Teatteri

"Venäjän pitäisi pyytää anteeksi Suomelta ja palauttaa maat, jotka on viety" – venäläisohjaaja rinnastaa Suomen ja Ukrainan tilanteet

Dokumentaalisen teatterin kuuluisa moskovalaisohjaaja Varvara Faer ohjaa nyt Suomessa. Hän sanoo suorat sanat Venäjän toiminnasta.

Emil Bobyrev
"Venäjän pitäisi pyytää anteeksi Suomelta ja palauttaa maat, jotka on viety" – venäläisohjaaja rinnastaa Suomen ja Ukrainan tilanteet

Moskovalainen ohjaaja Varvara Fears ohjaa dokumenttiteatteriesitystä nimeltä Rajavirhe.

Anu Ala-KorpelaAamulehti

–Venäjän pitäisi pyytää anteeksi Suomelta kaikkea tapahtunutta ja palauttaa ne maat, joita on viety. Se on minun mielipiteeni siitä, mikä olisi oikein, sanoo venäläinen ohjaaja Varvara Faer.

Faer on parhaillaan Suomessa ohjaamassa teatteriesitystä nimeltä Rajavirhe. Esitys rinnastaa Talvisodan ja sen, mitä nyt tapahtuu Ukrainassa.

Esitys saa ensi-iltansa 10. lokakuuta Teatteri Telakalla Tampereella.

–Sen tunnustaminen, että on tehty vääryyttä, olisi pitänyt tapahtua jo paljon aiemmin. Mutta sitä ei ole tänä päivänäkään tapahtunut. Jatkuvasti ollaan vähän kuin ystäviä, mutta ei todellakaan niitä, Faer sanoo.

"Elävä haava"

Rajavirhettä varten on haastateltu ihmisiä Suomessa ja Ukrainassa esimerkiksi Talvisodasta ja Ukrainan tilanteesta.

–Ukraina on nyt samanlaisessa tilanteessa, jota Suomi on elänyt kahdeksankymmentä vuotta sitten, Faer sanoo

Faerin mukaan molemmat pienet valtiot ovat kärsineet ison ja vahvan Venäjän toimista. Vaikka vuonna 1939 oli vielä Neuvostoliitto, dominoiva oli Venäjä.

–Ukrainalaisilla se on elävä haava, joka vuotaa verta. Suomalaisten kokemus on todella kaukana. Vanhukset muistavat kaiken. Suomessa koko yhteisö on tasapainottunut ja muuttunut kulutusyhteiskunnaksi, ja suuressa mittakaavassa nämä ajatukset eivät heilauta.

Miten anteeksianto on mahdollista?

Rajavirhe on dokumenttiteatteriesitys. Päähenkilö on näytelmän käsikirjoittaja, ukrainalainen Maksim Kurotshkin.

Esityksen punaisena lankana on moraalinen ongelma, johon päähenkilö koettaa löytää ratkaisua.

–Hän yrittää käsittää, miten on mahdollista, että ihmiset jotka ovat eläneet rankat tapahtumat vuonna 1939, ovat ikään kuin antaneet anteeksi sille isolle Venäjälle kaiken, vaikka heiltä vietiin maat ja elämät, Faer sanoo.

–Kristinuskon mukaan pitää antaa anteeksi ihmiselle, joka on sinua vastaan rikkonut. Käytännössä katsotaan, että jos joku on tehnyt sinulle jotain pahaa, ajan saatossa pystyt antamaan hänelle anteeksi, mutta et missään tapauksessa ole hänen kanssaan tekemisissä, Faer sanoo.

Kurotshkin on muun muassa ohjannut dokumentin Maidanin aukion tapahtumista. Poliisi keskeytti dokumentin esityksen Venäjällä.

Rajavirhe ensi-illassa ti 10. lokakuuta 2017 klo 19 Teatteri Telakalla.


Lue myös nämä


Kommentit (19)

  • Ak

    Venäjä on aina ollut rosvo sellaisena pysyykin.Tuo Tarton rauhakin oli yksipuolinen ei Suomalaisten hyväksymä muuten kuin liitoutuneiden pakottama. No siinä nyt ei ollut Venäjä yksin syypää vaan tuo länsiliitoutumakin. Ja nyt sen nimi on Nato johon taas Suomen Porvari on kieliruskeana halajamassa. Kun Hitleri ei saanut aseilla tahtoaan läpi yritetään nyt Merkelin konsteilla .Nato vain yks lässytäjä senilin USA:n määräysvallan alla. Vastassa toinen Diktatori Puti .Ei ole Suomen syöjien välissä helpoa kun niitä on omassa kansakin;(

  • Rus

    Kuten piirityksen Leningradin, Suomalaiset halua saada jotain

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio