Vaarallisen romanssin sadistinen tappaja

Famous/Ace Pictures
Vaarallisen romanssin sadistinen tappaja

Martin Landau (1928–2017).

Hänen kylmä katseensa ei unohdu. Sekä elokuva että kohtaus ovat ikonisia. Lauantaina kuollut yhdysvaltalainen näyttelijä Martin Landau jäi ikuisesti mieleen Alfred Hitchcockin mestariteoksesta Vaarallinen romanssi (1959). Kylmänä tappajaroistona Hän talloo Cary Grantin sormia Mount Rushmorella.

Landau kuoli sairaalassa Los Angelesissa yllättäviin komplikaatioihin. Hän oli 89-vuotias.

Landau voitti sivuosa-Oscarin vuonna 1995 mainiosta Bela Lugosin roolista Tim Burtonin Ed Woodissa, joka kertoi elokuvahistorian huonoimpiin kuuluvasta ja kulttiohjaajaksi nousseesta hörhöstä.

Landau oli aloittanut uransa jo yli 40 vuotta aiemmin, New York Daily News -lehden sarjakuvapiirtäjänä. Teatterilavalle hän nousi ensimmäisen kerran jo vuonna 1951 Detective Storyssa Peak Islandin Playhouse -teatterissa Mainessa.

Vuonna 1955 Landau haki Lee Strasbergin legendaariseen näyttelijäkouluun, Actor's Studioon, ja pääsi samalle kurssille Steve McQueenin kanssa, ainoina 2000 hakijan joukosta. Hänen kavereihinsa kuului myös James Dean.

Landau näytteli Broadwaylla vuodesta 1957 lähtien. Vaarallinen romanssi oli hänen elokuvadebyyttinsä. Vuonna 1963 Landau näytteli Rufion roolin aikansa kalleimmassa elokuvassa, Kleopatrassa, yhdessä Elizabeth Taylorin ja Richard Burtonin kanssa.

Landau oli 1960-luvulla Star Trekin luoneen Gene Roddenberryn ykkösvalinta Mr. Spockin rooliin, mutta tuo rooli meni lopulta Leonard Nimoylle. Star Trekin sijaan hän päätyi Mission Impossible -sarjaan 76 jakson ajaksi. 1970-luvulla Landau ilahdutti Suomenkin tv-kanavilla Avaruusasema Alfan komentajana.

Martin Landau ehti kuudelle vuosikymmenelle ulottuvalla urallaan tehdä 177 roolia elokuvissa ja televisiossa. Landau on saanut urastaan tähden Hollywoodin Walk of Famelle.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio