Elokuvat

"Wonder Womanilla on jätkissä kestämistä" – Justice Leaguen supersankarit ovat kuin pahaisia kakaroita

Elokuva-arvio: Supersankaritalojen taistelussa DC Comics ottaa jatkuvasti takkiin Marvelilta, jolla on vinkeämmät hahmot, osuvampi huumori ja näppärämmät ohjaajat.

"Wonder Womanilla on jätkissä kestämistä" – Justice Leaguen supersankarit ovat kuin pahaisia kakaroita

Justice Leaguen Batmanina nähdään Ben Affleck.

Kari Salminen

Mihin Zack Snyder ajattelee voivansa mennä seuraavaksi? Justice League käsittelee maailman tuhoa myyttis-avaruudellisen sarvipääolennon, digitaalisen vara-Saatanan ja hänen kohorttiensa kynsissä ja DC-sankarien taistelua kohtaloa vastaan. Isommaksi ei ainakaan voi mennä.

Snyder on väärä DC-perinnön vaalijaksi. Hänen käsissään sankarit ovat sekä antiikin mytologiasta että pyöreän pöydän ritareista kopioituja myyttisiä yliolentoja, joilla vain sattuu olemaan 1930-luvun lopulla alkunsa saaneiden supersankarien tamineet ja tavat.

Elokuvan välitön inspiraatio tulee yllättäen Marvelin Fantastic Fourin todellisen isän, piirtäjä Jack Kirbyn DC:lle luomasta New Gods -mytologiasta. Barokkisen rönsyilevä perusta takaa sen, etteivät hahmojen luonteet muserru massan alle.

Justice League on vain hieman vetävämpi tapaus kuin DC:n edelliset alinoteeraukset Batman v Superman: Dawn of Justice ja Suicide Squad.

Dialogissa on sentään pientä lennokkuutta. Parhaassa vitsissä Batmanilta kysytään, mikä on hänen supervoimansa. ”Olen rikas”, vastaa viittaritari.

Sivussa pelastetaan maailma

Elokuvakin on turhan rikas. Se kaatuu oman animaatiotehokkuutensa ilmatiiviseen vyöryyn. Ihmisiä ja arkea ei enää näy. Ei, vaikka Wonder Woman (Gal Gadot) lohkaiseekin, että hän paiskoo hommia kakaroiden kanssa – tarkoittaen miehiä.

Tarujen amatsoniprinsessan vierellä sählää epävarma teini, ultranopea Flash eli Salama (Ezra Miller), coolia poikaslangia vääntävä Atlantiksen puolilento ja merten sankari Aquaman eli Vesimies (Jason Momoa) ja ihmisen ja koneihmeen yhdistelmä Kyborgi (Ray Fisher).

Kaikkien superheerosten alku ja isä Superman (Henry Cavill) on kuollut, mutta henkiin sankari tietysti herää. Se on elokuvakupletin juoni ja Justice League -ryhmän synnyn takuutoimi.

Siinä sivussa tietysti pelastetaan maailma helkutin äpärien ja Apokolips-planeetan pomon Steppenwolf-demonin kynsistä.

Paljon hyvää ei löydy

Jos sotkuisesta ja turhan täytetystä elokuvasta jotain hyvää täytyy nostaa esiin, olkoon se sankarien kevytkoominen kemia, joka tosin alkaa nopeasti toistaa itseään nuorisokielisinä heittoina. Parhaiten hahmoista onnistuu yllättäen Superman. Hän on seipäitä sarjassa nielevä oikeuden ja amerikkalaisen elämäntavan puolustaja. Kryptonin suuri poika on tarkoituksellisen paperinen kiiltokuva.

Tarina on puhdasta fantasia- ja roolipelihöttöä. Kolme maailmaan piilotettua kuutiota muodostavat elämän, kuoleman ja tuomiopäivän energia-aseen, josta taistellaan.

Nyttemmin ohjaajanakin kunnostautuneen Ben Affleckin kasvoilta voi lukea sanattoman rukouksen: voi kun minut vapautettaisiin tästä hölmöilystä. Amy Adams Lois Lanen, Diane Lane Martha Kentin ja Jeremy Irons Alfredin rooleissa ottavat työvoiton rutiineillaan.

Millähän DC-elokuviin saataisiin vastaavaa kertomisen iloa ja ilmavuutta kuin nähtiin Wonder Womanin sooloelokuvassa? Ehkä antamalla enemmän tilaa naisille.

Justice League

Ohjaus: Zack Snyder.

Pääosissa: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Gal Gadot, Ezra Miller, Jason Momoa, Ray Fisher, Jeremy Irons, Diane Lane, Connie Nielsen, J.J. Simmons, Ciarán Hinds, Billy Crudup.

Kesto: 2 h 1 min.

Ikäraja K12.

Ensi-ilta: 3D Plevna ke–to 17.30, 20.45. 2D ke Plevna 14, to 14.45. Cine Atlas ke 17, 19.40, to 17.15, 19.45.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio