Musiikki

Vaimokin löytyi Egyptistä – Palkitun tamperelaisfestivaalin päävieraisiin kuuluva Ralf Gothóni vie klassista musiikkia muslimimaihin

“Elämässä pitää olla haasteita, suuntaa, näkemystä ja halua kehittyä henkisesti", sanoo Tampere Chamber Musiciin pianistina, säveltäjänä, opettajana ja keskustelijana osallistuva artisti.

Kauko Marko
Vaimokin löytyi Egyptistä – Palkitun tamperelaisfestivaalin päävieraisiin kuuluva Ralf Gothóni vie klassista musiikkia muslimimaihin

Saksassa asuva pianisti, säveltäjä ja kapellimestari Ralf Gothóni tulee tällä viikolla Tampereelle soittamaan kamarimusiikkia. Häntä voi kuulla peräti kolmessa konsertissa.

Harri HautalaAamulehti

Hyvinvointi on hyvin henkilökohtainen asia.

Näin sen tulkitsee muusikko Ralf Gothóni:

–Hyvinvointia ei ole pelkästään se, että elää rauhallista elämää, talous on kunnossa ja koirakin voi hyvin. Elämässä pitää olla haasteita, suuntaa, näkemystä ja halua kehittyä henkisesti, sanoo torstaista sunnuntaihin kestävän Tampereen kamarimusiikkifestivaalin päävieraisiin kuuluva pianisti, säveltäjä ja kapellimestari.

Pianisti Heini Kärkkäisen ideoima ja johtama festivaali järjestetään nyt toista kertaa. Viime vuonna debytoinut kansainvälinen Tampere Chamber Music onnistui heti niin hyvin, että se palkittiin äskettäin Tampereen kaupungin vuoden 2017 kulttuuritekona.

Lue lisää: Tampere Chamber Music loi uutta ja sai 3000 euron palkinnon vuoden kulttuuriteosta

Festivaali keskittyy nimenomaan hyvinvoinnin ja henkisen kehityksen lisäämiseen musiikin keinoin. Sitä voi ilmentää hyvin erilaisin musiikillisin keinoin.

–Esimerkiksi Leos Janacekin sonaatti viululle ja pianolle on hurja ja emotionaalinen kappale. Hän oli villillä tavalla rakastunut naimisissa olevaan nuorempaan naiseen. Teos onkin täynnä tavattoman eloisaa ja voimakasta musiikkia, Gothóni sanoo.

Hän soittaa Tampere Chamber Musicissa Janacekin sonaatin lisäksi Schubertin, de Fallan ja Beethovenin musiikkia kolmessa eri konsertissa.

Möriken hengessä

Suomalaisen pianotaiteen ja kamarimusiikin suuriin nimiin kuuluva Ralf Gothóni on festivaalilla läsnä myös säveltäjänä, sillä heti torstain avauskonsertissa kuullaan hänen trionsa Peregrina klarinetille, alttoviululle ja pianolle.

Hieman yllättäen pianistina ei olekaan säveltäjä itse, vaan Heini Kärkkäinen.

–Enkä suinkaan ollut itse kappaletta ohjelmaan tunkemassa. Se oli Heinin ehdotus, Gothóni sanoo painokkaasti.

Peregrina on saksalaisen Hugo Wolf -seuran tilaustyö 2000-luvun alusta. Teoksen taustalla on viisi runoilija Eduard Möriken 1820-luvulla kirjoittamaa Peregrina-nimistä runoa.

–Tein sen alun perin baritonille, alttoviululle ja pianolle. Myöhemmin alttoviulisti Teemu Kupiainen halusi siitä pianotrioversion, joten laadin sellaisen klarinetille, alttoviululle ja pianolle.

–Ja vielä myöhemmin minua pyydettiin kirjoittamaan siitä versio alttoviululle ja orkesterille, joten siitä tuli alttoviulukamarikonserttokin.

Onpa teoksesta vielä olemassa myös versio alttoviululle ja pianollekin!

Rakkauden synnystä, hiipumisesta ja muistoista kertova Peregrina näyttääkin olevan Gothónille samanlainen intohimo kuin Mörikelle aikoinaan. Runoilija palasi elämänsä aikana toistuvasti omaelämäkerralliseen Peregrina-kokoelmaansa muokaten sitä moneen kertaan.

–Runot kertovat nuoresta Mörikesta, joka oli valmistunut papiksi. Hänen elämässään tapahtui onnellinen katastrofi, kun hän törmäsi Maria Meyer -nimiseen romanityttöön ja rakastui tähän sairaalloisesti, Gothóni kertoo.

Kun suhde oli ohi, Mörike jätti pappisuran ja ryhtyi lopullisesti runoilijaksi. Rakastettunsa hän ikuisti runoissaan Peregrinaksi, vaeltavaksi tytöksi.

–Sarjassa on hyvin surumielinen tunnelma. Alun eroottisuudesta käännytään vähitellen hiljaisuuteen.

Musiikkia muslimeille

Tampereen festivaali on harvinainen tilaisuus kuulla Ralf Gothónia Suomessa. Hän asuu Berliinissä nuoren egyptiläisen alttoviulistivaimonsa kanssa ja on jonkin aika sitten saanut Saksan kansalaisuudenkin.

–Kaksoiskansalaisuuteni toteutui noin toista vuotta sitten. Anoin Saksan kansalaisuutta siksi, että vaimoni saisi sen myös. Se helpottaa hänen työskentelyään ja matkustamistaan.

Gothónin omat työt painottuvat nykyisin kamarimusiikkiin ja opetukseen. Raskaat soolopianokonsertit hän jätti jo kymmenen vuotta sitten sormien nivelrikon vuoksi.

–Soitan yhä kamarimusiikkia ja konserttoja, mutta uusia teoksia en tosin paljon pysty enää soittamaan, sillä kädet eivät kestäisi tuntikausia harjoittelua. Onneksi vanha ohjelmistoni on tarpeeksi laaja.

Suomessa Gothóni käy enää lähinnä Naantalin musiikkijuhlilla ja Savonlinnassa, jossa hän toimii Savonlinnan musiikkiakatemian taiteellisen toimikunnan puheenjohtajana. Hän on keskeisesti mukana musiikkiakatemian kansainvälisessä työssä.

–Teemme paljon yhteistyötä muslimimaiden kanssa. Viemme sinne länsimaista musiikkia ja tuemme paikallisia lahjakkuuksia.

–Olemme esimerkiksi Kairon oopperan ja konservatorion partnereita Egyptissä. Olemme tosin parhaillaan siirtämässä koulutusta Kairosta Aleksandriaan.

Monet Gothónin akatemian oppilaat ovat jatkaneet opintojaan Euroopassa, kuten esimerkiksi hänen vaimonsa.

–Tapasimme ensin Egyptissä ja uudelleen, kun hän tuli Saksaan opiskelemaan.

Opetuspuuhiin Gothóni ehtii myös Tampereen kamarimusiikkijuhlilla.

–Vedän kolmena päivänä kamarimusiikin mestarikursseja konservatoriolla.

Lisäksi hän osallistuu festivaalilla lauantaina kommentoivalla puheenvuorollaan elämän mysteereitä käsittelevään emeritusprofessori Matti Leisolan luentotilaisuuteen.

Tampere Chamber Music

Musiikin sisältö: Klassista kamarimusiikkia Beethovenista nykypäivään.

Konsertit: Torstai 15.2. Tampere-talon Pieni sali klo 19. Perjantai 16.2. Raatihuone klo 19 ja Telakka klo 22. Lauantai 17.2. Pyynikkisali klo 19. Sunnuntai 18.2. Hotelli Tammer klo 11.30.

Festivaalin taiteilijat: Sellisti Robert Cohen, kitaristi Ismo Eskelinen, pianisti Ralf Gothóni, alttoviulisti Yuval Gotlibovich, alttoviulisti Juan-Miguel Hernandéz, pianisti Heini Kärkkäinen, tanssija Kaari Martin, viulisti Priya Mitchell, kitaristi Marzi Nyman & Ice Loving Animals, klarinetisti Christoffer Sundqvist, viulisti Réka Szilvay, tanssija Minna Tervamäki ja sellisti Joona Pulkkinen.

Luennoitsijat: Emeritusprofessori Matti Leisola, lastenpsykiatri Jari Sinkkonen, professori Petri Toiviainen.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio