Elokuvat

Whitney Houston kimmeltää kaukana huumeisen tokkuran takana – 200 miljoona levyä myynyt tähti on yhä arvoitus, kun lopputekstit vierivät valkokankaalle

Elokuva-arvio: Whitney on dokumentti hämmennyksestä, jonka ennenaikainen kuolema jättää.

Cinema Mondo
Whitney Houston kimmeltää kaukana huumeisen tokkuran takana – 200 miljoona levyä myynyt tähti on yhä arvoitus, kun lopputekstit vierivät valkokankaalle

Yli 200 miljoonaa levyä myynyt laulaja Whitney Houston tuhoutui huumeisiin. Whitney-elokuva kuvaa parhaiten hänen lähipiirinsä hämmennystä.

Pekka EronenAamulehti

Whitneyssä muistellaan Whitney Houstonin rappioelämää laulaja-aviomies Bobby Brownin kanssa. Ei se silti ole juorudokumentti.

Eikä se ole kohudokumenttikaan, vaikka Houstonin lapsuudesta paljastuu kipeä salaisuus ja megatähti nähdään pöllyissä oman äitinsä sylissä.

Ja vaikka mukana on pätkiä hittivideoista, kimmeltäviä konserttihetkiä ja ihka ensimmäinen tv-esiintyminen, ei Whitney ole fanidokkarikaan.

Lähinnä se on dokumentti hämmennyksestä, jonka ennenaikainen kuolema jättää. Hämmennys on perheen, ystävien, lähipiirin – ja ohjaaja Kevin Macdonaldin: miten tässä näin pääsi käymään? Oliko joku siihen syyllinen? Olisinko voinut tehdä jotakin toisin? Olisiko joku muu?

200 miljoona levyä myynyt Houston on arvoitus vielä silloinkin, kun elokuva kertaa tämän viimeiset hetket, ja lopputekstit vierivät valkokankaalle.

Kyllä elokuva kertoa yrittää. Turhankin monella suulla.

Perhe tahtoo tähteyttä

Whitney Houston syntyi elokuussa 1963, kolmantena lapsena Cissy ja John Houstonin perheeseen. Äiti oli soul- ja gospellaulaja, isä virkamies. Perhe tähtäsi sosiaaliseen nousuun jo kauan ennen kuin Whitneyn menestys heivasi heidät korkealle, läpi keskiluokan lasikaton. Siellä raha ja menestys repivät paljon rikki.

Dokumenttia katsoessa tulee muitakin traagisia poppareita mieleen: Michael Jackson, kun kerrotaan, kuinka äiti koulutti tähteä tyttärestään. Amy Whitehouse, kun isä yritti puristaa tästä miljoonat irti raastuvassa.

Whitney ei saa aiheesta yhtä pakahduttavaa otetta kuin Whitehouse -dokumentti Amy. Silti se piti hereillä tämmöisenkin katsojan, joka on aina vierastanut Houstonin ”kovaa ja korkealta” -laulutyyliä. Loputon irtosälä 1980–1990-luvuilta ei syvennä elokuvaa, mutta aikakoneesta se käy.

Huumeista tokkuraa ja tuhoa

Whitney murenee käsiin, mikä tavallaan on rehellistä. Semmoisia naruja ei ole keksittykään, joilla yhden ihmisen elämän saisi tiukkaan pakettiin.

Siksi jokainen muistelijakin on pulassa. Houstonin täti puhkeaa lohduttomaan itkuun juuri, kun aikoo kertoa, miksi otti tytön kasvatettavakseen. Amerikan mustalla yhteisöllä on puolestaan aina ollut viha–rakkaus-suhde vaaleansävyiseen laulajaan, jota valkoinen keskiluokka palvoi.

Veljet tahtovat pyyhkiä pikkusiskon elämäntarinasta Robyn Crawfordin – tämän luottoihmisen ja ehkä rakastetunkin. Bobby Brown tahtoo sivuuttaa avioliiton huumeisen menneisyyden, mikä on kaiken filmatun tokkuran jälkeen mahdotonta.

Siihen sisältyykin koko elokuvan todellisin tragedia. Kuuluisa sekakäyttäjäpariskunta ei jättänyt tyttärelleen Bobbi Kristina Brownille oikein minkäänlaisia selviytymisen eväitä.

Whitney ★★★

Ohjaus: Kevin Macdonald. Pituus: 2 h. Ikäraja: 7. Ensi-ilta: Plevna pe 17.15, la 15.15, 17.15, su 15.15, 17.15, ma 15.15, 17.15, ti 15.15, 17.15, ke 15.15, 17.15, to 15.15, 17.15. Niagara pe 16, 20, la 15.30, 20, su 15:45, ma 10, 18.45, ti 12,20, ke 19, to 11.45, 19.30.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Amy-fani

    Kuka on tämä Amy Whitehouse? Toimittaja tarkoittaa varmaan Amy Winehouse?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio