Musiikki

Yle ei maksa Saara Aallon lauluntekijöitä Euroviisuihin – Yle: Tämä ei ole rahakysymys, kyse on periaatteesta

Ylen tuottaja Anssi Autio kertoo Aamulehdelle, ettei Suomessa ole ollut tapana lähettää kappaleiden tekijöitä Euroviisuihin kuin erityistapauksissa.

Jussi Meling
Yle ei maksa Saara Aallon lauluntekijöitä Euroviisuihin – Yle: Tämä ei ole rahakysymys, kyse on periaatteesta

Saara Aalto nousee euroviisu-lavalle Lissabonissa toukokuussa ja esittää kappaleen Monsters.

Anni TolonenAamulehti

Yle ei aio maksaa Saara Aallon lauluntekijöitä Joy ja Linnea Debiä Lissaboniin Euroviisuihin. Linnea Deb kertoo Aftonbladetin haastattelussa, että päätös tuntuu biisintekijöistä hyvin surulliselta.

–Sama kuin elokuvafestivaaleilla ei olisi paikan päällä ohjaajaa tai käsikirjoittajaa, Linnea Deb sanoo.

Aallon Monsters, Domino ja Queens -kilpailukappaleiden kirjoittajat nähtiin Uuden musiikin kilpailun lähetyksessä Espoossa. Aftonbladetin haastattelussa Deb kysyy, miksi lauluntekijät lennätettiin Suomeen televisiolähetystä varten, mutta ei itse euroviisu-kisaan Lissaboniin.

Linnea Deb on ruotsalainen laulaja, tuottaja ja lauluntekijä, jonka kirjoittamat kappaleet ovat useasti voittaneet muun muassa ruotsalaisen Melodifestivalen-laulukilpailun.

Deb muistetaan myös laulaja Måns Zelmerlöwin Heroes-kappaleesta, jolla irtosi euroviisuvoitto vuonna 2015. Nyt lauluntekijä kertoo Aftonbladetille, että aikoo lopettaa yhteistyön Ylen kanssa.

–Ei, emme aio enää työskennellä Ylen kanssa, Deb sanoo.

Ylen tuottaja Anssi Autio vastaa Ylellä niin Uuden musiikin kilpailusta kuin Euroviisuistakin. Aftonbladetin jutun jälkeen monet lehdet uutisoivat maanantaina Suomessa, että Yle ei aio maksaa Debin pariskuntaa Lissaboniin, koska Ylellä ei ole siihen varaa.

Onko kysymys rahasta, Ylen Anssi Autio?

–Ei. Tämä ei ole rahakysymys, vaan kyse on periaatteesta. Voimme lähettää biisintekijät mukaan kisoihin, jos siihen on erityinen syy. Esimerkiksi kun Krista Siegfrids osallistui Euroviisuihin, hänen mukanaan lähti myös biisintekijöitä. Tämä johtui siitä, että paikan päällä piti selvitellä vielä show'hun liittyviä yksityiskohtia, kuten taustalaulukysymyksiä.

–En tiedä, onko Ruotsissa jokin automaatio, että biisintekijät lähetetään mukaan, mutta monessa maassa niin ei todellakaan ole, Autio lisää.

Tänä vuonna Ylen lähettämään Lissabonin-delegaatioon kuuluu noin 20 ihmistä. Saara Aallon oma tiimi on jo puolet koko ryhmästä, Autio kertoo.

Esimerkiksi viime vuonna Ylen delegaatioon kuului esiintyjien lisäksi muun muassa bloggareita. Bloggarit tekivät kisoista omille kanavilleen esimerkiksi Instagramiin ja YouTubeen erilaisia kokonaisuuksia, ja Yle maksoi heidän matkansa ja majoituksensa.

Tilanne oli erilainen kuin nyt, tuottaja kertoo.

–Esiintyjillä ei ollut omia tiedottajia tai managereita, joten delegaatioon mahtui hyvin. Yksi syy oli myös se, että viime vuonna Ukrainaan lähti vain muutamia suomalaistoimittajia.

Linnea Deb sanoi haastattelussa, että hän ei aio olla enää yhteistyössä Ylen kanssa. Miltä tämä kuulostaa?

–Tuntuu todella ikävältä. Mehän kutsuimme heidät Suomeen ja olemme tehneet yhteistyötä hyvällä meiningillä. Jos yhteistyö on nyt tästä kiinni, todella harmi. Olemme pyrkineet tekemään heidän biisistään parhaan mahdollisen show'n.

Euroviisut järjestetään Lissabonissa 8.–12. toukokuuta.


Lue myös nämä


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Tämähän on selvä asia,miksi yleensä tuara esille,kyseessä veroraha joka pitäisi tarjota hyvää ohjelmaa TVstä,mikä ei ole tähän päivään onnistunut,uudistaminen pilas koko ylen.

  • Nimetön

    Onkos muiden euroviisulaulujen tekijät päässeet ylen kustannuksella mukaan?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio