Televisio

Ylen hyllytyspäätös tuli suositun lastenohjelman tekijöille yllätyksenä – Käsikirjoittaja Heikki Salo: Intiaanihahmo oli jo muuttumassa

Yle päätti siirtää Herra Heinämäen Lato-orkesterin Elävään arkistoon, koska intiaanihahmo Päällikkö Punanata on koettu alkuperäiskansoja loukkaavaksi.

Tomi Vuokola / Aamulehden arkisto
Ylen hyllytyspäätös tuli suositun lastenohjelman tekijöille yllätyksenä – Käsikirjoittaja Heikki Salo: Intiaanihahmo oli jo muuttumassa

Heikki Salo kertoo, että Päällikkö Punanata oli jo muuttumassa, ja kulttuuriseen omimiseen liittyvät ongelmat olivat tiedossa. Salon mukaan oikea ratkaisu ei kuitenkaan ole lasten rakastaman hahmon hylkääminen.

Heidi PesonenAamulehti

Käsikirjoittaja Heikki Salo ihmettelee Ylen ratkaisua hyllyttää Herra Heinämäen Lato-orkesteri Pikku Kakkosesta ja Lasten Areenasta. Yle päätti siirtää suositun ohjelman Elävään arkistoon, koska intiaanihahmo Päällikkö Punanata on koettu alkuperäiskansoja loukkaavaksi.

Päätös tuli tekijöille yllätyksenä.

–Jos Yle olisi kysynyt meiltä asiasta, olisimme kertoneet, että Punanata on ollut jo jonkin aikaa muutoksessa. Olemme tiedostaneet Punanataa koskevan kulttuurisen omimisen ongelman jo viime vuoden puolella ja ruvenneet kehittelemään ratkaisua, Salo kertoo.

Lato-orkesteri/Press
Yle päätti hyllyttää Herra Heinämäen Lato-orkesterin Pikku Kakkosesta ja Lasten Areenasta ja siirtää suositun ohjelman Elävään arkistoon intiaanihahmon takia. Heikki Salo on lato-orkesterissa Herra Pujo.

Yle päätti hyllyttää Herra Heinämäen Lato-orkesterin Pikku Kakkosesta ja Lasten Areenasta ja siirtää suositun ohjelman Elävään arkistoon intiaanihahmon takia. Heikki Salo on lato-orkesterissa Herra Pujo.

Maaliskuussa Herra Heinämäen Lato-orkesterin Facebook-sivuilla julkaistiin video, jossa Punanata istuu peilin edessä kokeilemassa erilaisia päähineitä ja pyyhkimässä väriä kasvoiltaan.

–Sillä oli tarkoitus viestittää, että mietimme tätä asiaa. Kulttuurisessa omimisessa on kyse siitä, että mennään esimerkiksi alkuperäiskansojen kulttuuriin ja omitaan sieltä asioita, eikä ymmärretä, mitä ne asiat ovat. Juuri sitä olemme aikaisemmin tehneet, Salo myöntää.

Hän jatkaa, että kun 20 vuotta sitten Punanatan hahmoa alettiin kehitellä, siihen suhtauduttiin lapsenmielisesti. Hahmolle laitettiin sulkapäähine ja väriä kasvoihin ja ajateltiin, että se on "inkkari". Silloin asiaa ei problematisoitu.

–Nyt ymmärrämme, että emme oikeasti tiedä, mitä viivat Punanatan poskella tarkoittavat. Ehkä siinä tapauksessa olisi syytä muuttaa ne. Ne voidaan ottaa pois, mutta se on aika tylsä ratkaisu, joten olemme pohtineet, että tehtäisiin smile-kuviot hänen poskiinsa. Se olisi sellaista positiivista Heinämäki-henkeä. Mitä tehdään sulkapäähineelle? Sitä emme tiedä vielä, Salo kertoo.

Punanata muuttuu

Salo kritisoi Yleä siitä, että ratkaisuna tilanteeseen oli hyllyttää ohjelma, eikä käydä keskustelua ja pohdintaa asiasta, joka on uusi ja johon törmätään jatkossa yhä enemmän. Asioita joudutaan määrittelemään uudestaan.

–Kysymys kuuluu, että mitä lastenorkesteri tekee tällaisessa tilanteessa hahmolle, jota hirveän moni lapsi rakastaa. Onko oikea ratkaisu se, että se laitetaan monttuun, Salo kysyy.

Herra Heinämäen Lato-orkesterin ratkaisu on ollut se, että Punanatan hahmo muuttuu lapsikatsojat huomioivalla tavalla. Se on samalla oppimisprosessi ja keskustelua.

Vaikka orkesteri hyllytettiin Pikku Kakkosesta, jatkaa se keikkailua ja muuta toimintaansa normaalisti.


Lue myös nämä


Kommentit (43)

  • Nimetön

    Eli jatkossa alkuperäiskansaan kuuluva ei saa puhua, elää tai pukeutua kuin valtaväestoon kuuluva tai esittää valtaväestöön kuuluvan näköistä missään? 🤔

  • Nimetön

    Yle varmaan pitää huolen sitten myös esim. siitä ettei homoa esitä koskaan hetero, tai heteroa homo. Transhahmon pitää olla oikeasti trans, ettei kukaan loukkaannu. Ja rekkakuskia pitää esittää oikea rekkakuski, ettei loukata heitäkään.
    Vai miten se olikaan, Yle? Saako fiktiota enää edes tehdä?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio