lisää: Pohditko, mitä puoluetta tai ehdokaslistaa äänestäisit Tampereella? – Lue tästä pormestariehdokkaiden haastattelut

Kannatuskysely

Aamulehti teetti Taloustutkimuksella kuntavaalien kannatusmittauksen Tampereella vaalien alla. Samalla kysyttiin tamperelaisten suosikkia Tampereen pormestariksi.

Lue lisää: Kannatusmittaus: Tampereen kuntavaaleissa kokoomukselle tulossa voitto ja perussuomalaisille iso jytky – Aamulehden kysely julki

Lue lisää: Perussuomalaisten kannatuksen kasvu Tampereella hakee vertaistaan, mutta naisten äänillä asetelma kääntyisi täysin – Katso, ketkä ovat siirtymässä perussuomalaisten äänestäjiksi

Lue lisää: Tässä on tamperelaisten selvä suosikki pormestariksi – Aamulehden kannatusmittaus selvitti ehdokkaiden suosion ja tuotti yllättäviä tuloksia

Vaalien tulos

Aamulehti seuraa kuntavaalien tulostenlaskentaa reaaliajassa vaalipäivänä osoitteessa aamulehti.fi.

Kuntien keskusvaalilautakunnat aloittavat ennakkoäänten laskennan vaalipäivänä yleensä aikaisintaan kello 15, tai erityisestä syystä jo aiemmin, aikaisintaan kello 12. Tavoitteena on, että ennakkoäänestyksen tulos on valmis kello 20 vaalipäivän iltana. Koronapandemian takia ääntenlasku saattaa venyä.

Vaalipäivänä äänestys päättyy ja vaalihuoneet sulkeutuvat kello 20. Sen jälkeen vaalilautakunnat aloittavat vaalipäivänä annettujen äänten alustavan laskennan. Yleensä alustava tulos on selvillä myöhään vaalipäivän iltana. Keskusvaalilautakunnan tarkastuslaskenta alkaa vaaleja seuraavana päivänä. Keskusvaalilautakunta vahvistaa vaalien tuloksen vaalipäivää seuraavana keskiviikkona viimeistään illalla.

Vaalien tuloksen määräytymisessä käytetään niin sanottua d'Hondt'in laskentamenetelmää. Ensimmäisessä vaiheessa lasketaan kunkin ryhmittymän (puolue, vaaliliitto, yhteislista, valitsijayhdistys) saama kokonaisäänimäärä. Toisessa vaiheessa asetetaan kunkin ryhmittymän ehdokkaat paremmuusjärjestykseen heidän saamiensa äänien perusteella. Kolmannessa vaiheessa annetaan kullekin ehdokkaalle vertausluvut. Ryhmittymän eniten ääni saanut ehdokas saa vertausluvukseen ryhmittymän koko äänimäärän, toiseksi eniten ääniä saanut ehdokas puolet ryhmittymän äänimäärästä, kolmanneksi tullut ehdokas kolmanneksen ja niin edelleen. Lopulta ehdokkaat asetetaan vertauslukujen mukaiseen paremmuusjärjestykseen. Tästä listasta valitaan valtuutetuiksi niin monta ehdokasta kuin kunnassa tarvitaan eli esimerkiksi Tampereella 67 valtuutettua ja varavaltuutetut.

Valtuuston tehtävä

Valtuusto on kunnan ylin toimielin, joka käyttää kunnan ylintä poliittista päätösvaltaa. Kuntaliiton mukaan valtuustolla on kokonaisvastuu kunnan toiminnasta ja taloudesta ja sen pitää edistää kuntalaisten suoraa osallistumista kunnan toimintaan ja päätöksentekoon. Valtuusto on kunnan strateginen johtaja, joka hahmottaa ja linjaa kunnan tulevaisuuden tavoitteita ja päämääriä. Valtuusto päättää muun muassa valinnoista kunnan toimielimiin, kunnan tavoitteista, suurista investoinneista ja vuosittaisesta talousarviosta.

Tamperelaisia vuoden 2017 kuntavaalien ehdokkaita Keskustorilla: Sirpa Pursiainen (kd.), Atanas Aleksovski (sd.), Anna-Kaisa Ikonen (kok.), Mikko Aaltonen (vas.), Anna-Kaisa Heinämäki (vihr.), Heikki Luoto (ps.), Aarne Raevaara (vaTa.), Veikko Vallin (silloin Tapu.) ja Jouni Ovaska (kesk.).

Edelliset kuntavaalit 2017

Edelliset kuntavaalit järjestettiin 9.4.2017. Äänestysprosentti oli 58,9.

Koko maassa suosituin puolue oli kokoomus 20,7 prosentin kannatuksella. Sdp sai 19,4, keskusta 17,5, vihreät 12,5, perussuomalaiset 8,8, vasemmistoliitto 8,8, rkp 4,9 ja kristilliset 4,1 prosenttia äänistä.

Ylivoimaisesti eniten valtuustopaikkoja sai kuitenkin keskusta, 2824 kappaletta, kun sdp sai 1697 paikkaa ja kokoomus 1490 paikkaa. Ristiriita johtuu siitä, että kokoomus oli keskustaa suositumpi etenkin suurissa kaupungeissa, joissa asuu paljon äänestäjiä. Kuitenkin esimerkiksi Helsingissä on vain 85 valtuustopaikkaa, kun koko maassa valittiin yhteensä noin 9000 kunnanvaltuutettua.

Tampereella kuntavaalit voitti sdp 22,1 prosentin äänisaaliilla. Kokoomus sai 21,6, vihreät 20, vasemmistoliitto 10,8, perussuomalaiset 6,2, keskusta 5,6, Tampereen puolesta 5,0, kristilliset 4,0 ja vaihtoehto Tampere 1,6 prosenttia äänistä.

Sdp sai valtuuston 67 paikasta Tampereella 16, kokoomus 15, vihreät 14, vasemmistoliitto 7, perussuomalaiset 4, keskusta 4, Tampereen puolesta 3 ja kristilliset 2 paikkaa sekä vaihtoehto Tampere ja rkp yhden paikan. Kokoomus, kristilliset ja rkp muodostavat yhteisen valtuustoryhmän, joka kokonaisuudessaan sai 18 paikkaa. Sittemmin valtuuston voimasuhteet ovat jonkin verran muuttuneet erilaisten muutosten perusteella, kun osa valtuutetuista on vaihtanut valtuustoryhmää tai eronnut ryhmästään.

Tampereella vuoden 2017 kuntavaalien ylivoimainen ääniharava oli Sanna Marin (sd.) 5783 äänellä. Anna-Kaisa Ikonen (kok.) sai 3650 ääntä ja Lauri Lyly (sd.) 3575 ääntä.

Lue lisää: Puhelinsoitot vievät Anna-Kaisa Ikosta eteenpäin politiikassa – Nyt hän myöntää, että perinteinen oppositiopolitiikka ei sovi hänen luonteelleen: ”En ole oppositioräksy”

Tampereen valtuuston puheenjohtajaksi valittiin entinen pormestari, sittemmin kansanedustajaksi valittu Anna-Kaisa Ikonen ja pormestariksi eli kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Lauri Lyly. Tapana on, että pormestariksi valitaan lähtökohtaisesti vaalit voittaneen puolueen edustaja.

Lue lisää: Huolestuttava ilmiö varjostaa kuntavaaleja – Moni pohtii, uskaltaako edes lähteä ehdolle

Lue lisää: Some korostuu, muttei ratkaise kuntavaaleja

Tämä on päivittyvä Aamulehden artikkeli, joka kertoo pirkanmaalaisittain kaiken oleellisen kuntavaaleista 2021. Artikkelia päivitetään aina tarvittaessa. Artikkelissa on käytetty lähteenä muun muassa Aamulehden arkistoa ja oikeusministeriön vaalisivuja.

Oikaisu 28.5.2020 kello 11.33: Korjattu Nina Silius-Haouarin nimi.

Päivitys 17.2.2021 klo 14.03: Kirsi-Maarit Asplund oli Tampereen Perussuomalaisten puheenjohtaja silloin, kun perussuomalaiset ilmoitti hänet kuntavaaliehdokkaaksi, mutta nykyisin puheenjohtaja on Antti Moisander.

Oikaisu 18.2.2021 kello 19.07: Korjattu juttuun, että ehdokasasettelu vahvistetaan 18. maaliskuuta 2021, ei 18. huhtikuuta kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki.

Päivitys 6.3.2021 kello 13.34: Päivitetty juttuun tieto kuntavaalien siirtymisestä huhtikuulta kesäkuulle.

Päivitys 6.3.2021 kello 15.31: Lisätty tieto ennakkoäänestysajankohdasta sekä 18 vuotta täyttävien äänioikeudesta.

Päivitys 17.3.2021 kello 9.42: Lisätty tieto Aamulehden jutusta, johon kaikki Pirkanmaan kuntavaaliehdokkaat on koottu.

Päivitys 1.6.2021 klo 14.20: Päivitetty juttua kauttaaltaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut