Kirjat

Varoitus: tämä tositapahtumiin pohjautuva korealaiskirja ei sovi herkimmille – Han Kangin Ihmisen teot näyttää, mihin lajimme pahimmillaan pystyy

Kirja-arvio: Vegetaristin kirjoittajan väkivaltainen romaani saa lukijan pälyilemään selkänsä taakse

Varoitus: tämä tositapahtumiin pohjautuva korealaiskirja ei sovi herkimmille – Han Kangin Ihmisen teot näyttää, mihin lajimme pahimmillaan pystyy

Han Kang on eteläkorealainen kirjailija. Ihmisen tekojen koreankielinen alkuteos ilmestyi vuonna 2014.

Noora Vaarala

Aluksi nimi tuntuu vähän mahtipontiselta. Ihmisen teot – tämä pieni kirjako ne muka pystyy aukottomasti käsittelemään?

Pian käy ilmi, että nimelle on katetta. Han Kang tosiaan menee romaanissaan ihmisyyden ytimeen asti. Luuhun, ihon ja lihan läpi.

Kirja näyttää, miten haurasta ja miten sitkeää elämä on, miten julmia ja miten lempeitä ihmiset voivat olla toisilleen. Kun olosuhteet ovat otolliset, melkein kenestä tahansa voi tulla hirviö.

Mutta kaikista ei tule.

Kirja näyttää kaiken

Etelä-Korean lähihistoria ei ole Suomessa yleinen puheenaihe, eikä Ihmisen tekojen aiheesta, Gwangjun kansannoususta, ole meillä juuri kirjoitettu. Siksikin tämän kirjan suomennos (jonka on tehnyt Sari Karhulahti) on tärkeä. Koreankielinen alkuteos ilmestyi vuonna 2014, ja käännös on tehty mutkan kautta, englannista suomeen.

Kansannousu koettiin Etelä-Korean lounaisosassa sijaitsevassa Gwangjun kaupungissa toukokuussa 1980. Se oli lyhyt ja verinen. Demokratiaa vaatineiden opiskelijoiden ja kaupunkilaisten mielenosoitukset tukahdutettiin väkivaltaisesti reilussa viikossa. Hallituksen joukot tappoivat arviolta 1000–2000 ihmistä.

Osa kuolemista tapahtui myöhemmin vankiloissa, joissa mielenosoittajia kidutettiin kammottavilla tavoilla. Han Kang kuvailee yksityiskohtaisesti, miltä vangista tuntuu, kun kynää hakataan hänen sormiensa väliin niin kauan, että luu tulee esiin.

Kirja näyttää ihan kaiken: pistimillä silvotut kasvot, vatsoista pursuilevat sisäelimet ja haisevat ruumisröykkiöt.

Ei herkimmille sopivaa iltaluettavaa, siis, vaikka väkivallalla ei mässäillä. Enemmänkin ote on kylmän rauhallinen. Han Kang tuntuu toteavan, että tällaista se oli, ja tällaista se voi taas olla, jos emme pidä kiinni inhimillisyydestä.

Väkivaltaisilla kohtauksilla on vaikutuksensa, ainakin minuun. Kun olen romaanin puolessavälissä, suljen sen hetkeksi ja lähden ruokakauppaan. Vihanneshyllyllä säpsähdän, kun joku astuu viereen. Kotitalon porttikongissa pälyilen taakseni: seuraako joku?

Huvittavaa. Toisin kuin gwangjulaisten elämä vuonna 1980.

Mukana tuttuja elementtejä

Han Kang muistuttaa, että aina voi valita toisin. Ihmisen tekojen tärkeimmät henkilöhahmot ovat vapaaehtoisia nuoria, jotka siistivät tapettujen ruumiit ennen kuin omaiset tulevat noutamaan niitä. Kirjassa tavataan sotilaita, jotka ampuvat ilmaan, kun tulituskäsky tulee, ja kidutettuja, jotka eivät suostu kääntymään sellitovereitaan vastaan.

Mukana on Han Kangin hittikirja Vegetaristista tuttuja elementtejä. Yksi Ihmisen tekojen henkilöhahmoista ei kykene syömään lihaa, ja elämän ja kuoleman välillä liikutaan molemmissa romaaneissa yhtä luontevasti ja koruttomasti.

Lue lisää: Vegetaristi vei eteläkorealaisen kirjoittajansa kulttuuriministerin mustalle listalle

Rakenteeltaan Ihmisen teot on sirpaleinen. Näkökulmia ja aikatasoja on monta, ja niiden välillä hypitään jatkuvasti. Otaksun, että ideana on osoittaa, miten hallituksen väkivaltainen toiminta hajotti Gwangjun ja koko Etelä-Korean vuosikymmeniksi.

Kun kansannousu päättyi, jäljelle jäi palasia. Niitä Han Kang on ansiokkaasti Ihmisen tekoihin kasannut.

Han Kang: Ihmisen teot

★★★★

Suomentanut Sari Karhulahti

231 sivua. Gummerus, 2018.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio