Tampere

Yritys varasi Tampere-aiheisia verkko-osoitteita ja kauppasi niitä kaupungille – Kaupungilta tyly vastaus

Tampereen viestintäjohtaja kertoo, ettei Tampere käy kauppaa verkko-osoitteilla.

Kuvakaappaus / Aamulehti
Yritys varasi Tampere-aiheisia verkko-osoitteita ja kauppasi niitä kaupungille – Kaupungilta tyly vastaus

Emporia Group on perustanut myös muun muassa Tampere2026-Instagram-tilin, joka on kerännyt 164 seuraajaa.

Arttu RantakärkkäAamulehti

Euroopan kulttuuripääkaupungiksi pyrkiminen on Tampereella vasta valmisteilla, mutta oululainen Emporia Group -yritys pitää hakua niin todennäköisenä, että on varannut käyttöönsä MyTampere.fi- ja Tampere2026.fi-verkko-osoitteet sekä niihin liittyvät sosiaalisen median tilit ja aputoiminimet.

Verkko-osoitevarauksista nousi viime viikolla kohu, kun kulttuuripääkaupungiksi hakevassa Oulussa havahduttiin siihen, että Emporia Group oli varannut muun muassa Oulu2026.fi-verkko-osoitteen sekä Oulu2026-nimiset Facebook-, Instagram- ja Twitter-tilit.

Emporian yrittäjä Taneli Tuomaala tarjoutui ensin myymään tunnukset ja osoitteet Oulun kaupungille 12 000 euron hintaan, mutta päätyi saamansa mediahuomion jälkeen luovuttamaan osoitteet veloituksetta. Asiasta uutisoi muun muassa Iltalehti.

Tampereella päätöstä kulttuuripääkaupungiksi hakemisesta ei ole kaupunginhallituksessa tehty, mutta Tampere2026-Facebook-sivulla asiaa pidetään jo varmana: "#Tampere2026 matkalla Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Tervetuloa mukaan!"

Aamulehden tavoittama, Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtajaksikin taannoin hakenut Tuomaala ei halua kommentoida varaamiensa verkko-osoitteiden tulevaisuutta.

–En kommentoi tässä vaiheessa asiaa sen enempää, kuin että Tampereen kaupunki on tietoinen tilanteesta ja neuvottelut aiheesta ovat meneillään. Sen sanon, että tilannehan on erittäin hyvä Tampereen kaupungin kannalta, jos he päättävät hakea kulttuuripääkaupungiksi. Verkko-osoitteet eivät ainakaan ole minkään ulkomaisen tahon hallussa.

Lähes kaikki Tampereen valtuustoryhmien puheenjohtajat ovat ilmaisseet kannattavansa hakua Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

Tampere ei käy kauppaa verkko-osoitteilla

Tampereen kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Lauri Savisaarelle tieto varatuista verkko-osoitteista tulee uutisena.

–Oho. Kuulen asiasta nyt ensimmäistä kertaa. En ole tietoinen, että tällaisia neuvotteluja olisi käyty, mutta se ei tarkoita, etteikö Tuomaala olisi keskustellut kaupungin edustajan kanssa, Savisaari sanoo.

Tampereen yritys- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tuija Télen kertoo kuulleensa, että verkko-osoitteita on varattu, mutta ei ole itse keskustellut Tuomaalan kanssa. Tampereen viestintäjohtaja Anna-Maria Maunu sen sijaan on.

–Olen puhunut puhelimessa Taneli Tuomaalan kanssa, ja hän on tarjonnut verkko-osoitteita Tampereen kaupungille. Ilmoitimme hänelle, että hakua kulttuuripääkaupungiksi ei ole vielä päätetty. Emme neuvottele tästä asiasta. Tampere ei käy kauppaa verkko-osoitteilla, Maunu toteaa.

Tuomaalan tarjoukseen sisältyi Maunun mukaan myös sosiaalisen median markkinointipalveluja ja näkyvyyttä.

Verkko-osoite ei ole enää tärkein

Maunu kertoo, että verkko-osoitteiden eli domainien merkitys viestinnässä on vähentynyt viime vuosina. Suuri osa verkkoliikenteestä tulee Googlen kaltaisten hakupalvelujen kautta, eikä sivuston osoitteella tällöin ole niin suurta roolia.

–Meillä on tampere.fi-verkko-osoite, jonka alla kaupungin verkkoviestintä lähtökohtaisesti tapahtuu.

Maunu muistelee, että domaineilla on aiemminkin yritetty käydä kauppaa kaupungin kanssa.

–Takavuosina näitä yrittäjiä oli enemmänkin. Mieleen tulee esimerkiksi eräs palveluhakemistotarjoaja, joka yritti aggressiivisestikin saada myytyä meille oman palvelunsa, jossa hän käytti näkyvästi esimerkiksi Tampereen vaakunaa. Vaakuna on kuitenkin kaupungin logo, jota ei saa käyttää luvatta.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Tampereen asioiden hoitotavan tuntien tyly vastaus on ollut ”emme voi maksaa teille kuin 5000 euroa per osoite sillä ette ole rakennusliike tai kaupunginhallitukselle sukua.”

  • Nimetön

    Hyvä tulevaisuus Tanelilla, onnea vaan uusiin projekteihin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio